Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 7. 2015,
19.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 26. 7. 2015, 19.26

6 let, 6 mesecev

Froomu še drugi Tour, Quintana že napoveduje revanšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zmagovalec letošnje kolesarske dirke po Franciji je Britanec Christopher Froome, ki je rumeno majico varno pripeljal v Pariz. Zmagovalec zadnje, 21. etape je sicer Andre Greipel.

Po treh tednih napete preizkušnje je danes na Elizejskih poljanah v Parizu roke v znak zmagoslavja dvignil kapetan moštva Sky Christopher Froome. 30-letni Britanec si je tako še drugič v karieri podredil konkurenco na največji kolesarski dirki na svetu, zmagal je že leta 2013.

Sicer je prestižno zmago v zadnji, 21. etapi po silovitem šprintu dosegel Nemec Andre Greipel (Lotto). Zanj je bila to že četrta etapna zmaga na letošnji francoski pentlji.

Greipel: O zmagi na sklepni etapi sem vedno sanjal Prestižna sklepna 109-kilometrska etapa je bila zaradi dežja v Parizu formalnost in Froome je v skladu s prikrojenimi pravili, ki veljajo v primeru dežja, slavil že ob prihodu v Pariz. Tam so nato kolesarji vozili zadnjih 10 krogov na Elizejskih poljanah in ekipe so sprinterjem, med katerimi je bil četrtič letos najmočnejši Greipel, pripravljale izhodišče za sklepni sprint. "O zmagi na sklepni etapi sem vedno sanjal," se je v nedeljo veselil Nemec. Drugo in tretje mesto sta osvojila Francoz Bryan Coquard in Norvežan Alexander Kristoff.

Nairo Quintana po 3360 kilometrih le 72 sekund za Froomom V skupnem seštevku dirke je Kolumbijec Nairo Quintana na drugem mestu za Froomom zaostal za 72 sekund, Španec Alejandro Valverde na tretjem mestu pa skoraj pet minut in pol. Edini slovenski predstavnik na dirki Kristijan Koren je bil na današnji etapi 26., skupno pa je kolesar Cannondala osvojil 64. mesto.

Froome je na dirki osvojil tudi majico za najboljšega gorskega kolesarja, najboljši sprinter je bil že četrto leto zapored Slovak Peter Sagan, najboljši mladi kolesar do 25 let Quintana, ki se je z Movistarjem veselil tudi ekipnega uspeha, za najbolj borbenega kolesarja pa je bil danes izbran Francoz Romain Bardet.

Letošnji Tour odločen že v Pirenejih Letošnja dirka se je odločila že v Pirenejih, kjer si je Froome prikolesaril edino letošnjo etapno zmago in na koncu se je izkazalo, da je prednost zadostovala do konca. Glavni tekmec Kolumbijec Quintana je slabo minuto in pol v dvoboju s 186 cm visokim Britancem izgubil že v drugi etapi, ko se je sam boril z močnim vetrom ob nizozemski obali. Prvi dan v Pirenejih je zaostanku dodal še 1:04 minute. V Alpah je nato dokazal, da bi bilo lahko drugače, saj je v petek Froomu odvzel 30 sekund, v soboto pa temu dodal še 1:26 minute.

Prav v soboto je bilo še enkrat napeto in na vzponu na Alpe d'Huez sta Britancu do skupne zmage izdatno pomagala Avstralec Richie Porte in Nizozemec Wouter Poels, ki sta poskrbela, da mladi Quintana ni ogrozil rumene majice vodilnega na dirki.

Nibali tokrat brez možnosti za zmago Brez možnosti za skupno zmago je bil lanski zmagovalec Italijan Vicenzo Nibali, ki pa si je s petkovo zmago priboril četrto mesto v končni razvrstitvi. Španec Alberto Contador, zmagovalec Gira, je bil tokrat v gorah daleč od ponovitve uspeha v letih 2007 in 2009. "Ni nemogoče zmagati na Giru in Touru, je pa seveda težko. A v karieri sem imel tudi že druge lepe uspehe," je v Parizu povedal Španec.

V Keniji rojeni Froome, ki je za zmago prejel 450.000 evrov, pravi, da z letošnjo dirko zanj zgodba na Touru še zdaleč ni zaključena. "Ne vozim zaradi lastne slave. Uživam v vsakodnevnih treningih, strasti do športa in vožnje na robu zmogljivega," je dejal kolesar, ki v prihodnjih mesecih pričakuje prvega otroka, in dodal: "Rad bi vozil do 36., 37. ali celo 38. leta, če bo telo to dopuščalo."

Froome: Quintana je močan in prihodnost je njegova A Froome ve, da ne bo lahko. Že v soboto je dejal: "Nairo Quintana je močan in prihodnost je njegova. A za naslednje leto menim, da bomo spet videli lepo dirko." Kolumbijec, visok vsega 168 cm in težak 58 kg, ki je lani slavil na italijanski pentlji, pa že napoveduje: "Ohranjam svoje sanje o rumeni majici na Touru. Prihodnje leto se vračam."

Dirka se je v nedeljo končala po pričakovanjih. Že dopoldan pa so gledalci v mestu ob Seni doživeli šok. Policisti v Parizu so morali uporabiti strelno orožje proti vozniku, ki je na ciljni zapori kolesarske dirke na trgu Concorde na začetku Elizejskih poljan prebil ograjo. Dejanju je botroval alkohol.

Ne spreglejte