Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 8. 2020,
16.23

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

Natisni članek

Criterium de Dauphine Matej Mohorič Matej Mohorič Egan Bernal Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 12. 8. 2020, 16.23

3 leta, 8 mesecev

Kriterij Dauphine, 1. etapa (Clermont-Ferrand - Saint-Christo-en-Jarez 218,5 km)

Veselje v taboru Primoža Rogliča

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96
Primož Roglič | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Uvertura pred slovitim Tour de France predstavlja kriterij Dauphine. Najboljši kolesarji so v sredo opravili s prvo od petih etap v dolžini 218,5 kilometra. Veliki zmagovalec je postal Wout van Aert iz Jumbo-Visme, ki je imel v zaključnem šprintu največ moči. Tadej Pogačar je osvojil peto, Primož Roglič deveto mesto. Oba sta kot Jan Polanc v cilj prikolesarila v družbi najboljših. Egan Bernal, veliki Rogličev tekmec, je zaradi etapnega tretjega mesta pridobil štiri bonifikacijske sekunde.

Dogajanje v 1. etapi

Cilj - Zmagovalec etape je postal Wout van Aert (Jumbo Visma), ki je v zaključnem šprintu prehitel Daryila Impeyja (Mitchelton-Scott) in Egana Bernala (Team Ineos). Tadej Pogačar (UAE Emirates) je na cilj prikolesaril na petem mestu, Primož Roglič (Jumbo-Visma) na devetem mestu. Jan Polanc (UAE Emirates) je v cilj prav tako prišel v času zmagovalca. Ker na cilju dodelijo bonifikacijske sekunde, pomeni, da ima van Aert štiri sekunde prednosti pred Impeyjem, šest pred Bernalom, Roglič, Pogačar in Polanc pa za rumeno majico zaostajajo 10 sekund. Matej Mohorič (Bahrain McLaren) je imel na cilju skoraj 12 minut zaostanka. Vse do nedelje si bodo sledile gorske etape.

Končni vrstni red:

1. Wout van Aert (Jumbo Visma) 5;27:42
2. Daryl Impey (Mitchelton Scott) 
3. Egan Bernal (Team Ineos)
...
5. Tadej Pogačar (UAE Emirates)
9. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
40. Jan Polanc (UAE Emirates) vsi v času zmagovalca
114. Matej Mohorič (Bahrain McLaren) + 11:55

Skupni vrstni red po 1. etapi

1. Wout van Aert (Jumbo Visma) 5;27:42
2. Daryl Impey (Mitchelton Scott) +0;04
3. Egan Bernal (Team Ineos) 0,06
4. Alejandro Valverde (Movistar)
5. Tadej Pogačar (UAE Emirates)
...
9.
Primož Roglič (Jumbo-Visma)
...
40
. Jan Polanc (UAE Emirates) vsi 0,10
...

114. Matej Mohorič (Bahrain McLaren) + 12:05

1 km do cilja - Primož Roglič in Tadej Pogačar sta v igri za etapno zmago.

2,2 km do cilja - Pierre Latour je prav tako poizkusil s skokom, vendar so ga hitro uejli.

3 km do cilja - Rigoberto Uran je skočil, Primož Roglič je šel za njim. Po nekaj metrih so se priključili še ostali.

3,4 km do cilja - Začenja se taktični boj. Tudi druge ekipe so se pri narekovanju tempa pridružile Jumob-Vismi. Chris Froome je odstopil od glavnine. Movistar ima z Alejandrom Valverdejem svoje načrte.

6 km do cilja - Očitno imajo pri Jumbo-Vismi velike načrte že v prvi etapi kriterija Dauphine, pa čeprav čaka kolesarje do nedelje še štiri težke etape. Bo Primož Roglič že danes povsem v ospredju? Kolesarje čaka še zaključni vzpon 4. kategorije. Cilj je na Saint-Christo-en-Jarez (752 n. m. v.). 

10 km do cilja - Kolesarji Jumbo-Visme v ospredju, Primož Roglič takoj za Robertom Gesinkom, ki narekuje hud tempo, zaradi katerega kolesarji v ozadju odpadajo. Med njimi tudi šprinter Peter Sagan.

13 km do cilja - tempo glavnine narekuje ekipa Jumbo-Visme, ki ima v svojih vrstah favorita za supno zmago Primoža RogličaRobert Gesink (Jumbo-Visma) v ospredju diktira ritem. Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) je bil ujet.

16 km do cilja Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) je sam v ospredju. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) je tik za njim. Glavnina zaostaja le še 15 sekund.

22 km do ciljaRémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) in Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) sta ujela Michaela Schärja (CCC Team).

25 km do ciljaQuentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept) se je priključil T.J. Slagterju (BVC), a nato kmalu pri enem spustu padel in zaostal.

30 km do cilja Tony Martin (Jumbo-Visma), Tejay Van Garderen (EF Pro Cycling), Ben O'Connor (NTT Pro Cycling Team) so odpadli iz glavnine.

40 km do cilja - Ubežnik T.J. Slagter (BVC) ima še 2:40 prednosti pred glavninov, v kateri so vsi štirje Slovenci (Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc in Matej Mohorič).

55 km do ciljaT.J. Slagter (BVC) ne more več držati tempa in se je odločil, da počaka glavnino. Tako je ubežnik le še Michael Schär (CCC), ki ima tri minute naskoka.

Slovaški šprinter Peter Sagan nasploh prvič nastopa na Criterium du Dauphine. Pred Tourom bi rad potreniral vožnjo v klanec, saj bo moral tudi na dirki po Franciji prekolsariti številne klance, da bo na svoj račun prišel v šprinterskih etapah.

58 km do cilja - Prednost ubežnikov znaša 2:50, pred kolesarji pa so še štirje gorski cilji 4. kategorije.

66 km do cilja - Deceuninck-Quick Step (ekipa Juliana Alahphilippeja) in Team Jumbo-Visma (ekipa Primoža Rogliča) sta najbolj aktivni pri narekovanju tempa. Povprečna hitrost znaša 40,5 km/h.

77 km do cilja – ubežnika Michael Schär (CCC) in T.J. Slagter (BVC) imata tri minute prednosti pred glavnino.

1. etapa kriterija Dauphine je dolga 218,5 kilometra. Začela se je v Clermont-Ferrand, končala pa se bo v vzponom 4. kategorije na Saint-Cristo-en-Jarez.

Kriterij Dauphine je zadnji test pred Tour de France, ki se bo začel 29. avgusta v Nici. Vseh pet dni čaka kolesarje peklenska vožnja, saj se bodo vse trase zaključile v klanec. V ožji krog favoritov za skupno zmaga spada vroči Primož Roglič, ki je v nedeljo osvojil Tour de l'Ain. A imajo svje načrte Egan Bernal, Geraint Thomas, Chris Froome, Thibaut Pinot, Julian Alahphilippe, Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Mikel Landa ... in tudi naš drugi konkurent za najvišja mesta Tadej Pogačar.

Ne spreglejte