Dejan Zavec ostaja svetovni prvak

Slovenski boksarski as Dejan Zavec je v razprodani dvorani v Stožicah po točkah ugnal Poljaka Rafala Jackiewicza in ubranil naslov svetovnega prvaka IBF velterske kategorije.

1 / 3

Foto: Ana Kovač/siol.net

2 / 3

Foto: Ana Kovač/siol.net

3 / 3

Foto: Ana Kovač/siol.net

Okrog 12.000 gledalcev je v novi prekrasni večnamenski športni dvorani v Stožicah prišlo na svoj račun. Dejan Zavec je v dvoboju velterske kategorije po točkah ugnal tekmeca, Poljaka Rafala Jackiewicza in se mu maščeval za ''sumljiv'' poraz na Poljskem leta 2008.

Zavec: Zasluga vseh vas

Z jubilejno 30. zmago v karieri je ubranil naslov svetovnega prvaka po verziji IBF, že drugič zapored. Težko pričakovana borba v Stožicah je postregla z 12 rundami (vsaka je trajala tri minute) ter trdim in neizprosnim bojem, na koncu pa je več točk zbral 34-letni slovenski boksar. ''Hvala lepa za vse. V življenju si ne moreš želeti lepšega trenutka kot takšnega, ko so v polni dvorani vsi s teboj. Zahvalil bi se vam za trud, pa tudi moji celotni ekipi in celotni organizaciji. Želel bi povedati, da upanje umira zadnje. Ta pas je zasluga vseh vas, nikoli vas ne bom pozabil. Upam, da se bomo srečali še kdaj,'' je po dvoboju sredi ringa s čustvenim zanosom po razglasitvi belgijskega sodnika dejal slovenski športni junak, ki je zadržal pas svetovnega prvaka in kasneje priznal, da so se mu ob prihodu v polno dvorano pošteno zatresla kolena.

Zmagi za Simčiča in Kolarjevo

Pred vrhuncem večera, ki se je v razprodani dvorani začel malce po 22. uri, so za ogrevanje ozračja organizatorji poskrbeli z nekaj zanimivimi preboji. Tako so ljubiteljice in ljubitelji boksa na delu videle tudi nadarjenega slovenskega borca Denisa Simčiča, ki se je z Romunom Istvanom Vargo spopadel za naslov mednarodnega prvaka verzije WBF v lažji težki kategoriji. ''Zavčev naslednik'' je navdušil zbrano občinstvo, nemočnega tekmeca pa so po prejetem nokavtu v deveti rundi odpeljali z nosili iz ringa. Slovenski uspeh v predbojih je dopolnila 18-letna Tjaša Kolar, ki je v šele drugi poklicni borbi premagala Nemko Aniko Kurzer po sodniški odločitvi.

Nemška borka Christina Hammer, sicer Zavčeva klubska kolegica in varovanka Ulfa Steinfortha, je s tehničnim nokavtom v drugi rundi zasenčila Romunko Mihaelo Dragan. Hammerjeva, ki je tako v sedmih profesionalnih dvobojih dosegla prav toliko zmag, kar šest od teh z nokavtom, je tudi prava lepotica. Predstavnica kluba SES Boxing Nadine Roche je poudarila, da je "dobra tudi optično."

Glavni dvoboj večera:

Za naslov svetovnega prvaka IBF Velter (do 66,678 kg), 12 rund: Dejan Zavec (Slo) : Rafal Jackiewicz (Pol) Dejan Zavec je zmagal po sodniški odločitvi.

Potek dvoboja:

1. runda: Dvoboj se je začel! Slovenski as Dejan Zavec je deležen bučne podpore prepolne dvorane v Stožicah. Nekoliko bolj aktivno predstavo je v uvodnih treh minutah ponudil Ptujčan, na nobeni strani pa ni prišlo do kakšnega ''čistega'' udarca, ki bi prinašal prednost. 2. runda: V drugi rundi je 34-letni Zavec prevzel pobudo. Gledalci so na nogah, Rafal Jackiewicz še ni pokazal pravega odgovora na Zavčeve napade. 3. runda: Za štajerskega boksarskega velemojstra v dvorani stiskajo pesti tudi ''kurenti'' iz njegovega Ptuja. Poljak je prvič v dvoboju pokazal slabost, ko ga je Zavec s serijo udarcev, tako direktov kot krošejev dodobra ''načel'', a se je nato le izvlekel iz neugodnega položaja. V tej rundi bi morali sodniki mirne volje presoditi prednost Slovencu. 4. runda: Tri minute so potekale v enakovrednem boju. 5. runda: V ringu še naprej poteka neizprosna borba. Neposrednih udarcev, ki bi sodnike prepričali o prednosti, ni veliko. Poljski borec se dobro upira napadom svetovnega prvaka. 6. runda: Zavec poskuša, a je težko prebiti blok Jackiewicza. Polovica dvoboja (če se ne bo prekinil prej) je že za nami. Več aktivnih akcij je v prvih šestih rundah pokazal Slovenec. 7. runda: Ljubljenec domačih tribun se trudi na vse pretege, a se je blok Jackiewicza še vselej izkazal za pretrdi oreh. Bo moral Ptujčan še bolj tvegati? 8. runda: Napetost v dvorani narašča. V zaključku runde je pobudo v ringu znova prevzel Zavec, a se izkušeni tekmec, leto dni mlajši od Slovenca, dobro brani. 9. runda: Desni kroše je za malenkost zgrešil brado Poljaka. Tekmeca Zavca, ki ga je občinstvo ob prihodu v ring pozdravilo v žvižgi, je rešilo nekaj centimetrov. Spremljamo zelo trd in izenačen boj, kjer bodo na koncu odločale malenkosti. 10. runda: Več drznih potez si je dovolil tudi Jackiewicz, a mu Zavec vrača s polno paro, pa tudi dobrim branjenjem. Glavni sodnik iz Belgije, Jean-Pierre van Imschoot, je oba udeleženca vrhunskega boksarskega dvoboja opozoril na nedovoljeno prijemanje. 11. runda: Predzadnja runda je pripadla Zavcu. Bil je podjetnejši in pošteno namučil že načetega Poljaka. Dvorana je na nogah, ''Mr. Simpatikus'' pa povsem blizu ubranitvi naslova, saj je v dosedanjem poteku dvoboja zagotovo zbral več točk. Od popolnega zadovoljstva ga delijo le še tri minute. 12. runda: Jackiewicz je šel na vse ali nič. Brezglavo se je odločil za popoln napad, a se mu ni vse izšlo po načrtih. Zavec se je izjemno branil, v zaključnih minutah pa ponovno napadel.

Dejan Zavec zbral več točk

Dejan Zavec je pokazal izjemno srce. Zdaj bo potrebno počakati na odločitve tričlanske sodniške komisije. Zavec si je prislužil stoječe ovacije občinstva! Prvi sodnik iz BiH je dosodil zmago Zavcu (117:111), drugi delivec pravice iz Poljske je dosodil neodločeni razplet (114:114), zmago Ptujčana pa je potrdil še angleški sodnik (117:111). Tako je Dejan prepričljivo, že drugič v karieri, ubranil naslov svetovnega prvaka! Čestitke! Med prvimi sta mu ob ringu čestitala nekdanji hrvaški boksarski as Željko Mavrović in ljubljanski župan Zoran Janković.

Predboji:

Prvi dvoboj: Super Velter (do 69,853 kg), 6 rund: Tommy Altmann (Nem) : Bronislav Kubin (Češ) Dvoboj se je končal neodločeno. Drugi dvoboj: Super srednje težka (do 76,204 kg), 6 rund: Predrag Radošević (ČG) : Thomas Hengstberger (Avt) Dvoboj je s tehničnim nokavtom dobil Predrag Radošević. Tretji dvoboj: Cruiser (do 90,719 kg), 6 rund: Goran Delić (BiH) : Attila Makula (Mad) Goran Delić je zmagal po enotni sodniški odločitvi. Četrti dvoboj: Za naslov internacionalnega prvaka WBF Lahka težka (do 79,379 kg), 10 rund: Denis Simčič (Slo) : Istvan Varga (Rom) Denis Simčič je zmagal z nokavtom v deveti rundi. Peti dvoboj: Mušja (do 50,802 kg), 4 runde: Tjaša Kolar (Slo) : Anika Kurzer (Nem) Tjaša Kolar je zmagala po sodniški odločitvi. Šesti dvoboj: Srednja (do 72,575 kg), 6 rund: Christina Hammer (Nem) : Mihaela Dragan (Rom) Christina Hammer je zmagala po tehničnem nokavtu v drugi rundi.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano