Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 5. 2021,
15.11

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

Niko Testen Martin Srabotnik Urša Kragelj Ajda Novak Peter Kauzer evropsko prvenstvo Eva Terčelj kajak

Sobota, 8. 5. 2021, 15.11

2 leti, 11 mesecev

EP v slalomu na divjih vodah, Ivrea

Eva Terčelj evropska podprvakinja, Peter Kauzer do brona in Tokia

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
Eva Terčelj, Peter Kauzer, evropsko prvenstvo | Eva Terčelj s srebrom in Peter Kauzer z bronom. | Foto Nina Jelenc

Eva Terčelj s srebrom in Peter Kauzer z bronom.

Foto: Nina Jelenc

Slovenski kajak in kanu se veseli novih uspehov. Na evropskem prvenstvu na divjih vodah v Ivrei sta kajakaša Eva Terčelj in Peter Kauzer nadaljevala niz odličnih uvrstitev, Ljubljančanka je bila po naslovu svetovne prvakinje in lanskem četrtem mestu na evropskem prvenstvu v Pragi tokrat srebrna, Kauzer pa je osvojil bronasto kolajno.

Za Terčeljevo je to prvo posamično odličje na evropskih prvenstvih, Kauzer, ki je na odru za zmagovalce stal že leta 2005, pa je dvema zlatima in štirim srebrnim dodal še prvo bronasto.

Čeprav ni najžlahtnejša, pa je je bil vesel skoraj toliko, kot če bi bila. Po slabših nastopih na začetku internih kvalifikacij za olimpijske igre je ubil dve muhi na en mah in se uvrstil tudi na olimpijske igre v Tokio. To mu je uspelo že po polfinalu, v katerega se je uvrstil s četrtim časom, brez finala pa sta ostala njegova konkurenta Martin Srebotnik, ki se je z dotikom uvrstil na 15. mesto, in Niko Testen, ta je storil še večjo napako, po kateri se je predal in končal na 38. mestu. 

Kauzer do brona in vozovnice za OI

Kauzerja je olimpijska vozovnica razbremenila, tako da je najboljše pustil za konec. Ni bil daleč niti od novega zlata, to so mu odnesla zadnja protitočna vratca.

Kauzer, ki je na odru za zmagovalce stal že leta 2005, je dvema zlatima in štirim srebrnim medaljam dodal še prvo bronasto. | Foto: Nina Jelenc Kauzer, ki je na odru za zmagovalce stal že leta 2005, je dvema zlatima in štirim srebrnim medaljam dodal še prvo bronasto. Foto: Nina Jelenc

"Do 14. vratc ne bi mogel voziti hitreje, potem sem storil dve manjši napaki, pri zadnjih protitočnih vratcih pa sem izgubil naslov prvaka. V Ivreo sem v prvi vrsti prišel opraviti zadnji sklop internih kvalifikacij za olimpijske igre, po polfinalu sem videl, da sem si svoje četrte igre tudi izboril. Rekel sem si, da grem v finale uživat, moram pa priznati, da mi je močno primanjkovalo moči. Iz sebe sem stisnil še zadnje atome in prišel do zelo zadovoljivega rezultata," je bil zadovoljen aktualni olimpijski podprvak, ki je z lanskega evropskega prvenstva v Pragi branil srebrno kolajno. Tokrat sta ga premagala le Čeh Vit Prindiš in Italijan Giovanni De Gennaro.

Po novi kolajni se mu je kamen od srca odvalil predvsem zaradi tega, ker si je zagotovil možnost, da v Tokiu brani srebro iz Ria. "V takem položaju še nisem bil. Moral sem napadati iz ozadja. Po svetovnem prvenstvu sem vedel, kaj moram storiti, na izbirnih tekmah se nato nisem najbolje počutil, a sem se po njih spočil in dobro pripravil. Tukaj sem stopnjeval svoje vožnje in res sem vesel, da mi je to uspelo," je dejal Kauzer, ki načrta priprave za olimpijske igre še nima.

Terčeljeva si je nastop v Tokiu zagotovila že pred tem

Enako velja tudi za Terčeljevo, ki si je nastop v Tokiu zagotovila že pred prvenstvom. To jo je v določeni meri sprostilo, čeprav trdi, da je v Ivrei vseeno čutila nekaj pritiska. Z reko se v kvalifikacijah ni sprijaznila, morala je celo na popravni izpit, kar se ji je v preteklosti redko dogajalo, toda svojo formo je stopnjevala, po četrtem mestu v polfinalu je prišla do drugega mesta. Ni pa bila daleč niti od prvega, za zmagovalko Avstrijko Corinno Kuehnle je zaostala 47 stotink sekunde.

"Uspelo se mi je zbrati, čeprav na progi nisem imela najboljšega občutka. Bile so še rezerve, predvsem v spodnjem delu, a v tem trenutku o tem res ne razmišljam," se je veselila Terčeljeva. | Foto: Nina Jelenc "Uspelo se mi je zbrati, čeprav na progi nisem imela najboljšega občutka. Bile so še rezerve, predvsem v spodnjem delu, a v tem trenutku o tem res ne razmišljam," se je veselila Terčeljeva. Foto: Nina Jelenc

"Ni prav nobenega priokusa. Ne iščem, kje sem izgubila zlato kolajno, s srebrno sem več kot zadovoljna. Tukaj sem se s progo dolgo časa lovila, morala v dodatne kvalifikacije, a mogoče mi je to celo pomagalo. To je bil dodaten trening, ki mi je prišel prav. Lahko da mi je pomagala tudi težja postavitev v polfinalu in finalu, pred katerim se nisem počutila najboljše, a sem bila povsem osredotočena na to, kaj moram delati, kako se moram postaviti na močni vodi. Uspelo se mi je zbrati, čeprav na progi nisem imela najboljšega občutka. Bile so še rezerve, predvsem v spodnjem delu, a v tem trenutku o tem res ne razmišljam," se je veselila Terčeljeva.

Zelo solidna nastopa sta pokazali tudi drugi dve slovenski predstavnici, ki sta za malo zgrešili uvrstitev v finale. Ajda Novak je zasedla 12. mesto, za želenim desetim je zaostala dobre tri desetinke, ki jih je izgubila pri zadnjih vratcih, Urša Kragelj pa je bila 13., zanjo sta bila usodna dva dotika.

V nedeljo se bodo za kolajne borili še kanuisti in kanuistke.

Izidi:
- K-1 moški:

 1. Vid Prindiš (Češ)           81,90 (0)
 2. Giovanni De Gennaro (Ita)  + 0,75 (0)
 3. Peter Kauzer (Slo)           1,02 (0)
 4. Vavrinec Hradilek (Češ)      4,16 (0)
 5. Mario Leitner (Avt)          4,50 (0)
...
15. Martin Srabotnik (Slo)
38. Niko Testen (Slo)


K-1 ženske:
 1. Corinna Kuhnle (Avt)        91,42 (0)
 2. Eva Terčelj (Slo)           +0,47 (0)
 3. Ricarda Funk (Nem)           3,92 (4)
 4. Klaudia Zwolinska (Pol)      4,57 (2)
 5. Kimberley Woods (Vbr)        5,30 (2)
...
12. Ajda Novak (Slo)
13. Urša Kragelj (Slo)

Preberite še:

Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič
Sportal Slovenski kanuisti naknadno bronasti, kajakašice pete
Benjamin Savšek
Sportal Danes mu je že čudno, če ne nosi maske
Ne spreglejte