Francozi pravijo: Najboljši je SKA, Jeseničani so se vrnili, Olimpije ni več na lestvici

Francoski spletni portal že vrsto let pripravlja povzetek sezon evropskih lig, po katerem sestavijo lestvico 250 najboljših klubov. Na prvem mestu je po letu 2012 spet prvak lige KHL SKA Sankt Peterburg, Jeseničani so pridobili 104 mesta in so 229. Olimpije ni več med 250 evropskimi klubi.

Aktualni prvak lige KHL SKA Sankt Peterburg, za katerega igra ruski zvezdnik Ilja Kovalčuk, je po izračunih francoskega portala najboljši evropski klub lanske sezone.

Aktualni prvak lige KHL SKA Sankt Peterburg, za katerega igra ruski zvezdnik Ilja Kovalčuk, je po izračunih francoskega portala najboljši evropski klub lanske sezone. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po koncu tekmovalnih obdobij v evropskih hokejskih ligah sledijo takšni in drugačni izračuni, analize in pregledi, ki spodbudijo nastanek lestvic, osnovanih na različnih kriterijih, ki kažejo, kdo je bil v pretekli sezoni med najboljšimi.

Eno od takšnih že več let pripravljajo pri hockeyarchives.info. O tem, kdo bo najvišje na lestvici 250 evropskih klubov, odloča vsota uspešnosti kluba v ligaškem tekmovanju, pokalih, tudi v hokejski ligi prvakov, a največjo težo ima kakovost lige, v kateri igrajo. Najmočnejša je Kontinentalna hokejska liga, med prvimi petimi so še švedska elitna SHL-liga, finska Liiga, češka Extraliga, švicarska NLA, ne manjkajo niti klubi iz lige EBEL in tisti, ki igrajo v manj kakovostnih ligah.

Moskovčani predali krono

Na vrhu so se klubi zamenjali. Po dveh sezonah se je s prvega mesta poslovil CSKA Moskva, za katerega v prihodnje ne bo več igral Jan Muršak (preselil se je k Torpedu iz Nižnega Novgoroda). Prvi je zdaj aktualni prvak lige KHL SKA Sankt Peterburg, ki je pridobil 13 mest, drugi je podprvak Metallurg Magnitogorsk, tretji pa CSKA. Med najboljšimi desetimi je še en ruski klub, Lokomotiv Jaroslavl je deveti.

CSKA Moskva, od katerega se je poslovil Jan Muršak, je po dveh letih zapustil vrh in je tretji. CSKA Moskva, od katerega se je poslovil Jan Muršak, je po dveh letih zapustil vrh in je tretji. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Najboljši neruski klub je švedski HV71. Novi prvak je poskočil za kar 35 mest. Med deseterico sta še dva švedska kolektiva, en finski in dva švicarska. Zanimivo je, da tam ni več nobenega češkega.

Prvaki lige EBEL daleč za najboljšimi

Najvišje na lestvici med klubi, ki so lani igrali v razširjenem avstrijskem prvenstvu, so aktualni prvaki Dunajčani. Pridobili so 29 mest in so 84.

Olimpije ni več, Jeseničani poskočili

Večna slovenska tekmeca sta se skupaj na lestvici zadnjič znašla v sezoni 2011/12, ko je bila Olimpija 125., Jesenice pa 228. Od takrat železarjev ni bilo več med 250, so bili pa zmaji, ki so iz sezone v sezono krepko padali.

Jeseniško društvo je spet med najboljšimi 250 klubi, ki igrajo v evropskih ligah, Olimpije ni več. Jeseniško društvo je spet med najboljšimi 250 klubi, ki igrajo v evropskih ligah, Olimpije ni več. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zadnja sezona, po kateri so Olimpiji v ligi EBEL pokazali rdečo luč, je sodu izbila dno. Ljubljanski kolektiv je izgubil mesto med prvo 250-erico evropskih klubov. So se pa vrnili Jeseničani. Z uvrstitvijo v polfinale Alpske lige in naslovom državnega prvaka so krepko poskočili. Preplezali so 104 mesta in so 229.

Lestvica najboljših 250 evropskih klubov*:

 1. SKA Sankt Peterburg (Rusija): 65,38 točke (+13)
 2. Metallurg Magnitogorsk (Rusija): 56,47 (+3)
 3. CSKA Moskva (Rusija): 55,18 (-2)
 4. HC 71 (Švedska): 54,19 (+35)
 5. Bern (Švica): 53,69 (+26)
 6. Tappara Tampere (Finska): 51,35 (+3)
 7. Frolunda (Švedska): 49,87 (+5)
 8. Brynas (Švedska): 48,35 (+42)
 9. Lokomotiv Jaroslavl (Rusija): 47,90 (+1)
 10. Zug (Švica): 47,65 (+35)

  229. HDD Sij Acroni Jesenice (Slovenija): 7,6 (+104)
  ...

*Po karakteristikah hockeyarchives.info. V oklepaju je zapisano, koliko mest je klub pridobil ali izgubil od lani oziroma ali je ostal na istem mestu.

KLIK za celotno lestvico.

 

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano