Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2022,
17.20

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

3

Natisni članek

UAE Emirates Jan Polanc Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Sreda, 24. 8. 2022, 17.20

1 leto, 7 mesecev

Dirka po Španiji, 5. etapa (Irun-Bilbao, 187,2 km)

Pogačarjev in Polančev kolega dobil etapo, Primož Roglič izgubil rdečo majico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

3

Marc Soler, Vuelta22 | Marc Soler je zmagovalec pete etape 77. Vuelte. | Foto Guliverimage

Marc Soler je zmagovalec pete etape 77. Vuelte.

Foto: Guliverimage

Španec Marc Soler, moštveni kolega Tadeja Pogačarja in Jana Polanca v UAE Emirates, je zmagovalec pete etape 77. Dirke po Španiji. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je danes predal skupno vodstvo na dirki Francozu Rudyju Molardu (Groupama-FDJ).

Primož Roglič, Vuelta 22
Sportal Primož Roglič zagospodaril na Vuelti: z etapno zmago v rdečo majico

Primož Roglič in njegovi kolegi iz Jumbo-Visme se danes niso trudili z lovom na ubežnike, Zasavec je v cilj prikolesaril pet minut za Francozom Rudyjem Molardom, ki je pred današnjo etapo v skupnem seštevku za slovenskim asom zaostajal vsega 58 sekund, tako rdeča majica danes spet menja lastnika. 

Roglič je v skupnem seštevku zdrsnil na peto mesto, zdaj ima za Molardom 4:09 zaostanka, a ga lahko nadoknadi v resnejših gorskih etapah, ki šele prihajajo. Je pa Roglič zadržal prednost pred vsemi najresnejšimi konkurenti za skupno zmago na Vuelti, ti so namreč danes v cilj prišli z njim v glavnini.

Primož Roglič po enem dnevu kolesarjenja v rdeči majici skupno vodstvo na Vuelti predaja Francozu Molardu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič po enem dnevu kolesarjenja v rdeči majici skupno vodstvo na Vuelti predaja Francozu Molardu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Roglič je bil danes 23., Jan Polanc pa 46. 

"Ta uspeh mi res veliko pomeni. Lani zaradi nesreče Vuelte nisem dokončal in sploh nisem vedel, če in kdaj se bom vrnil na kolo. Zato je majica še toliko bolj dragocena," je v prvem odzivu povedal 32-letni Rudy Molard, ki je imel rdečo majico v lasti že na Vuelti leta 2018.

Že jutri pa se utegne posloviti od skupnega vodstva, saj je na vrsti prva prava gorska etapa letošnje španske pentlje. V Bilbau, kjer se bo prihodnje leto začel francoski Tour, se bo začela 181 kilometrov dolga šesta etapa, z zaključnim vzponom na San Miguel de Aguayo, klanec prve kategorije.

Dirka po Španiji, potek 5. etape:

Cilj: Marc Soler (UAE Emirates) je zdržal in osvojil etapo! 

Izidi 5. etape:
1. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates) 4;15:23
2. Daryl Impey (JAR/Israel Premier Tech) + 0:04
3. Fred Wright (VBR/Bahrain Victorious)
4. Rudy Molard (Fra/Groupama-FDJ)
5. Lawson Craddock (ZDA/BikeExchange-Jayco
6. Niklas Arndt (Nem/DSM)
7. Victor Langellotti (Burgos-BH)
8. Vadim Pronskiy (Kaz/Astana)
9. Gregor Mühlberger (Avt/Movistar)
10. Roger Adria (Špa/Kern Pharma) isti čas
...
23. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 5:09
46. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) isti čas

...

Skupni vrstni red:
1. Rudy Molard (Fra/Groupama FDJ) 16;07:22
2. Fred Wright (Vbr/Bahrain Victorious) + 0:02
3. Nikias Arndt (Nem/DSM) 1:09
4. Lawson Craddock (ZDA/BikeExchange - Jayco) 2:27
5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 4:09
6. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) 4:22
7. Pavel Sivakov (Fra/Ineos Grenadiers) 4:35
8. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) isti čas
9. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 4:36
10. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadires) 4:42
...
39. Jan Polanc (Slo/UAE EMirates) 5:30 
...

3 km do cilja - Soler ima le še nekaj sekund prednosti, težko bo zdržal do cilja, medtem se Primož Roglič danes poslavlja od rdeče majice, z glavnino namreč še vedno zaostaja več kot štiri minute in pol za vodilnimi.

7 km do cilja - Pogačarjev moštveni kolega iz ekipe UAE Emirates Marc Soler beži zasledovalcem, ima 15 sekund prednosti pred Wrightom, Molardom, Pronskiyjem, Langellottijem, Stewartom in Craddockom ter 4:12 pred glavnino. Roglič se danes očitno poslavlja od rdeče majice.

14 km do cilja - Marc Soler je pobegnil Stewartu in osvojil zadnji gorski cilj dneva, s tem pa tudi tri sekunde bonusa. 

Izidi gorskega cilja, Alto del Vivero:
1. Soler 5 točk/3 sekunde bonusa
2. Molard 3/2
3. Langellotti 1/1

15 km do cilja - Stewartu se je v vodstvu pridružil še Španec Marc Soler (UAE Emirates), kolesarja imata kakšnih 20 sekund prednosti pred vse manjšo skupino zasledovalcev in 4:15 pred glavnino.

16 km do cilja - Stewart vztraja v vodstvu, ima še 15 sekund prednosti pred enajsterico zasledovalcev in 4:25 pred glavnino. 

20 km do cilja - Tik pred začetkom drugega vzpona na Alto de Vivero se je v vodstvo odpeljal Britanec Jake Stewart (Groupama - FDJ), ima kakšnih 20 sekund naskoka pred zasledovalci in pet minut pred glavnino. Rudy Molard ima še vedno lepo prednost pred Rogličem in si utegne danes celo priboriti rdečo majico. V Jumbo-Vismi se ne trudijo loviti na vso moč.

27 km do cilja - Kolesarji so prispeli v Bilbao, kjer je bil tudi leteči cilj, dobil ga je Langellotti. Glavnina je 5:12 za vodilnimi.

Izidi letečega cilja v Bilbau:
1. Langellotti 20 točk
2. Soler 17
3. Masnada 15
4. Arndt 13
5. Pronskiy 10

33 km do cilja - Na spustu so vodilna Craddocka in Langellottija ujeli še Molard, Wright, Arndt, Adria, Pronskiy, Soler, Stewart, Masnada, Mühlberger in Impey, dvanajsterica vozi 1:50 pred Deplacejem, Caicedom, De Marchijem, Azurmendijem in Johansnom ter slabih pet minut pred glavnino. 

Langellotti ima zdaj 12 gorskih točk in bo po etapi oblekel pikčasto majico.

43 km do cilja - Craddock je prvi prečkal Vivero, pridružil se mu je še Langellotti, z 12 sekundami zaostanka jima sledi še dvanajsterica preživelih ubežnikov, blizu sta Arndt in Stewart, Delplace in Malecki pa zaostajata že skoraj dve minuti. Glavnina je 4:15 za vodilnima.

Izidi gorskega cilja, Alto del Vivero:
1. Craddock 5 točk
2. Langellotti 3 
3. Masnada 1 

44 km do cilja - Američan Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco) se je sam odpeljal v vodstvo in ima kakšnih 20 sekund prednosti pred zasledovalci, nekaj članov ubežne skupine ima težave v klanec in izgublja stik, glavnina vozi 3:55 za vodilnim kolesarjem.  

48 km do cilja - Kolesarji se že prvič vzpenjajo na Vivero, prednost ubežnikov počasi kopni, zdaj znaša 3:44.

53 km do cilja - Kolesarji se bližajo odločilnemu delu etape, v tem se bodo dvakrat povzpeli na Alto del Vivero (4,6 kilometra, 8 odstotkov), klanec druge kategorije.

60 km do cilja - Langellotti je osvojil nove tri gorske točke na Altu de Morgi, njegov moštveni kolega Jetse Bol je medtem padel v glavnini. se pobral in nadaljuje z dirko. Glavnina, na čelu katere vztraja Jumbo-Visma, vozi 4:34 za ubežniki.

Izidi gorskega cilja, Alto de Morga:
1. Langellotti 3
2. Adria 2
3. Impey 1

68 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Alto de Morga (8,6 kilometra, 3,5 odstotka), ubežniki 4:05 pred glavnino, na čelu te so ves čas člani Rogličeve Jumbo-Visme.

78 km do cilja - Monačan Victor Langellotti (Burgos-BH) je prvi prečkal tudi Balkon de Bizkaia, drugi kategoriziran klanec današnje etape. Osemnajsterica ubežnikov zdaj vozi 3:38 pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Balcon de Bizkaia:
1. Langellotti 3 točke
2. Adria 2
3. Azurmendi 1

85 km do cilja - Vodilni skupini se je pridružil še Soler, osemnajsterica ima zdaj že 3:18 prednosti pred glavnino.

V begu so torej: Marc Soler (UAE Emirates), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Daryl Impey (Israel Premier Tech), Kamil Malecki (Lotto Soudal), Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jake Stewart (Groupama-FDJ), Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech), Gregor Muhlberger (Movistar), Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Victor Langellotti (Burgos-BH), Roger Adria (Kern Pharma), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Rudy Molard (Groupama-FDJ), Julius Johansen (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Nikias Arndt (Team DSM) in Anthony Delaplace (Arkea-Samsic).

90 km do cilja - Kolesarji so premagali prvi kategoriziran klanec dneva, v vodstvu je zdaj 17 kolesarjev, Finec Jaako Hänninen (AG2R Citroën) je padel in ga bo vsak čas ujela glavnina. Iz te je sicer skočil še Španec Marc Soler (UAE Emirates). Vodilna sedemnajsterica ima zdaj 2:26 prednosti pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Gontzagarinaga:
1. Langellotti 3 točke
Ž. Adria 2
3. Molard 1

98 km do cilja - Zdaj vodilna štirinajsterica vozi 33 sekund pred zasledovalci in 1:37 pred glavnino. Francoz Rudy Mollard (Groupama-FDJ) je tako že prevzel virtualno vodstvo na dirki, kolesarji se že vzpenjajo na Puerto de Gontzagarinaga (III. kategorija, 5,3 kilometra, 4,5 odstotka povprečnega naklona).

104 km do cilja - Glavnina je upočasnila, ubežni štirinajsterici se poskušajo priključiti še Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Daryl Impey (Israel Premier Tech), Kamil Malecki (Lotto Soudal) in Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi).

107 km do cilja - Štirinajsterica zdaj vozi že pol minute pred glavnino, očitno smo dočakali uspešen pobeg. Francoz Molard ima med ubežniki najmanjši zaostanek za vodilnim Rogličem v skupnem seštevku, zaostaja 58 sekund.

110 km do cilja - Pa se je glavnini vendarle nekoliko odlepila deveterica, Jaakko Hanninen (AG2R Citroën), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jake Stewart (Groupama-FDJ), Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech), Gregor Muhlberger (Movistar), Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Victor Langellotti (Burgos-BH) in Roger Adria (Kern Pharma). Priključiti se ji želi še peterica, Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan), Rudy Molard (Groupama-FDJ), Julius Johansen (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Nikias Arndt (Team DSM) in Anthony Delaplace (Arkea-Samsic).

121 km do cilja - Dvanajsterico, ki je poskusila glavnini uiti na spustu, je Jumbo-Visma hitro ujela, nato je s skokom poskusil še Mads Pedersen (Trek-Segafredo), ki je bil včeraj drugi v četrti etapi. Tudi Danec ni prišel daleč.

126 km do cilja - Kolesarji se spuščajo z enega od nekategoriziranih klancev etape, spet poskuša pobegniti manjša skupina.

137 km do cilja - Po 50 kilometrih etape še brez pobega, povprečna hitrost glavnine v prvi uri dirkanja je bila 50,1 km/h.

140 km do cilja - Glavnina še naprej drvi s prek 50 kilometri na uro, vrstijo se poskusi pobega, a so za zdaj prav vsi neuspešni.

150 km do cilja - Iz glavnine je za kratek čas skočila šesterica, pa nato še šestnajsterica, oba poskusa sta bila hitro zatrta. Bitka se nadaljuje, peleton drvi, prvih 40 minut etape so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 51,324 km/h.

155 km do cilja - Rogličevi (še) ne dovolijo pobega, Zasavec je pred današnjo etapo povedal: "Zaključek etape bo zanimiv, a bomo videli, kako se bodo stvari razvijale. Zame se nič ne spreminja, izogibati se moram težavam in ujeti pravi ritem." 

161 km do cilja - Tudi Sweeneyju ni uspelo. Nadaljuje se bitka za mesto med ubežniki, sicer pa kolesarje danes čaka okoli 3.000 višinskih metrov na petih kategoriziranih klancih in še številnih nekategoriziranih.

163 km do cilja - Glavnina je ujela tudi Hayterja, zdaj z napadom poskuša Harry Sweeny (Lotto Soudal).

170 km do cilja - Rogličeva Jumbo-Visma je na čelu glavnine, četverico, ki je poskušala ujeti Hayterja je že nevtralizirala, Britanec še vztraja v vodstvu, a najverjetneje nima resnih možnosti za beg, saj za vodilnim Rogličem v skupnem seštevku zaostaja le 26 sekund.

