Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2019,
16.19

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar

Četrtek, 20. 6. 2019, 16.19

4 leta, 9 mesecev

Vrnitev po štirih letih

Kopitar spet selektor risov, vrača se tudi Savolainen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Matjaž kopitar | Matjaž Kopitar se po letu 2015 vrača na selektorsko mesto. Na Hokejski zvezi Slovenije trdijo, da tokrat zagotovo.

Matjaž Kopitar se po letu 2015 vrača na selektorsko mesto. Na Hokejski zvezi Slovenije trdijo, da tokrat zagotovo.

Slovenska hokejska reprezentanca bo v prihodnje igrala pod taktirko selektorja Matjaža Kopitarja, ta jo je vodil že med letoma 2010 in 2015. Čeprav podpisa pogodbe še ni bilo, so na skupščini Hokejske zveze Slovenije (HZS) potrdili, da bo Kopitar tokrat res prevzel vodenje izbrane vrste. Spomnimo, lani je HZS sporočil, da je dosegel formalni dogovor s Kopitarjem, a ga pozneje zaradi zahtev delodajalca Los Angeles Kings niso uresničili. Svetovno prvenstvo drugega razreda v Sloveniji prihodnje leto bo pozneje, kot je bilo predvideno. Morda ne bo v Stožicah, mogoča je selitev v Podmežaklo ali Tivoli. Na skupščini je predsednik HZS Matjaž Rakovec dejal tudi, da bosta Olimpija in Jesenice igrala v Alpski ligi.

Stožice hokej
Sportal S svetovnim prvenstvom se zapleta. Ga bodo sploh gostile Stožice?

"Moramo imeti selektorja, ki se bo posvetil le tej vlogi, ki se ne bo ukvarjal s klubsko sceno, ampak bo zadolžen izključno za reprezentanco. Potrebujemo nekoga, ki bo nenehno v stiku z igralci, ki bo potoval, si ogledal tekme … Želimo si Slovenca, med njimi ni veliko manevrskega prostora, tujcem pa je težko predstaviti specifiko slovenske hokejske reprezentance," je pred mesecem dni v pogovoru za Sportal razmišljal predsednik HZS Matjaž Rakovec. 

Takrat je tudi izrazil željo po vrnitvi Kopitarja na selektorsko mesto, a o tem še ni želel govoriti na glas. Potem ko je časnik Delo danes pisal, da se Kopitar vrača na selektorsko mesto, pa je Rakovec na današnji skupščini le naznanil uradno vrnitev 53-letnika v slovenski tabor.

Formalni dogovor lani padel v vodo

Za njegovo vrnitev je bilo vse pripravljeno že lani, HZS je dejal, da so dosegli formalni dogovor, a je na koncu vse skupaj padlo v vodo. Vodilni pri Los Angeles Kings po besedah Kopitarja niso prižgali zelene luči za njegovo sodelovanje v slovenski izbrani vrsti. Rakovec in generalni sekretar Dejan Kontrec sta rezervni načrt našla v Ivu Janu, ki se po enem letu poslavlja.

Ivo Jan ni dolgo zdržal na selektorskem mestu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ivo Jan ni dolgo zdržal na selektorskem mestu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V tem času mu ni šlo po željah. Res da je na svetovnem prvenstvu po dolgem času sodeloval prvi zvezdnik Anže Kopitar, se je pa moral Jan soočiti z večjim številom odpovedi - vzrok vseh naj ne bi bile poškodbe. Njegova četa je na prvenstvu drugega razreda v Kazahstanu končala šele na četrtem mestu.

Štiriletna pogodba

Nekdanji slovenski hokejist in selektor Kopitar ter HZS sta se dogovorila za štiriletno pogodbo, ki naj bi jo Kopitar podpisal po vrnitvi v Slovenijo. Potem ko smo se pretekli teden z njim želeli dogovoriti za intervju, je sporočil, da bo na voljo po vrnitvi z razvojnega tabora čez lužo.

Kopitar dobil dovoljenje za nekaj akcij

"Ko se je lani zgodilo to z Matjažem in potem z Ivom, ki rajši dela v klubskem hokeju, sem si prizadeval, da se ne bi spet zgodilo. Mi potrebujemo sistem za prehod mlajših igralcev. Radi bi, da bi se nekdo s tem bolj ukvarjal. Mislim, da je Kari več kot primeren za povezovalno vlogo med reprezentancami," je selektorsko dogajanje opisal generalni sekretar zveze Kontrec, poroča STA.

T Dejan Kontrec | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Kariju bi bolj ustrezalo delo pomočnika, da bi lahko bolj pomagal pri razvoju hokeja. Pokazala se je možnost, da bi Matjaž v Los Angelesu dobil dovoljenje za delo za nekaj akcij, Matjaž je to potrdil. A ta možnost se je pojavila šele v zadnjih treh mesecih. Vesel sem, da je zdaj vse skupaj v fazi, da imamo dva nekdanja selektorja. A imata vsak svojo vlogo, ki jima je pisana na kožo," je po poročanju STA še dodal Kontrec.

Vrača se po štirih letih

Kopitar je selektorsko taktirko v rokah držal med decembrom 2010, ko je nasledil Johna Harringtona, in majem 2015. Zadnjič je izbrano vrsto vodil na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Ostravi (2015), ko mu z varovanci ni uspelo obstati med elito.

Po SP se je poslovil z besedami "odhajam zaradi ljudi, ki so zlivali gnojnico in negativno vplivali na vse skupaj. Za prihodnost slovenskega hokeja ne vem, kje je, zase vem. In samo enkrat vam bom povedal, to zgodbo sem končal. Ne bom dajal več izjav. Moja zgodba z reprezentanco je končana".

Matjaž Kopitar je reprezentanco vodil od konca leta 2010 do maja 2015. Znan je bil po resnosti, strogosti, trdem delu ...  | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kopitar je reprezentanco vodil od konca leta 2010 do maja 2015. Znan je bil po resnosti, strogosti, trdem delu ... Foto: Vid Ponikvar

Največji uspeh z risi je dosegel leta 2014 na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer so končali na sedmem mestu. Petkrat jih je vodil na svetovnem prvenstvu, trikrat med elito, a pod njegovim vodstvom nikoli niso obstali med reprezentančno smetano. To jim je do zdaj uspelo le dvakrat. 

Kopitar je pozneje v sezoni 2016/17 kot trener delal v drugi švicarski ligi pri Martignyju, kjer so se nakopičile finančne težave, klub pa je posledično propadel. Zdaj je del strokovnega štaba mlajših selekcij ekipe NHL Los Angeles Kings.

V času njegovega selektorskega mandata je bilo znano, da pri Kopitarju ni bilo prostora za lahkotnejši pristop, prisegal je na trdo delo, znal je povzdigniti glas ... Prav strogost naj bi po besedah nekaterih slovenskih oklepnikov manjkala v zadnjih letih.

S Savolainenom bosta zamenjala vlogi

Kopitarju se bo kot pomočnik pridružil stari znanec slovenskega hokeja, ki je rise vodil v olimpijski sezoni, Kari Savolainen. Finec se bo ob koncu leta, ko konča trenutno delovno razmerje, vključil v delo pri razvoju slovenskega hokeja, in sicer naj bi skrbel tudi za preostale reprezentančne selekcije. Savolainen je v zadnji sezoni sodelovanja z risi (2016/17) s Slovenci na olimpijskih igrah končal na devetem mestu, na svetovnem prvenstvu na Madžarskem pa je njegova četa na uvodu povsem odpovedala, na koncu pa končala kot peta, brez napredovanja v elito.

Savolainen in Kopitar bosta zamenjala vlogi. Gorenjec je bil namreč v preteklosti, ko si je utiral pot v člansko reprezentanco, Finčev pomočnik (2003/2004).  

Kari Savolainen bo Kopitarjev pomočnik, skrbel bo tudi za ostale slovenske selekcije.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kari Savolainen bo Kopitarjev pomočnik, skrbel bo tudi za ostale slovenske selekcije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Svetovno prvenstvo zamaknjeno. Mogoča je sprememba lokacije.

 V torek je krovna slovenska hokejska organizacija prejela obvestilo Mednarodne hokejske zveze (IIHF), da bo svetovno prvenstvo drugega razreda prihodnje leto teden pozneje, kot je bilo predvideno.

Svetovno prvenstvo drugega razreda bo pozneje, kot je bilo predvideno. Potekalo bo med 27. aprilom in 3. majem. Gostiti bi ga morale Stožice, a na HZS še ne vedo, ali bo res potekalo tam. Možna je selitev v Podmežaklo ali Tivoli. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Svetovno prvenstvo drugega razreda bo pozneje, kot je bilo predvideno. Potekalo bo med 27. aprilom in 3. majem. Gostiti bi ga morale Stožice, a na HZS še ne vedo, ali bo res potekalo tam. Možna je selitev v Podmežaklo ali Tivoli. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na sporedu bo med 27. aprilom in 3. majem prihodnje leto. Prvotni termin je bil od 24. do 30. 4. 2020, predsednik HZS Matjaž Rakovec pa je upal, da bo SP končano že do 27. aprila. Zgodilo bi se lahko tudi, da zaradi spremembe termina ne bo v Stožicah. Mogoči sta selitvi v Podmežaklo ali v Tivoli.

Na SP divizije I, skupine A, bodo ob Slovencih igrali še Francozi, Avstrijci, Madžari, Južna Koreja in Romunija. V elito bosta napredovali dve reprezentanci.

Kar nekaj se jih bo poslovilo od reprezentance, Olimpija in Jesenice v Alpski ligi

"Gremo v zamenjavo generacij, kar nekaj fantov ne bo več igralo za reprezentanco, in čedalje več mladih bomo morali potegniti iz klubov," pravi predsednik HZS. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Gremo v zamenjavo generacij, kar nekaj fantov ne bo več igralo za reprezentanco, in čedalje več mladih bomo morali potegniti iz klubov," pravi predsednik HZS. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Razkritje imenovanja novega selektorja in njegovega pomočnika je bilo najpomembnejše na današnji skupščini HZS, čeprav ni bilo neposredno povezano z njo. Na tej so sicer ekspresno hitro, v le dobre pol ure, obravnavali vse točke dnevnega reda. Rakovec je poudaril klubske uspehe v zadnji sezoni (zmaga SŽ Olimpije v alpski ligi), opravil pregled dogajanja, zadovoljen pa je bil tudi nadzorni odbor zveze.

Finančno okrevanje HZS je namreč, kot so zagotovili na skupščini, dobro. Leto 2018 so končali z 215 tisoč evri dobička, starih dolgov, ki jih po dolgoročnem programu krčijo že nekaj let, je ostalo še za 634 tisoč evrov, v zadnjem letu so se kratkoročne finančne obveznosti zmanjšale za 29 odstotkov.

"Ob tem, da še pomagamo klubom, smo uspešno končali leto 2018, tudi letos mislim, da bomo podobno uspešni. Finančna slika se izboljšuje in to bo vplivalo na odločitev, da ponovimo obdobje, ki smo ga imeli s Kopitarjem in Savolainenom. Gremo v zamenjavo generacij, kar nekaj fantov ne bo več igralo za reprezentanco, in čedalje več mladih bomo morali pridobiti iz klubov. Pretekla sezona je bila uspešna, malo je manjkalo za slovenski finale. Letos bosta tako Jesenice kot Olimpija igrala v AHL, drugih podatkov jaz nimam, pričakujemo pa še dva dodatna kluba z Dunaja in Linza. Računam najmanj na podoben uspeh kot v letošnjem letu," je po skupščini dejal predsednik Rakovec.


Vir: STA

Preberite še:

Jan Urbas slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Jan Urbas se vrača po poškodbi: Tudi če se tistih ur ne bom nikoli spomnil, ne bo nič narobe
Anže Kopitar
Sportal 15 let (st)rasti fanta s Hrušice, ki je postal svetovni hokejski mojster
Ne spreglejte