Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 9. 2017,
20.16

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

Donald Trump

Nedelja, 24. 9. 2017, 20.16

2 leti, 1 mesec

Hokejski prvaki bodo obiskali Donalda Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v soboto odpovedal gostoljubje košarkarjem Golden State Warriors, prvakom lige NBA, ker so bili nekateri člani moštva proti obisku v Beli hiši, se zdaj ameriškemu voditelju vendarle obeta športni obisk na visoki ravni. V ekipi zmagovalcev hokejske lige NHL Pittsburgh Penguins so vabilo sprejeli.

Košarkarji Golden State Warriors so dolgo oklevali, ali naj zaradi politike ameriškega predsednika sprejem bojkotirajo ali ne. V klubu ni bilo enotnega mnenja, med glavnimi nasprotniki sprejemanja vabila je prvi zvezdnik ekipe Stephen Curry, precej pomislekov pa ima tudi Kevin Durant. V vodstvu lige NBA so bili sicer prepričani, da bo povabilo veljalo, če se bodo v ekipi dogovorili za enoten nastop - da torej gredo vsi kljub morebitnim drugačnim osebnim stališčem.

V soboto je nato Donald Trump sam, kar prek Twitterja, odpovedal sprejem za košarkarje. "Priti v Belo hišo je velika čast za ekipo, ki zmaga. Stephen Curry okleva, zato umikam vabilo!" je tvitnil Trump. S tem je tudi sprožil množičen odziv športnikov in navadnih Američanov, številni so se postavili na stran košarkarjev.

Pomisleki so lahko izraženi tudi drugače

Bodo pa v Beli hiši posebni gostje hokejisti Pittsburgha. V ZDA sicer že dolgo velja tradicija sprejemov za zmagovalce najpomembnejših poklicnih športnih lig, sprejema pa so običajno deležni tudi olimpijski prvaki in zmagovalci najbolj prestižnih ameriških študentskih tekmovanj.

Prvaki hokejske lige NHL so sporočili, da se bodo udeležili sprejema pri predsedniku. | Foto: Reuters Prvaki hokejske lige NHL so sporočili, da se bodo udeležili sprejema pri predsedniku. Foto: Reuters

Danes so iz kluba, ki je v prejšnji sezoni osvojil prestižni Stanleyjev pokal, sporočili, da bodo sprejeli vabilo. "Vsi spori ali pomisleki glede predsednikove politike so lahko izraženi tudi drugače," so v Pittsburghu pojasnili, da so vabilo sprejeli iz spoštovanja do institucije, ki jo predstavljata ameriški predsednik in Bela hiša. "Spoštujemo pa pravico posameznikov in skupin, da svoja stališča izražajo, kot se jim zdi primerno," so še dodali.

Za pingvine je letošnja lovorika tretja v zadnjem desetletju, tako da so bili kot zmagovalci že gostje v Beli hiši pod vodstvom predsednikov George H. W. Busha in Baracka Obame.

Ne spreglejte