Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2016,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Natisni članek

Franci Žbontar Miha Žbontar Toni Tišlar Murajca Pajič legionarji Edo Terglav Mitja Šivic Ivo Jan hokej Hokejska Zveza Slovenije Klemen Mohorič

Četrtek, 22. 9. 2016, 17.30

6 let, 6 mesecev

Predajajo znanje onkraj naših meja

Slovenska trenerska moč v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Klubske hokejske sezone so že v polnem teku. Slovenci na delu v tujini nimamo zgolj hokejistov, pač pa tudi tiste, ki znanje prenašajo na oklepnike. Preverili smo, kje službujejo nekateri trenerji članov in kako gre njihovim moštvom.

trenerji hokej Matjaž Kopitar Edo Terglav Mitja Šivic Ivo Jan Klemen Mohorič | Foto: Sportida Foto: Sportida

Matjaž Kopitar, liga NLB, trener HC Red Ice Martigny-Verbier

Matjaž Kopitar se je po letu trenerskega premora odpravil v Švico, kjer od te sezone vodi drugoligaša Red Ice iz Martignyja. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kopitar se je po letu trenerskega premora odpravil v Švico, kjer od te sezone vodi drugoligaša Red Ice iz Martignyja. Foto: Vid Ponikvar

Dolgoletni član trenerskega štaba slovenske članske reprezentance in več let njen selektor Matjaž Kopitar se je po odstopu z mesta selektorja po neuspelem svetovnem prvenstvu leta 2015 za eno sezono nekoliko umaknil iz trenerskih vod.

Kaj hitro je spoznal, da palica za golf ne bo nadomestila ljubezni do hokejske, zato je sprejel izziv, ki je v zraku visel že nekaj časa. Odpravil se je v Švico k HC Red Ice Martigny-Verbier. Športni direktor drugoligaša je Albert Malgin, dober znanec Kopitarja, s katerim sta v sezoni 1992/93 skupaj igrala za Jesenice.

Slovenski strateg bo na jugu Švice, če bo izpolnil cilje, ostal do konca sezone 2017/18. Dogovorili so se za sodelovanje za dve tekmovalni obdobji, a morajo biti po prvi sezoni določeni cilji izpolnjeni.

Njegovo moštvo je na štirih tekmah lige NLB zmagalo trikrat in trenutno zaseda peto mesto.

Ivo Jan, liga EBEL, trener Graz 99ers

Ivo Jan je v Gradcu pustil močan pečat že kot igralec, zdaj tri sezone deluje v trenerskem štabu. Graške panterje to sezono prvič od začetka tekmovalnega obdobja vodi kot glavni trener. | Foto: Vid Ponikvar Ivo Jan je v Gradcu pustil močan pečat že kot igralec, zdaj tri sezone deluje v trenerskem štabu. Graške panterje to sezono prvič od začetka tekmovalnega obdobja vodi kot glavni trener. Foto: Vid Ponikvar

Lep čas član slovenske reprezentance, pred časom tudi pomočnik selektorja Nika Zupančiča, Ivo Jan že tretje leto zapored vztraja na avstrijskem Štajerskem. Pri Gradcu je močan pečat pustil že kot igralec, zadnje tri sezone pri panterjih sodeluje v trenerskem štabu.

Graško moštvo letos prvič od začetka sezone vodi kot glavni trener, lani je namreč sezono kot prvi mož začel ameriški samodržec Todd Bjorkstrand, a je moral po nizu slabih rezultatov taktirko prepustiti pomočniku Janu. Pod njegovim okriljem sta lani drsala Slovenca Sabahudin Kovačević in Aleš Kranjc, letos pa v novi hokejski dvorani drsa Ken Ograjenšek.

Gradec je za zdaj odigral zgolj eno tekmo razširjenega avstrijskega prvenstva in jo dobil. Trenutno je šesti, a ima na računu tekmo manj od nasprotnikov.


Klemen Mohorič, liga KHL, trener vratarjev Slovan Bratislava

Takole se je julija nekdanji vratar Klemen Mohorič ob slovesu Raze vrnil v gol, zdaj pa bdi nad čuvaji mreže KHL-ovca Slovana iz Bratislave. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Takole se je julija nekdanji vratar Klemen Mohorič ob slovesu Raze vrnil v gol, zdaj pa bdi nad čuvaji mreže KHL-ovca Slovana iz Bratislave. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nekdanji vratar, ki je večino igralske kariere preživel pri Olimpiji, je po končani karieri začel predajati znanje med čuvaje mrež. Zadnje polne tri sezone in še malo je preživel v hrvaški prestolnici, kjer se je posvečal vratarjem pri Medveščaku (v pretekli sezoni je bil pod njegovim očesom tudi Gašper Krošelj).

A po koncu lanskega tekmovalnega obdobja je prišlo do selitve. Ponudila se mu je priložnost, da ostane v Kontinentalni hokejski ligi, a menja okolje. Eno glavno mesto je zamenjal za drugo. Preselil se je k Slovanu iz Bratislave, za katerega igra Žiga Jeglič.

Trener, ki je v preteklosti delal tudi z NHL-ovci, npr. z nadarjenim Mattom Murrayjem – v zadnji sezoni je Pittsburgh Penguins konkretno pomagal na poti do Stanleyjevega pokala –, na Slovaškem med drugim zdaj trenira Barryja Brusta, s katerim sta se dodobra spoznala že pri Medveščaku.

Slovan je v ligi KHL odigral deset tekem, vknjižil štiri zmage in je 12. med 14 moštvi zahodne konference.

Edo Terglav, Ligue Magnus, trener Grenoble

Edo Terglav že desetletje živi v Franciji, kjer letos drugo leto zapored vodi Grenoble. V prihodnje bo kot pomočnik pomagal še slovenskemu selektorju Niku Zupančiču. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Edo Terglav že desetletje živi v Franciji, kjer letos drugo leto zapored vodi Grenoble. V prihodnje bo kot pomočnik pomagal še slovenskemu selektorju Niku Zupančiču. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Francija je zadnje čase pravo pribežališče za slovenske hokejiste, Edo Terglav pa tam deluje že vse od sezone 2004/05, ko je zapustil domovino. Sprva je v deželi galskih petelinov le igral, slabega pol desetletja se udejstvuje v trenerskih vodah.

Dolgo časa je bil vezan na Briancon, zadnji dve sezoni pa v rokah drži trenersko paličico prvoligaša Grenobla. Pod njegovim vodstvom sta med četo Francozov tudi Slovenca Boštjan Goličič in Anže Kuralt. Z omenjenima bi se lahko Terglav srečeval tudi v reprezentanci, saj je pred meseci tudi uradno postal pomočnik Nika Zupančiča.

Grenoble je na treh tekmah novega tekmovalnega obdobja Ligue Magnus dvakrat zmagal, a ima na računu nič točk, saj je sezono začel s kaznijo minus šestih točk.

Mitja Šivic, Ligue Magnus, trener Lyon

Mitja Šivic je po težki poškodbi na prvi tekmi lanske sezone končal igralsko kariero in se posvetil trenerstvu. V Franciji vodi prvoligaša Lyon. | Foto: Vid Ponikvar Mitja Šivic je po težki poškodbi na prvi tekmi lanske sezone končal igralsko kariero in se posvetil trenerstvu. V Franciji vodi prvoligaša Lyon. Foto: Vid Ponikvar

V Francijo je hokejska pot zapeljala še enega nekdanjega dolgoletnega člana slovenske reprezentance Mitjo Šivica. Gorenjec se je tja preselil v sezoni 2007/08 in tam vztraja še danes. Kot igralec se je preizkusil pri Grenoblu in Brinaconu, lani pa se je priključil Lyonu, kjer mu je načrte na uvodni tekmi prekrižala težka poškodba.

Sledila sta dolgo okrevanje in odločitev, da je konec profesionalne igralske kariere. Šestintridesetletnik, vselej bolj cenjen v tujini kot doma, se je tako posvetil okrevanju, sredi januarja pa postal glavni trener kluba. Na tem položaju vztraja tudi letos, ko ima okoli sebe pravo slovensko kolonijo.

Dres Lyona – na treh tekmah je enkrat zmagal, dvakrat izgubil v podaljšku in je peti – nosijo vratar Matija Pintarič, branilca Jakob Milovanovič in Matic Podlipnik ter napadalec Gregor Koblar.

Posvečajo se mladini

Murajca Pajič že več let izkušnje prenaša na hokejiste v Italiji. | Foto: Vid Ponikvar Murajca Pajič že več let izkušnje prenaša na hokejiste v Italiji. Foto: Vid Ponikvar

Slovenske trenerske barve so v tujini zastopane tudi v nižjih selekcijah, kjer v zadnjem času deluje kar nekaj naših trenerjev. Vseh, kot je to praksa pri hokejistih, ne beleži niti HZS, saj pri oklepnikih ne gre brez transfer kart. Naj omenimo le nekaj imen.

Pri italijanskem klubu Eppan/Appiano je glavni mož, ki skrbi za mladino, Murajca Pajič, letos kot glavni trener selekcije U16. K zahodnim sosedom je odšel tudi Toni Tišlar, kot pomočnik trenerja Marca Liberatoreja izobražuje selekcijo Bolzana do 19 let.

V Italiji deluje tudi Miha Žbontar (v sezoni 2014/15 pomočnik Jesenic), ki bdi nad mlajšimi selekcijami pri kolektivih Auer/Neumarkt. Izkušnje s trenerstvom v tej deželi ima tudi njegov stric Franci Žbontar, ne manjkajo niti Janezu Finžgarju.

K severnim sosedom je že pred več kot dvema desetletjema zadrsal Drago Horvat, ki se lahko pohvali s 23-letnimi trenerskimi izkušnjami z nižjimi selekcijami Beljaka. Z delom z mladimi v Avstriji ima izkušnje tudi Iztok Petelin, trener mladih upov Gradca.

Ne tako blizu domovine, na Finskem pa službuje in znanje na mlade prenaša Lovro Bajc, sin smučarskega trenerja Vasje Bajca. Še dlje se je odpravil Jure Stopar in nabral izkušnje z delom z mladimi v Združenih arabskih emiratih, Marko Fišer in Marko Ferlež pa sta se mladim posvetila v Kanadi.

 

Ne spreglejte