SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Druga tekma treking lige Erjavcu in Plešnikovi

2

termometer

Druga tekma letošnje slovenske treking lige se je tokrat odvijala na Golteh. V kategoriji Ultra je pri moških zmagal Rok Erjavec, pri ženskah pa Anja Plešnik.

Priljubljeno smučarsko središče v Savinjski dolini, kjer so decembra lani odprli popolnoma prenovljen hotel, je po zaključeni smučarski sezoni tokrat gostilo trekerje. Obet lepe sončne sobote je na Golte privabil natanko 150 tekmovalcev v vseh treh kategorijah. Organizatorji – taborniki iz rodu Jezerskega zmaja in ekipa adventurerace.si – je dan prej pripravila vse potrebno in tako so se kontrolne zastavice v nemirni zvezdnati noči vse do jutra pozibavale v močnem vetru, ki je ponoči in zjutraj česal gozdove po Golteh. In potrpežljivo čakale najhitrejše tekmovalce. Organizatorji so vsem tekmovalcem zagotovili brezplačno vožnjo z nihalko in v sončnem jutru so se na ploščadi pri novem hotelu, visoko nad mozirsko kotlino pričeli zbirati tekmovalci. Prvi so se na pot podali tekmovalci iz kategorije Ultra, kmalu za njimi pa še preostali, ki tekmujejo v kategorijah Pohodniki in Aktivni. Prav vse je pot vodila preko zadnjih zaplat snega, najprej mimo največjega alpskega vrta v Evropi, kjer raste preko 100 gorskih rastlinskih vrst do najvišjega vrha Mozirske planote – Boskovca. Po strmem spustu mimo Rastočke planine so nadaljevali na Konečko planino, kjer jih presenetil čaroben razgled na cerkvico Sv. Križ nad Belimi vodami.

V zgodnji pomladi so struge potočkov in izvirov še posebej vodnate in komur se v toplem dopoldnevu ni preveč mudilo, se je lahko prav pri vsakem odžejal z odlično studenčnico. Kilometri po poteh v ravnokar vzbrstelem gozdu minevajo bistveno hitreje kot na asfaltu in tekmovalci so se hitro znašli pod Tolstim vrhom na vzhodnem robu Smrekovškega pogorja, potem pa so se obrnili nazaj proti Smrekovcu, do katerega pa je bilo treba v vzponu premagati kar nekaj 100 višinskih metrov. Ta del poti je mnogim tekačem in pohodnikom poznan kot del legendarnega izziva K24 – kjer udeleženci poskušajo v 24 urah obhoditi koroške vrhove: Uršljo goro, Smrekovec, Raduho, Olševo in Peco. Ultraši so za nameček obiskali še Kernes, potem pa s tekmovalci ostalih kategorij nadaljevali pot mimo koče na Smrekovcu, Atelskega sedla in še ene golteške znamenitosti – jame Ledenice – proti cilju na Golteh. Toplo popoldne je številne tekmovalce zadržalo na terasi hotela do zadnje vožnje nihalke v dolino.

Tekmovalci so bili tokrat precej bolj izenačeni. Orientacijsko malo manj zahtevna postavitev trase je botrovala temu, da so bili tekmovalci pri vrhu po časih zelo izenačeni. V kategoriji Ultra je zmagal Rok Erjavec, drugo mesto pa so si razdelili David Kadunc, Boštjan Plešnik in domačin Tilen Potočnik. Med dekleti je v kategoriji ultra slavila domačinka Anja Plešnik, druga je bila Anica Hribar, tretje mesto pa sta si delili Mateja Kržišnik in lanska zmagovalka lige Marija Trontelj.

V kategoriji Pohodniška so med ženskami prva tri mesta osvojile Renata Hojnik, Nataša Robnik in Mojca Flerin, ki jih je v cilju po dobrih treh urah teka delila manj kot minuta. Med moškimi je prepričljivo zmagal Matej Pistor, drugo mesto pa sta si razdelila Dušan Moškotevc in Gregor Mlakar.

Odlična organizacija in za mnoge na novo odkrit košček Slovenije je v marsikom utrdil odločitev, da se poda tudi na naslednjo tekmo slovenske treking lige, 28 maja na Muti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin