Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 4. 2010,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 16. 4. 2010, 9.57

8 let

Kuhar in Šernek ciljata na uvrstitev med prvih osem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska rokoborca Jure Kuhar in Dejan Šernek sta v četrtek prispela na prizorišče evropskega prvenstva. Kuharja nastop čaka že v soboto, Šerneka pa v nedeljo.

Člana rokoborskega društva Sobota Jure Kuhar in Dejan Šernek sta v prestolnico Azerbejdžana - Baku - odpotovala v četrtek, čeprav evropsko prvenstvo poteka že od 13. aprila. Razlog za njun pozen prihod na prizorišče je tekmovalni razpored, saj bo Kuhar nastopal v soboto, Šernek pa šele zadnji dan prvenstva, oziroma v nedeljo. Konkurenca bo po besedah izkušenejšega Kuharja izjemna. "To bo že moje četrto člansko evropsko prvenstvo, tako da izkušnje iz teh tekmovanj že imam. Konkurenca na prvenstvu stare celine bo praktično skoraj na ravni svetovnega prvenstva, saj če pogledamo razvrstitev lanskega SP, je bilo v kategoriji do 74 kilogramov med prvih deset osem evropskih tekmovalcev, med prvih dvajset pa je bilo petnajst Evropejcev," pravi 25-letni Kuhar.

Debi Šerneka na med člani na velikem tekmovanju

Za tri leta mlajšega Šerneka bo to evropsko prvenstvo prvo v članski konkurenci, optimizma pa mu vseeno ne manjka. "Čeprav bom na članskem evropskem prvenstvu nastopil prvič, imam visoke ambicije, in sicer uvrstitev med najboljših osem tekmovalcev v svoji kategoriji do 84 kilogramov. Zavedam se, da je ta cilj težko dosegljiv, vendar je pomembno, da imaš v življenju visoke cilje, saj v nasprotnem primeru ostaneš v povprečju, od sebe bom dal svoj maksimum," pravi Šernek.

V obeh slovenskih kategorijah velika konkurenca

V kategoriji do 74 kilogramov, kjer bo tekmoval Kuhar, in tudi v kategoriji do 84 kilogramov, kjer bo nastopal Šernek, bo konkurenca huda. Ker je rokoborba olimpijski šport, se z njo ukvarja veliko športnikov, v Evropi pa prevladujejo rokoborci iz nekdanjih držav Sovjetske zveze ter ostale evropske države, kot so Turčija, Madžarska, Poljska, Francija … V obeh slovenskih kategorijah se pričakuje okrog 30 tekmovalcev, oba naša rokoborca pa si želita uvrstitve med prvih osem. "Tisti rezultatski cilj, s katerim bi bil povsem zadovoljen v tem trenutku, je uvrstitev med prvih osem tekmovalcev. Glede na to, da je rokoborba šport, kjer veliko dejavnikov vpliva na potek borbe, bi se zadovoljil tudi z kakšnim slabšim mestom, če bi seveda v borbah videl, da je to moj trenutni maksimum. Se pravi cilj v vsaki borbi, ki jo bom imel, si želim dati svoj maksimum in potem tudi lahko pričakujem dobro uvrstitev," je svoja pričakovanja strnil Kuhar.

Dobro pripravljena po številnih pripravah

Priprave za letošnjo sezono so se pravzaprav pričele že novembra lani z bazičnimi pripravami, ki so potekale delno v Murski Soboti in delno v olimpijskem centru v Planici. Nato sta se Kuhar in Šernek udeležila enomesečnih priprav v Združenih državah Amerike, kjer sta trenirala z ameriško reprezentanco pod vodstvom Momirja Petkovića. Tam sta se udeležila močnega turnirja v Coloradu Springsu, v Evropi pa sta tekmovala še v Beogradu in Szombathelyju. Zaključne priprave sta opravila v Tati na Madžarskem in v Beogradu. Nad njunimi treningi in razvojem je ves čas bdel reprezentančni trener Rade Bačič, ki ima v oba borca popolno zaupanje. Dolgoročni cilj v prihodnje je za oba uvrstitev na olimpijske igre leta 2012 v Londonu.

Ne spreglejte