Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2017,
12.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Rok Tičar SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca Nik Zupančič risi

Torek, 25. 4. 2017, 12.00

1 leto, 2 meseca

Pomembnost igre z vsemi štirimi peterkami

Rok Tičar: Vsak, ki ga je selektor izbral, je pomemben

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Rok Tičar

"Na taki ravni, kot je elitna divizija, moraš čim več igrati s štirimi napadi, saj tudi preostali igrajo tako. To nam je v preteklosti malo manjkalo, letos pa bi to lahko bila naša dodatna prednost. Vsi bomo pomembni," pred svetovnim prvenstvom razmišlja član prvega napada Rok Tičar.

Slovenska hokejska reprezentanca bo zadnji del priprav na svetovno prvenstvo v Parizu opravila v Sankt Peterburgu, kjer bo v petek in soboto odigrala še zadnji pripravljalni srečanji. Nasprotnika bosta norveška in ruska selekcija do 25 let.

Risi imajo za seboj dobre tri tedne skupnih treningov (pred tem so nekateri trenirali po skupinah) in štiri pripravljalne tekme, na katerih so trikrat zmagali (dvakrat so premagali Madžare, enkrat Italijane) in en poraz (s Kazahstanom).

Dobri drsalci

Tičarju sistem s poudarkom na drsanju ustreza. | Foto: Tičarju sistem s poudarkom na drsanju ustreza.

Rok Tičar je bil eden od tistih, ki je na pripravljalne obračune težko čakal: "Sploh za nas, ki smo sezono končali malo prej (sredi februarja, op. a.), so bile te tekme zelo pomembne, da smo se vrnili v tekmovalni ritem. Mislim, da smo drsalno vse boljši. Če bi rekel, da ni rezerv, ne bi bilo prav. Teh je zagotovo še kar nekaj. Trudimo se, da izboljšamo nekatere elemente. Analiziramo stvari s preteklih tekem, kaj smo delali dobro, kaj je treba narediti še bolje. Vse več pozornosti pa je usmerjene na igro z igralcem več, manj, taktiko, sistem."

Kot pravi, mu sistem, pri katerem je še malo več poudarka na drsanju, ustreza: "Poskušamo ga čim bolje osvojiti. Poudarek na drsanju se mi zdi pomemben. Vemo, da smo dobri drsalci, da smo tudi po tem znani. Rekel bi, da nam ustreza. Zdaj je pa pomembno le še to, da ga čim bolj izpilimo, da bomo vsi stoodstotni."



V eliti imajo vse peterke močne

Slovenska izbrana vrsta je v zadnjih letih skakala iz elitne divizije v divizijo I in nazaj. Glavni cilj je obstanek med hokejsko smetano, kar ji je drugič in zadnjič uspelo leto 2005.

Član KHL-ovca Avtomobilist iz Jekaterinburga meni, da bi Sloveniji tokrat pri izpolnitvi cilja lahko pomagalo dejstvo, da bo selektor Nik Zupančič stavil na vseh 20 igralcev v polju.

Član KHL-ovca iz Jekaterinburga meni, da bo Sloveniji letos na SP še nekoliko lažje, saj bo stavila na vse štiri peterke. | Foto: Vid Ponikvar Član KHL-ovca iz Jekaterinburga meni, da bo Sloveniji letos na SP še nekoliko lažje, saj bo stavila na vse štiri peterke. Foto: Vid Ponikvar

"Res smo v zadnjem obdobju precej hodili gor in dol iz ene skupine v drugo. V preteklosti nam je manjkalo to, da smo v elitni diviziji malo premalo igrali s štirimi napadi. Na taki ravni tekmovanja moraš igrati čim več, kot se le da, z vsemi napadi, saj vsi drugi igrajo tako. Težko igraš z le tremi. Reprezentance med elito imajo vsako peterko močno. Tudi mi imamo štiri napade ali pa še kaj več. Prav vsak, ki ga je selektor izbral, bo enako pomemben. Mislim, da je to ob odličnem vzdušju v ekipi lahko za nas še dodatna prednost," meni naš sogovornik.



Napredovali za korak ali celo dva

Rok Tičar | Foto:

Slovenski selektor je v preteklosti večkrat poudaril, da si od svojih fantov želi boljše zavedanje v prostoru, predvidevanje, "branje" namer igralcev, hitrejše odzive.

Se Tičarju zdi, da so v zadnjih dveh letih v tem napredovali? "Napredek je vsekakor viden. Mislim, da se to pozna tudi zato, ker večina fantov igra vidne vloge v evropskih klubih. To veliko pripomore k temu, da so vsi fantje naredili korak, nekateri celo dva naprej."



Če bi padla Švica …

Zupančičevi varovanci bodo prvenstvo začeli v soboto, 6. maja, s tekmo proti Švici, v 12 dneh pa jih čaka naporen urnik sedmih tekem.

"Vemo, da bo naporno, da bosta pomembni dobra regeneracija in hitra priprava na naslednjo tekmo. Zelo pomembna bo že prva tekma s Švico, ki jo moramo začeti z mislijo na zmago. Če bi zmagali na tej tekmi, bi bilo nadaljevanje precej lažje. Se bo pa treba vsako tekmo bojevati vseh 60 minut ali morda še več. Zavedamo se, da na tem prvenstvu slabih reprezentanc ni, da so razlike majhne in da je vsaka napaka lahko hitro kaznovana," je ob koncu še dodal 27-letni Gorenjec.

Pred prvenstvom bo odigral še dve pripravljalni tekmi. Prvo v petek proti Norvežanom do 25 let, drugo v soboto proti Rusom do 25 let. Po turnirju v Rusiji bo selektor naredil še zadnji rez v ekipi pred SP - skrčil bo branilsko vrsto.

Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (10): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april: priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: tekma z Norvežani U25, 29. april: tekma z Rusi U25)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija
Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada
Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška
Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija
Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija
Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija
Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte