Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

SP v hokeju 2017 risi slovenska hokejska reprezentanca Pariz Nik Zupančič Kanada Köln

Petek, 5. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pred začetkom svetovnega hokejskega prvenstva, 5.–21. maj

Kanadčani napadajo tretje zaporedno zlato, Slovenci bi radi končali "pingpong"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
slovenska hokejska reprezentanca Norveška U25 | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

V Nemčiji (Köln) in Franciji (Pariz) se začenja 81. svetovno hokejsko prvenstvo elitne divizije. Kanadčani lovijo tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov. Slovenija bo med hokejsko smetano nastopila devetič. Osnovni cilj je ostati med elito, kar ji je do zdaj uspelo dvakrat.

Po letu 2013, ko sta moči pri gostiteljstvu združili Švedska in Finska, je Mednarodna hokejska zveza (IIHF) svetovno prvenstvo najboljših 16 reprezentanc sveta spet zaupala dvema državama. Tokrat sta si roki podala Köln v Nemčiji in Pariz v Franciji. V skupinskem delu bosta vsak gostila po osem reprezentanc, nato vsak po dva četrtfinalni obračuna, od tam naprej pa se bo celotno dogajanje (polfinale in tekmi za odličja) preselilo v Nemčijo.

Francozi prvenstvo gostijo prvič po letu 1968, ko je Grenoble gostil olimpijske igre, te pa so štele tudi za SP. Köln je po letih 2001 in 2010 spet prizorišče hokejskega dogajanja.

Rokometašem prinesla veselje

SP bosta gostili dvorani Bercy (na fotografiji) in Lanxess Arena. Slovenija bo igrala v Bercyju, ki je razveselil bronaste rokometaše. | Foto: Hokejska zveza Slovenije SP bosta gostili dvorani Bercy (na fotografiji) in Lanxess Arena. Slovenija bo igrala v Bercyju, ki je razveselil bronaste rokometaše. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Oči slovenskih ljubiteljev hokeja bodo uprte v skupino v mestu ljubezni, v katerem se je slovenska izbrana vrsta v četrtek zgodaj popoldne že spoznala z ledeno ploskvijo dvorane Bercy oziroma AccorHotels Arena, ki sprejme 14.500 gledalcev. Slovenskemu športu je januarja prinesla veliko veselja. V njej so rokometaši po velikem preobratu premagali Hrvaško in osvojili bronasta odličja.

V kölnski večnamenski dvorani Lanxsess Arena, ki bo junija gostila zaključni turnir rokometne lige prvakov, si bo hokejske tekme lahko ogledalo do 18.500 gledalcev.

Skupina A (Köln): Nemčija, Rusija, ZDA, Švedska, Slovaška, Latvija, Danska in Italija

Skupina B (Pariz): Francija, Slovenija, Kanada, Finska, Češka, Švica, Belorusija in Norveška

Dva se bosta poslovila

Prihodnje SP bodo gostili Danci, ki ne morejo izpasti v nižji rang tekmovanja. | Foto: Vid Ponikvar Prihodnje SP bodo gostili Danci, ki ne morejo izpasti v nižji rang tekmovanja. Foto: Vid Ponikvar

Sistem tekmovanja veleva, da se vsaka reprezentanca v skupinskem delu pomeri z vsako. Štiri najboljše izbrane vrste iz vsake skupine po sedmih tekmah napredujejo v četrtfinale, preostale štiri pa končajo prvenstvo.

Zadnjeuvrščeni reprezentanci v skupini bosta nazadovali v nižji razred tekmovanja (divizijo I, skupino A), njuni mesti pa bosta prihodnje leto, ko bo prvenstvo na Danskem, zasedli Južna Koreja in Avstrija.

Ker bodo prihodnje prvenstvo gostili Danci (igrali bodo v skupini v Nemčiji), to pomeni, da po pravilih IIHF ne morejo izpasti. Če bodo hokejisti iz Hamletove dežele zadnji v skupini, se bo od elite poslovila predzadnja reprezentanca iz Kölna.

Že prvi dan bo vroče


Že prvi dan prvenstva bomo spremljali dve poslastici med moštvi, ki spadajo v ožji krog favoritov. Aktualni prvak Kanadčani se bodo udarili s Čehi, Švedi pa z Rusi.

Spored 1. dne SP, 5. maj

16.15 Finska – Belorusija
16.15 Švedska – Rusija
20.15 Češka – Kanada
20.15 ZDA – Nemčija

Lahko Kanadčanom spet uspe po 65 letih?

Potem ko so med letoma 2010 in 2014 ostali brez odličja, so Kanadčani na zadnjih dveh prvenstvih pokorili vso konkurenco. Na 20 tekmah zadnjih dveh SP so izgubili le enkrat. V finalu leta 2015 so se s 6:1 poigrali z Rusi, lani pa z 2:0 premagali Fince. Tokrat lovijo hat-trick zaporednih naslovov prvaka, kar jim je zadnjič uspelo med letoma 1950 in 1952.

Kanadčani so na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih zmagali na 19 od 20 tekem. Bodo še tretjič zapored prvaki? | Foto: Vid Ponikvar Kanadčani so na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih zmagali na 19 od 20 tekem. Bodo še tretjič zapored prvaki? Foto: Vid Ponikvar

In kdo še spada v ožji krog favoritov? Vsekakor aktualni podprvaki. Hokejisti iz dežele tisočerih jezer so na zadnjih treh prvenstvih kar dvakrat izgubili v finalu. Tu so še vselej visokoleteči Rusi, nevarni Švedi – zadnja reprezentanca, ki je naslov prvaka slavila pred domačimi gledalci (2013) –, pa Čehi …

Konec slovenskega pingponga?

In kako kaže Sloveniji? Risi se bodo prvič predstavili pod taktirko nekdanjega odličnega hokejista Nika Zupančiča, ki ima sicer veliko izkušenj s svetovnimi prvenstvi. Tako igralskih kot trenerskih. Med elito je že trikrat sodeloval kot pomočnik selektorja Matjaža Kopitarja, a se še nikoli ni veselil obstanka. Prav to – obstanek med hokejsko smetano – je prvi cilj slovenske reprezentance.

Slovenija med elito nastopa devetič. Do zdaj je obstala dvakrat. Zadnjič pred 12 leti. Z risi bodo med elito spet nastopili tudi Italijani. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenija med elito nastopa devetič. Do zdaj je obstala dvakrat. Zadnjič pred 12 leti. Z risi bodo med elito spet nastopili tudi Italijani. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenija bo med elito nastopila devetič, le dvakrat pa je obstala. Prvič ji je to uspelo pod vodstvom Matjaža Seklja ob premiernem nastopu na prvenstvu najvišjega razreda leta 2002. Drugič leta 2005, ko jo je vodil finski strokovnjak Kari Savolainen. Obakrat je bila 13., kar je njena najboljša uvrstitev. Vse od takrat se risi sprehajajo iz elite v divizijo I. Bo Zupančičeva četa po 12. letih končala pingpong?

Bo slovenska reprezentanca na SP uresničila prvi cilj - obstanek med elito?

  • Da, a bo zelo težko.
    68,73 %
    189 glasov
  • Seveda. Še presegla ga bo in se uvrstila v izločilne boje.
    12,73 %
    35 glasov
  • Ne. Spet ji bo malo zmanjkalo.
    17,82 %
    49 glasov
  • Ne vem, me ne zanima.
    0,73 %
    2 glasov
Oddanih 275 glasov


Uresničil cilje vseh večjih akcij

Slovenski selektor Nik Zupančič popolnoma zaupa svojim izbrancem. | Foto: Sportida Slovenski selektor Nik Zupančič popolnoma zaupa svojim izbrancem. Foto: Sportida

V našem taboru vlada optimizem, o ekipnem duhu, ki je vselej krasil hokejsko izbrano vrsto, pa sploh ni treba izgubljati besed. "Cilj je jasen in realen. Imamo kakovost in znanje, kar fantom ves čas ponavljam. Lahko se kosamo z vsakim, če smo na sto odstotkih tako fizično kot psihično vseh 60 minut. Lukenj vmes si ne bomo smeli privoščiti, saj lahko zaradi tega ostanemo brez točk," je odločen 48-letni selektor, ki je od prevzema taktirke uresničil oba reprezentančna cilja.

Na lanskem SP divizije I se je s Slovenijo vrnil med elito, nato pa so si na septembrskih kvalifikacijah njegovi izbranci še drugič zapored priigrali olimpijske igre.



Izkušnje z nekaj mladosti

Slovenska reprezentanca, ki jo sestavljajo trije vratarji, devet branilcev in 13 napadalcev, je v pripravljalnem obdobju odigrala šest prijateljskih srečanj. Dvakrat je premagala Madžarsko, po enkrat Italijo in Norveško do 25 let, premoč pa priznala Rusiji do 25 let in Kazahstanu (po kazenskih strelih).



V zadnjem obdobju je bil prvi čuvaj mreže Gašper Krošelj, v reprezentanco se je vrnil Matija Pintarič, ki bo premierno okusil branjenje med elito, najmlajši je Luka Gračnar, ki pa ima med trojico največ izkušenj s tem rangom tekmovanja.

Trije vratarji, devet branilcev in 13 napadalcev bo poskušalo uresničiti cilj. | Foto: Vid Ponikvar Trije vratarji, devet branilcev in 13 napadalcev bo poskušalo uresničiti cilj. Foto: Vid Ponikvar

Branilsko vrsto sestavljajo večinoma prekaljeni mački, 35-letni Aleš Kranjc in leto mlajši Mitja Robar sta bila že na 11 svetovnih prvenstvih (sedmih elite), za Jurija Repeta in Matica Podlipnika pa bo to premierno druženje z najboljšimi.

Tudi v napadu ni večjih sprememb, večina je stalnih članov slovenskega napada, ki tokrat ne bo mogel računati na Anžeta Kopitarja. Edini, ki je odpotoval na sploh prvo svetovno prvenstvo, je Nik Pem.

Kje bo Slovenija iskala priložnosti?

Sloveniji stavnice napovedujejo uvrstitev med 13. in 16. mestom. Na papirju najlažje premagljive reprezentance so Norveška, gostiteljica Francija in Belorusija, ki so ji risi zadali že dva grenka poraza v boju za olimpijsko vozovnico. Norveška, Francija in Belorusija so na papirju najlažji nasprotniki. | Foto: Vid Ponikvar Norveška, Francija in Belorusija so na papirju najlažji nasprotniki. Foto: Vid Ponikvar

Ob omenjenih se bodo Slovenci pomerili še z aktualnimi prvaki Kanadčani, podprvaki Finci, Čehi in Švicarji. Prav proti zadnjim bodo v soboto od 12.15 odprli prvenstvo.

Če se bodo uresničile Zupančičeve želje po zmagi, bodo risi naredili velik korak proti obstanku. A kot pravi selektor, "tudi če bomo zmagali, nismo naredili še nič. Treba je gledati širše. Prvenstvo bo dolgo. Predvsem bo treba biti v glavah pripravljen igrati na visoki ravni vseh sedem tekem." Odigrali jih bodo v desetih dneh, za obstanek pa bosta najverjetneje potrebni dve zmagi.


Kaj so povedali slovenski hokejisti pred SP?


Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Pripravljalne tekme Slovenije pred SP:

11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
28. april: tekma v Sankt Peterburgu proti Norveški U25 - zmaga Slovenije s 5:3
29. april:
tekma v Sankt Peterburgu proti Rusji U25 - poraz Slovenije s 3:5

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte