Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 7. 2012,
17.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 7. 7. 2012, 17.07

7 let, 12 mesecev

Dvojno zmagoslavje ekipe Sky, Brajkovič 8.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Christopher Froome je zmagovalec 7. etape kolesarske dirke po Franciji (2.WT). Jani Brajkovič je zasedel 8. in napredoval na 17. mesto v skupnem seštevku. Bradley Wiggins novi vodilni.

Na sporedu je bila prva etapa na letošnji dirki, ki se je končala s ciljnim vzponom. Pred tem so morali kolesarji, ki so še v dirki, opraviti z dvema kategoriziranima vzponoma tretje kategorije. Že na enajstem kilometru je glavnina dovolila pobeg sedmim kolesarjem. Cyril Gautier (Europcar), Christophe Riblon (Ag2r-La Mondiale), Luis Leon Sanchez (Rabobank), Chris Anker Sorensen (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Dmitrij Fofonov (Astana), Martin Velits (Omega Pharma-Quick Step) in Michael Albasini (Orica-GreenEdge) so bili ubežniki, ki so poskusili presenetiti glavnino. Pred pričetkom etape je bil Francoz Riblon najvišje uvrščen v skupnem seštevku med ubežniki. Za Fabianom Cancellaro je zaostajal dobrih pet minut. Ubežniki, med katerimi sta na čelu največ časa preživela Sanchez in Albasini, so imeli 20 kilometrov do cilja še slabi 2 minuti prednosti pred glavnino na čelu katere so bili kolesarji ekipe Garmin-Sharp.

Toplo vreme blizu tridesetih stopinj Celzija ter vse bolj pomemben ciljni vzpon pred katerim je odpadel Gautier, sta dvigala temperaturo udeležencem dirke. Šesterica ubežnikov je imela 7 kilometrov do cilja še 20 sekund prednosti pred glavnino na čelu katere so bili kolesarji ekipe Sky. Sledil je 6 kilometrov dolg ciljni vzpon. Kot zadnji ubežnik je bil po kilometru vzpona ujet Chris Anker Sorensen. Ko je svoje delo na čelu glavnine opravil Michael Rogers je bilo v prvi skupini še 11 kolesarjev. Med njimi je bil tudi včerajšnji osmoljenec Jani Brajkovič. Sledil je peklenski tempo, ki ga je narekoval Richie Porte. Odneslo je Brajkoviča in Nicolasa Rochea. Dva kilometra do cilja je njegovo nalogo prevzel Christopher Froome. Odneslo je Haimarja Zubeldio, Denisa Menčova in Pierra Rollanda. Froome je narekoval tak tempo, da so mu lahko sledili le Bradley Wiggins, Cadel Evans, Vincenzo Nibali in Rein Taaramae. V zahtevnih zadnjih petstotih metrih etape je Froome pokazal svojo moč in slavil prvo etapno zmago v karieri na dirki po Franciji. Drugi je bil Evans ter Wiggins tretji.

Jani Brajkovič je zaostal 46 sekund in zasedel 8. mesto. Vsekakor je glede na dogajanje v včerajšnji etapi, ko je praktično sam lovil prvo skupino, to izjemen rezultat in pokazatelj, da je Belokranjec dobro pripravljen. Vsekakor bo ob takšnem nadaljevanju dirke lahko dirko končal v deseterici najboljših. Novo priložnost, da dobro unovči svojo formo bo imel že v nedeljo in v ponedeljek. V nedeljo bo na sporedu 158 kilometrov dolga etapa v kateri bo na sporedu sedem kategoriziranih vzponov. V ponedeljek bo na sporedu razgiban 42 kilometrov dolg posamičen kronometer. Ostali trije Slovenci so v cilj prikolesarili v ozadju.

Ne spreglejte