Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2016,
22.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

svetovno prvenstvo v hokeju slovenska hokejska reprezentanca hokej risi

Petek, 29. 4. 2016, 22.16

6 let, 6 mesecev

Slovenija se vrača v elito! Avstrijci ostali brez nje, drugo mesto Italijanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

slovenska hokejska reprezentanca zmaga na SP divizije I, skupine A | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine A, z 2:1 premagala Avstrijo in se s trdo prigarano zmago vrnila v elitno divizijo. Naši severni sosedi so po porazu končali na četrtem mestu, drugo, ki bo najverjetneje vodilo v elito, pa so si priborili Italijani.

Vložek v sosedskem obračunu je bil izjemno velik. Zmaga je prinašala napredovanje med 16 najboljših reprezentanc sveta, poraz pa bi lahko odnesel tudi drugo mesto, kar se je na koncu zgodilo Avstrijcem.

 

Tekmo je med slovenskima vratnicama začel izjemno razpoloženi vratar in igralec tekme Gašper Krošelj, ki je moral že v šesti minuti, ko so imeli Avstrijci prvič igralca več, po plošček v svojo mrežo. Avstrijsko premoč je z zadetkom kronal Konstantin Komarek.

Čeprav so bili sosedi v prvih minutah nevarnejši nasprotnik, je prvi slovenski napad dokazal, kako dobro se pozna. Potem ko je Sabahudin Kovačević dobil plošček in ga prenesel do Roka Tičarja, je ta podal do Žige Jegliča, ki je zadrsal za gol, podal do Roberta Saboliča, ta pa je z neubranljivim strelom med stičiščem prečke in vratnice premagal Bernharda Starkbauma in postavil izid tretjine.

Pallestrang predčasno pod prho, Ograjenšek za vodstvo

Ken Ograjenšek je Slovenijo popeljal v vodstvo z 2:1. Njegov zadetek se je na koncu izkazal za zmagovitega. | Foto: Ken Ograjenšek je Slovenijo popeljal v vodstvo z 2:1. Njegov zadetek se je na koncu izkazal za zmagovitega.

Drugi del se je začel z grdim naletom Alexandra Pallestranga v glavo Andreja Hebarja, ki je ledeno ploskev zapustil s pomočjo soigralcev in zdravniškega osebja.

Avstrijski branilec si je prislužil disciplinsko kazen tekme in predčasno končal tekmo. Hebar, član četrtega napada (ta je pogrešal tudi poškodovanega Gregorja Koblarja, ki ima izpahnjeno ramo), se ni več vrnil na led.

Slovenija je imela pet minut igralca več. Power-play sprva ni stekel, tik pred iztekom kazni pa je risom le uspelo. Klemen Pretnar je s strelom od daleč Aleša Mušiča zadel v nogo, plošček se je odbil do dobro postavljenega Kena Ograjenška na desni strani, ta pa je z bližine zadel za vodstvo z 2:1 in soigralce na drugi odmor popeljal s tesnim vodstvom.

Avstrijcem napad ni uspel

Avstrijcem v zadnjem delu ni preostalo drugega kot popoln napad, saj bi v primeru poraza po rednem delu že izgubili tudi drugo mesto. Vroče glave so vodile do dveh kazni, ki pa jih risi niso znali izkoristiti. Na koncu – Slovenija je v zadnjem delu ostala tudi brez Sabahudina Kovačevića – so severni sosedi poskušali še brez vratarja, a razpoloženega Krošlja jim v hudem boju ni več uspelo premagati. Slovenija je v eliti, Avstrijci so ostali brez nje.

Gašper Krošelj je svoje delo spet opravil z odliko in bil zasluženo izbran za najboljšega igralca Slovenije. | Foto: Gašper Krošelj je svoje delo spet opravil z odliko in bil zasluženo izbran za najboljšega igralca Slovenije.

Italijanom drugo mesto, Poljakom bron

Kar pet reprezentanc je pred zadnjim dnem še lahko računalo na preboj med elito. A po zmagi Slovenije je postalo jasno, da so drugo mesto zasedli Italijani, ki so na prvi popoldanski tekmi premagali Južno Korejo.

 

Poljaki so zvečer z 10:4 nadigrali Japonce, ki so že pred dvobojem nazadovali v divizijo I, skupino B, in se po točkah izenačili z Italijani. Zaradi zmage na medsebojnem srečanju so drugo mesto osvojili naši zahodni sosedi.

 

Kako je potekalo SP divizije I, skupine A?

SP divizije I, skupine A, prvi krog (sobota)
SP divizije I, skupine A, drugi krog (nedelja)
SP divizije I, skupine A, tretji krog (torek)
SP divizije I, skupine A, četrti krog (sreda)

 

 

SP divizije I, skupine A, 5. krog:

petek, 29. april:

Avstrija : Slovenija 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
1:0 Komarek (6., PP1),1:1 Sabolič (Jeglič, Tičar, 11.), 1:2 Ograjenšek (Mušič, Pretnar, 29., PP1)
Poročilo s tekme
Izjave po tekmi
Kdo so najboljši posamezniki SP?

 

Italija : Južna Koreja 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
1:0 Ramoser 3. (PP1), 2:0 Tudin 55., 2:1 Regan 57.

Poljska : Japonska 10:4 (6:1, 1:1, 3:2)
1:0 Wronka 1. (PP), 2:0 Chmielewski 4. (PP), 3:0 Malasinski 7. (PP), 4:0 Kruczek 11., 5:0 Pasiut 13. (SH), 6:0 Dziubinski 18., 6:1 Ueno 20., 7:1 Baginski 24., 7:2 Kawai 26. (PP), 7:3 Obara 42., 8:3 Chmielewski 45. (PP), 8:4 Nišiwaki 45. (PP), 9:4 Dronia 56., 10:4 Wajda 60.

PP1-zadetek z igralcem več

Lestvica:

1. Slovenija* 5 tekem – 12 točk
2. Italija** 5 – 9
3. Poljska 5 – 9
4. Avstrija 5 – 8
5. Južna Koreja 5 – 7
6. Japonska*** 5 – 0

*Reprezentanca je napredovala v elitno divizijo

**Ali bo v elito napredoval tudi drugouvrščeni, bo znano šele po skupinskem delu svetovnega prvenstva elitne divizije. To bo med 6. in 22. majem potekalo v Moskvi in Sankt Peterburgu. Če bosta Nemčija in Francija – kot gostiteljici SP elite leta 2017 letos ne moreta izpasti v nižjo divizijo – končali na zadnjih dveh mestih v skupini, bo iz Katovic napredoval le zmagovalec.

***Reprezentanca je nazadovala v divizijo I, skupino B

Ne spreglejte