Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
5. 6. 2015,
14.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 5. 6. 2015, 14.40

8 let

Šport, s katerim se ukvarjaš že ob izhodu iz hiše ali stanovanja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gorsko kolesarstvo v Sloveniji nima takšnega predznaka kot medijsko izpostavljene športne panoge, vendar se zanj iz leta v leto odloči vse več otrok.

Pred mesecem dni smo govorili o cestnem kolesarstvu, tokrat pa bo govora o gorskem. Če se bodo vaši otroci ukvarjali s tem športom, bodo imeli teren za vadbo že pred domačim pragom, saj lahko pedala vrtijo povsod – po poteh za hišo, na makadamskih cestah in pozneje tudi v gozdovih.

Kdaj začeti z gorskim kolesarstvom?

V Sloveniji imamo več kot 30 klubov in društev, ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom, otroci pa lahko začnejo trenirati tudi že pri petih, šestih letih. Treningi so, kot pravi trener kolesarskega kluba Calcit Bike Team Mohor Vrhovnik, njim prilagojeni: "Pri tej starosti vse poteka prek igre. Spoznajo osnove kolesarstva, igrajo se in vzporedno trenirajo. V ospredju ni pridobivanje fizične moči, temveč spretnost, koordinacija …, da se navadijo kolesa. Pri starejših je nato več poudarka na fizični pripravi, vendar tudi takrat vse skupaj delamo prek igre."

Verjetno se sprašujete, kaj delajo otroci pozimi, ko v slabem vremenu ne morejo trenirati. Tudi takrat je vadba redna, dvakrat tedensko, vendar v telovadnici, kjer delajo splošne vaje za motoriko. V sistem treninga so vpeljani tudi padci iz borilnih športov, ki jim pridejo prav ob morebitnih padcih s kolesa in jim pomagajo, da se ne poškodujejo.

Koliko stane šport?

Za trening dvakrat na teden boste morali starši plačati 20–25 evrov, v to ceno pa boste imeli vključene tudi prijavnine za tekme. Največji strošek bo nakup kolesa, od vas pa je odvisno, kako drag bo ta šport postal.

Za mnenje smo povprašali Jako Tancika, ki je del kluba Energija Bikes iz Domžal: "To je večna tema. Nekateri starši so zagnani, ponavadi bolj kot otroci, in imajo večjo željo. Tem za kolo dostikrat ni težko dati veliko denarja. Drugi pa nimajo in je slika na tekmah malce zabrisana, kdo je talent in kdo ni. Po eni strani je malce nesmiselno kupovati drago kolo, po drugi strani pa je kakovost povezana s težo kolesa. Če pomislimo, da je kolo, ki stane 500 evrov, težko približno 13–14 kilogramov, otroci pa imajo približno 25–30 kilogramov, je to tako, kot bi odrasel človek kolesaril s 40-kilogramskim kolesom. Posledično težje usvojijo tehniko vožnje in iz tega vidika je smiselno imeti dražje in lažje kolo. Tako se prej nauči pravilno tehniko, kar pa je najpomembneje."

Pri Energija Bikes lahko otroku zagotovijo kolo, starši pa zanj plačujejo mesečno obrabnino v višini 15–25 evrov, odvisno od kakovosti kolesa. Pri Kamničanih prav tako stopijo nasproti staršem, saj so s klubskim opremljevalcem dogovorjeni za večji popust ob nakupu kolesa.

Kaj bo dal šport otroku?

Ko se otroci spoznajo z osnovami kolesarstva, ni prioriteta le kolo, ampak tudi razvoj motoričnih sposobnosti, da lažje premagujejo ovire, ko sedijo na kolesu. Tako kot pri vsakem športu tudi pri gorskem kolesarstvu pridobijo delavnost. Ena od poglavitnih vrlin, ki se je naučijo, je vzdržljivost. Povrhu vsega tudi izgubijo strah pred hitrostjo in težjimi ovirami, ki so sestavni del gorskega kolesarstva.

Nevaren šport?

Otroci, ki se odločijo za ta šport, se spoznajo z disciplino cross-country, pri kateri ne potrebujejo celotne zaščite telesa, ampak je v večini primerov osrednja le čelada. Kot pravi Tacik, pa sploh ne gre za nevaren šport: "Niti ne razmišljamo v tej smeri. Otroke se postopoma vpelje v gorsko kolesarjenje. Na začetku se spoznavajo s kolesom in potem prehajajo na težje terene. Padci so jasno sestavni del, kot poškodbe pri drugih športih, vendar ne beležimo nič hujšega."

Zaslužek?

Denarne nagrade pri gorskem kolesarstvu niso takšne, da bi od tega športa lahko živeli, zato nekateri presedlajo in gorsko kolo zamenjajo za cestnega. Eden takšnih je Luka Mezgec, vendar zanj zdaj ni značilno, da je odličen hribolazec, temveč je odličen šprinter.

Ne spreglejte