Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 9. 2010,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 16. 9. 2010, 14.11

8 let

Šahisti samozavestno na olimpijado v Sibirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski Hanti Mansijsk bo med 20. septembrom in 4. oktobrom gostil letošnjo šahovsko olimpijado.

Tja odhajata tudi obe slovenski vrsti, ki si želita višjo uvrstitev, kot jim jo pred največjim šahovskim dogodkom leta določajo mednarodne jakostne lestvice. Dekleta so na visokem 13. mestom, moška vrsta pa na 31.

Moško reprezentanco bodo zastopali Aleksander Beljavski, državni prvak Luka Lenič, Duško Pavasovič, Jure Borišek in rezerva Matej Šebenik. "Smo 31. nosilec, kar je nekako v rangu prejšnjih olimpijad in tudi cilji so zato podobni. Osnovni cilj je uvrstitev med najboljših 30, če bo le možno med 20 ali celo med 16, višje praktično ne moremo," pred odhodom v Sibirijo pravi selektor moške reprezentance Georg Mohr.

"Upam, da bomo morda lahko prišli tudi med 15. Letos sem igral že osem turnirjev in sem zelo v šahu. Potrudili se bomo, pa bomo videli kaj bo. Pomembna je predvsem atmosfera v ekipi in če bi merili samo to, zanesljivo sodimo med najboljše tri," pa je selektorja dopolnil Luka Lenič.

Ženska vrsta pa je zaradi materinstva Ane Srebrnič nekoliko spremenjena. Eden glavnih adutov bo mladinska svetovna prvakinja Anna Muzičuk, na drugi deski bo igrala izkušena Jana Krivec, na tretji Darja Kapš in na četrti državna prvakinja Vesna Rožič. Rezerva je novinka v reprezentanci na tovrstnih dogodkih Indira Bajt. "Po ratingu smo uvrščeni na 13. mesto. Seveda lahko premagamo tudi koga, ki je pred nami, a je tudi za nami vrsta ekip, ki lahko uženejo nas. Odločala bo igra v zadnjih krogih, predvsem pa si želimo uvrstitev med najboljših 16, kar bi bil izjemen uspeh," ob tem pravi selektor ženske vrste Matjaž Mikac.

"To je pomembne dogodke, ki je na sporedu vsake dve leti. Jaz sem v reprezentanci že od leta 1996, a je vsakič nov izziv. Me smo res uvrščene visoko, a se bomo morale zelo potruditi, da obdržimo ta izhodiščni položaj. Če se bo res vse izšlo, pa lahko pridemo še višje, saj smo bile na olimpijadi že devete, pa šeste na evropskem prvenstvu," pa pred odhodom pravi Jana Krivec, ki tarna, da ima nekaj pomanjkanja igre in dvobojev, a obenem upa, da bo to morda celo prednost zaradi želje po igri. "Odločala bo dobra igra, a pomembno je, da ves čas ostanemo ekipa, da smo dobro razpoloženi in da se podpiramo, potem bo prišel do izraza tudi ekipni uspeh."

Ob robu olimpijade bosta potekala tudi kongres Mednarodne- in Evropske šahovske zveze, ki bosta tudi volilna. Zdajšnji predsednik evropske zveze, Slovenec Boris Kutin, se je odločil, da po treh mandatih za to mesto ne bo več kandidiral. Kot pravi sam, se bo posvečal le še posamičnim projektom, trije mandati pa so bili dovolj.

Še bolj zanimiv pa je "boj" za predsednika Mednarodne šahovske zveze, ki ga zaznamuje konkurenčnost in prijemi, ki jih šah v preteklem obdobju ni poznal. Na tem kongresu bo Slovenija kandidirala tudi za izvedbo mladinskega svetovnega prvenstva 2012, ki ga bi gostil Maribor. Na evropskem kongresu pa bo Slovenija kandidirala za seniorsko prvenstvo stare celine 2012 in ekipno prvenstvo 2013.

Ne spreglejte