Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2019,
17.13

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Bahrain Merida Matej Mohorič Matej Mohorič Vincenzo Nibali Jan Tratnik Julian Alaphilippe rumena majica

Sobota, 20. 7. 2019, 17.13

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 14. etapa

Popolna francoska veselica na legendarnem prelazu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77
Julian Alaphilippe | Bo Julian Alaphilippe končal 33-letno sušo in postal prvi Francoz po Bernardu Hinaultu s prestižno zmago? | Foto Reuters

Bo Julian Alaphilippe končal 33-letno sušo in postal prvi Francoz po Bernardu Hinaultu s prestižno zmago?

Foto: Reuters

Zmagovalec 14. etape Dirke po Franciji, ki se je končala na vrhu legendarnega prelaza Tourmalet v Pirenejih, je Francoz Thibaut Pinot (Groupama FDJ), drugo mesto pa je zasedel njegov rojak Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), ki je tako še povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Julian Alaphilippe je vsak dan bližje nesmrtnosti. Po tem, ko je dvomljivce utišal v sredo in rumeno majico zadržal po posamičnem kronometru, je danes z drugim mestom na naporni gorski etapi s ciljem na legendarnem prelazu Tourmalet še potrdil napovedi tistih, ki so prepričani, da je sposoben zmagati na največji kolesarski dirki na svetu. Francozi svojega junaka na Touru čakajo vse od leta 1985, ko je zmagal Bernard Hinault.

117,5-kilometrsko 14. etapo Toura je dobil Thibaut Pinot, v cilj 2.115 metrov nad morjem je prišel šest sekund pred Alaphilippom, tretji je bil Rogličev kolega v moštvu Jumbo Visma Steven Kruijswijk. Branilec lanske zmage, Valižan Geraint Thomas (Ineos) je zaostal 36 sekund, v skupnem seštevku ostaja drugi, za Alaphilippom pa ima zdaj 2:02 zaostanka.

Jan Tratnik je bil 128., Matej Mohorič (oba Bahrain-Merida) 133., oba sta zaostala 24:24 minute. Skupno je Tratnik 80., Mohorič 107.

Mohorič z Nibalijem v begu

Mohorič je večino etape preživel v begu ob kapetanu Bahrain Meride Vincenzu Nibaliju. Ta se je v beg podal takoj po štartu, z njim je skočil slovaški as Peter Sagan, pridružil se jima je tudi Mohorič, ki je poskušal kapetanu Nibaliju pomagati do etapne zmage. Sanj o tej je bilo za italijanskega veterana konec ob vznožju Tourmaleta, Mohorič pa je svoje delo opravil 64 kilometrov pred koncem dneva in preostanek etape prekolesaril v svojem ritmu.

Etapa je bila preveč prestižna, da bi glavnina pustila ubežnikom do slave. Predvsem Movistar je narekoval močan ritem, ki je v težave spravil številne kolesarje v boju za najvišja mesta. Med drugim tudi njihovega kapetana Kolumbijca Naira Quintano, ki je popustil dobrih 10 kilometrov pred koncem.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v cilju takole zaploskal Geraintu Thomasu, ki je danes bržčas že izgubil bitko za rumeno majico. | Foto: Reuters Francoski predsednik Emmanuel Macron je v cilju takole zaploskal Geraintu Thomasu, ki je danes bržčas že izgubil bitko za rumeno majico. Foto: Reuters

Nizozemci pokazali mišice

V zadnjih štirih kilometrih je delo prevzela Jumbo-Visma, Sam Bennett in Laurent De Plus sta izločila še Danca Jakoba Fuglsanga ter Kolumbijca Rigoberta Urana. V zadnjem kilometrih je onemogel še Thomas. Alaphilippe je pokazal, da mu rumena majica daje dodatnih moči. Kljub temu, da je očitno trpel, je ob bučni podpori ob cesti vsega vzpona zdržal, na koncu pa dobil sprint za drugo mesto.

Poraženci dneva so Španec Enric Mas, Quintana, Irec Dan Martin ter Britanec Adam Yates, ki so ostali brez vseh možnosti za najvišja mesta.

Potek 14. etape:

17:10: Cilj: etapna zmaga za Thibauta Pinota, Julian Alaphilippe drugi!

17:06: Fuglsang in Rigoberto Uran sta izgubila stik z vodilnimi, Krujswijk in Bennett sta s tempom povzročila še nadaljnje krčenje vodilne skupine, ki pa se je drži Alaphilippe, medtem ko je Geraint Thomas zaostal. V ospredju so Buchman, Pinot, Bernal, Landa, Kruijswijk, Alaphilippe.

17:00: dobre štiri kilometre pred ciljem je napadel David Gaudu in se izčrpal, njegov kapetan pri moštvu Groupama FDJ je ostal sam. V vodilni skupini vztraja Alaphilippe, svetovni prvak Alejandro Valverde (Movistar) je nekoliko zaostal. Jumbo-Visma ima v vodilni skupini tri kolesarje Kruijswijka, Bennetta in De Plusa, ki pa počasi izgublja moči.

16:55: Barguila je skupina s favoriti, Alaphilippom, Thomasom, Bernalom, Fuglsangom, Kruijswijkom in še nekaterimi, ujela. Popustili so še Richie Porte, Wout Poels, pa Enric Mas ... Do cilja je 5 kilometrov in pol. Skupina s Quintano zaostaja že več kot minuto, skupina z bratoma Yates več kot tri, z Bardetom pa že več kot 11. 

16:50: Sedem kilometrov pred ciljem se je močno razredčena glavnina (pred časom so odpadli tudi Bahrainovci Nibali, Mohorič in Tratnik) odzvala in dvignila tempo, Alaphilippe le težko sledi.

16:45: 9,5 kilometra do cilja je napadel Francoz Waren Barguil (Arkea-Samsic), odgovora iz preostanka glavnine ni.

16.42: Gesbert je 11 kilometrov pred vrhom ujet, kolesarji odpadajo, tempu glavnine ne more več slediti niti Nairo Quintana (Movistar). 

16:30: 15 kilometrov do cilja je v ospredju ostal le Gesbert, glavnina z Alaphilippom, Nibalijem, Mohoričem in Tratnikom za vodilnim zaostaja 36 sekund, iz glavnine odpadajo številni kolesarji, zaostali so tudi Sagan, pikčasti Wellens, brata Adam in Simon Yates ... 

16:15: tik pred začetkom vzpona na Tourmalet je vodilni skupini zbežal Francoz Sicard (Total Direct Energie), v lov sta se podala njegova rojaka Gesbert in Calmejane, preostale ubežnike je ujela glavnina. Sicard ima 45 sekund prednosti pred zasledovalcema in 1:20 pred glavnino.

16:05: v dolini, kakšnih 30 kilometrov pred ciljem se je v vodstvu oblikovala skupina Nibali, Wellens, Gesbert, Zakarin, Sanchez, Sicard, Kämna in Calmejane, ima pa le okoli 40 sekund prednosti pred glavnino. Bliža se ciljni vzpon.

15:50: na spustu se je vodilnima Wellensu in Nibaliju pridružil še Elie Gesbert (Arkea-Samsic), vozijo 25 sekund pred zasledovalci (Zakarin, Sanchez, Sicard, Kämna, Calmejane), glavnina z rumenim Alaphilippom, zelenim Saganom, obema Slovencema, Mohoričem in Tratnikom, 40 kilometrov pred ciljem zaostaja dobro minuto.

15:33: Tim Wellens (Lotto Soudal), nosilec pikčaste majice najboljšega hribolazca je Soulor prečkal prvi, takoj za njim pa Nibali, rumeni Alaphilippe za njima zaostaja minuto in 40 sekund, vmes je sta še dve skupini, v drugi, minuto 20 za vodilnima sta tudi Mohorič in Sagan. Do cilja je še 54 kilometrov, po dolgem spustu sledi vrhunec dneva, vzpon na Tourmalet (2.115 m.n.v., 19 kilometrov klanca, povprečni naklon je 7,4 odstotka).

Nibali in Wellens ne ogrožata rumene majice, Italijan v skupnem seštevku zaostaja več kot 29 minut, Belgijec več kot uro.

Francoz Romain Bardet (AG2R La Mondiale) ima krizo in je izpadel iz glavnine:

15:20: Mohorič je na vzponu na Soulor popustil in zaostal, ubežna skupina se je raztrgala na manjše skupinice, v ospredju ostaja sedmerica z Nibalijem (še Zakarin, Sanchez, Sicard, Kämna, Wellens, Gesbert, Quintantilla), ki ima pred rumenim Alaphilippom slabi dve minuti prednosti. 

15.15: 62 kilometrov do cilja je ubežna skupina začela razpadati.

15.00: karavana se vzpenja na Col du Soulor (11,9 kilometra, povprečni naklon 7,8 odstotka), ubežni skupini 17 tekmovalcev kolesarita kapetan Bahrain Meride Vincenzo Nibali in njegov pomočnik Matej Mohorič, njihova prednost pred glavnino pa 65 kilometrov pred ciljem znaša 2 minuti in 20 sekund.

Kmalu po štartu današnje etape je napadel Italijan Vincenzo Nibali, s seboj potegnil še pomočnika pri Bahrain Meridi Mateja Mohoriča, v uspešnem begu so bili še Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Carlos Verona (Movistar), Luis León Sánchez (Astana), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Lennard Kämna (Team Sunweb), Tim Wellens (Lotto Soudal), Lilian Calmejane, Romain Sicard, Rein Taaramäe (Total Direct Énergie), Ilnur Zakarin, Marco Haller (Katjuša-Alpecin), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) in Élie Gesbert (Arkéa-Samsic). 

Izidi, 14. etape:

  1. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                         3:10:20

  2. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)             + 0:06

  3. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                     isti čas

  4. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)                       0:08

  5. Egan Bernal (Kol/Ineos)                                 isti čas

  6. Mikel Landa (Špa/Movistar)                                  0:14

  7. Rigoberto Uran (Kol/EF Education First)                     0:30

  8. Geraint Thomas (VBr/Ineos)                                  0:36

  9. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic)                           0:38

 10. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                                 0:53

...

128. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Merida)                           24:24

133. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)                      isti čas

Skupni vrstni red:

  1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)           56:11:29

  2. Geraint Thomas (VBr/Ineos)                                + 2:02

  3. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                         2:14

  4. Egan Bernal (Kol/Ineos)                                     3:00

  5. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)                       3:12

  6. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                            3:12

  7. Rigoberto Uran (Kol/EF Education First)                     4:24

  8. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                                 5:22

  9. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                           5:27

 10. Enric Mas (Špa/Deceuninck-QuickStep)                        5:38

...

 80. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Merida)                         1:19:57

107. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)                       1:45:49

V nedeljo karavano čaka poskočnih 185 kilometrov od Limouxa do Foix Prat d'Albisa, s štirimi kategoriziranimi klanci, enega druge in treh prve kategorije. Ciljni vzpon na 1.205 metrov visoki Prat d'Albis je dolg skoraj 12 kilometrov s povprečnim naklonom skoraj sedmih odstotkov.

Preostale etape kolesarske Dirke po Franciji 2019

Etape Dan Kraj in dolžina Vrsta
15.  nedelja, 21. julij Limoux-Foix (185) srednje gorska
  ponedeljek, 22. julij prost dan  
16.  torek, 23. julij Nimes-Nimes (177 km) hribovita
17.  sreda, 24. julij Pont du Gard-Gap (200 km) srednje gorska
18.  četrtek, 25. julij Embrun-Valloire (208 km) gorska
19.  petek, 26. julij Saint-Jean-de-Maurienne-Tignes (126,5 km) gorska
20.  sobota, 27. julij Albertville-Val Thorens (130 km) gorska
21.  nedelja, 28. julij Rambouillet-Pariz (128 km) ravninska

Preberite še:

Rohan Dennis
Sportal (Še vedno) skrivnostni odstop svetovnega prvaka pred njegovo paradno disciplino #video
Julian Alaphilippe
Sportal Francoski junak navdušil tudi v kronometru, grd padec belgijskega prvaka #video
Maurice Garin
Sportal Tako tesno, kot je bilo pred 30 leti, ni bilo še nikoli
Niki Terpstra
Sportal Nizozemski kolesar utrpel dvojni zlom lopatice
Geraint Thomas
Sportal Štiridnevni pekel za največje junake
Chris Froome Vuelta 2011
Sportal Froome bo po osmih letih postal zmagovalec Vuelte 2011
Ne spreglejte