173 km do cilja - Z napadom je poskusil tudi Italijan Alessandro de Marchi (Israel Premier Tech), ki je bežal že včeraj, a mu tokrat ni uspelo uiti glavnini, takoj za njim je skočil še Britanec Ethan Hayter (Ineos Grenadiers), nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja na dirki. Ta si je privozil nekaj prednosti, lovi ga četverica, Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Mark Donovan (Team DSM), Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi) in Simon Guglielmi (Arkea-Samsic).

181 km do cilja - Vse od starta se vrstijo napadi, za zdaj še ni bilo uspešnega pobega, je pa danes izjemen interes za mesto v ubežni skupini, saj so možnosti, da pobeg uspe, velike.

Prva zaznana okužba
Startalo je 179 kolesarjev, nizozemski kolesar moštva Trek Segafredo Daan Hoole je končal z dirko. "Zjutraj se je zbudil z rahlo vnetim grlom, hitri test na novi koronavirus je pokazal pozitiven rezultat," so sporočili iz ekipe.

13.00 (187,2 km do cilja) - Etapa se je začela tudi zares!

Komu danes največ možnosti za etapno zmago pripisuje NTTpredictor?

Start: Ob 12.45 so se kolesarji v Irunu v Baskiji podali na zaprto vožnjo, kilometer nič naj bi dosegli ob 12.57 in peta etapa 77. Vuelte se bo začela zares. 

Primož Roglič po včerajšnji zmagi danes brani rdečo majico vodilnega na dirki, nosilci majico so še:

Pred etapo

"Seveda rdeča majica nekoliko spremeni taktiko, ampak delali bomo dan za dnem. Tak rezultat sem si res želel, to mi je uspelo in lahko bom le užival v majici vodilnega," je po včerajšnjem zmagoslavju povedal 32-letni Kisovčan.

Kolesarje danes čaka pet kategoriziranih klancev, najprej trije tretje kategorije, na 90. kilometru Puerto de Gontzagarinaga (5,3 km, 4,5 % povprečnega naklona), na 102. Balcon de Bizkaia (4,2 km, 5,6 %) in na 125. Alto de Morga (8,6 km, 3,5 %), za konec pa še dvakrat na Alto del Vivero (4,6 km, 8 %). Ta je druge kategorije. Na zadnjem prečkanju se bodo na vrhu delile tudi sekunde bonusa. Cilj bo danes na ravnini.

Vuelta 22, trasa 5. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Kolesarji se bodo tokrat povzpeli le nekaj čez 400 metrov nadmorske višine, kar pomeni, da jim utegne težave povzročati tudi vročina. Včeraj so tudi nad 1.000 metri trpeli v pripeki, temperature so se povzpele čez 30 stopinj Celzija. Za danes vremenarji za okolico Bilbaa napovedujejo še višje, ob teh pa tudi verjetnost neviht. Del trase je speljan po obali Biskajskega zaliva, kjer bi lahko tudi pihalo. Zanimivo bo.

Začetek etape bo ob 12.45 z zaprto vožnjo, ob 12.57 bo šlo zares, v cilju pa kolesarje pričakujejo med 17.18 in 17.45.

Peta etapa bo dobro ogrevanje za četrtkovo prvo pravo gorsko etapo letošnje španske pentlje, 181 kilometrov dolgo preizkušnjo s startom v Bilbau in ciljem na klanec prve kategorije Ascensión al Pico Jano. San Miguel de Aguayo. Pred tem bodo morali kolesarji premagati še en klanec druge in enega prve kategorije.

Primož Roglič, Vuelta 22
Sportal Jubilejna deseta za Rogliča: "Imel sem noge in sem šel"

Skupni vrstni red (4/21):

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 11;50:59
2. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) + 0:13
3. Ethan Hayter (VBr/Ineos Grenadiers) 0:26
4. Pavel Sivakov (Fra/Ineos Grenadiers)
5. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) isti čas
6. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 0:27
7. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 0:33
8. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) isti čas
9. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo) 0:51
10. Simon Yates (VBr/BikeExchange - Jayco) isti čas
...
39. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 1:21
...

Vuelta 22, trasa 5. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Preberite še:

Nairo Quintana
Sportal Quintanov odvetnik: Vse skupaj je čudno, Nairo zagotovo ni užival tramadola
Jumbo-Visma, TDF22
Sportal Dopinški žvižgač osupel: Letos me je prevlada Jumba šokirala
Ne spreglejte