Bečan in Markovičeva uspešna v Annecyu

V tednu, ki se izteka, so v francoskem Annecyju potekale 2. svetovne vojaške zimske igre, na katerih so pripadniki Slovenske vojske osvojili štiri medalje. Bečan 1. in 3., Markovičeva 2. in 3.

1 / 12

Foto: Rajko Petek

2 / 12

Foto: Rajko Petek

3 / 12

Foto: Rajko Petek

4 / 12

Foto: Rajko Petek

5 / 12

Foto: Rajko Petek

6 / 12

Foto: Rajko Petek

7 / 12

Foto: Rajko Petek

8 / 12

Foto: Rajko Petek

9 / 12

Foto: Rajko Petek

10 / 12

Foto: Rajko Petek

11 / 12

Foto: Rajko Petek

12 / 12

Foto: Rajko Petek

Na 2. svetovnih vojaških zimskih igrah – Annecy 2013 so nastopali pripadniki oboroženih sil iz štiridesetih držav sveta. Med njimi so bili tudi pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Poleg slovenske delegacije so se za odličja v šestih športnih disciplinah borili še pripadniki oboroženih sil Afganistana, Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Bolgarije, Cipra, Češke, Čila, Ekvadorja, Estonije, Finske, Francije, Gruzije, Irana, Italije, Kitajske, Kazahstana, Koreje, Latvije, Libanona, Litve, Makedonije, Maroka, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Pakistana, Poljske, Romunije, Rusije, Srbije, Slovaške, Španije, Švedske, Švice, Ukrajine in Združenih držav Amerike.

Od slovenskih tekmovalcev so se na igrah najbolj izkazali športni plezalci in plezalke, a so bili tudi biatlonci in biatlonke zelo konkurenčni. Klemen Bečan je ubranil zlato medaljo v težavnosti, ki jo je osvojil že na 1. igrah leta 2010 v italijanski Aosti. Tokrat je bilo na sporedu tudi plezanje na balvanu ter kot demonstracijska disciplina hitrostno plezanje. V slednji je Bečan osvojil 2. mesto, medtem ko je bil na balvanu 3. Mina Markovič, ki je šele pred kratkim postala pripadnica športne enote Slovenske vojske, je osvojila 2. mesto v težavnosti ter 3. mesto na balvanih. Omeniti velja še 4. mesto Maje Vidmar v težavnosti in na balvanu, medtem ko je Martina Čufar Potard osvojila 5. mesto v težavnosti. "Za nastop na igrah sem se dobro pripravil. Že leta 2010 sem dobro nastopil na igrah v Aosti in sem želel ponovno doseči dober rezultat. Prav zaradi tega je bilo prisotno tudi nekaj treme, a se mi je uspelo zbrati in dati od sebe svoj maksimum. Drugo mesto v hitrosti me je kar nekoliko presenetilo, saj nisem pričakoval, da bi se lahko uvrstil v finale. V težavnosti se je nastop izšel po pričakovanjih, medtem ko sta bila na balvanih Avstrijca premočna. Poleg tega sem bil v tistem finalu že dobro izmučen. Vsekakor sem z nastopi na igrah zelo zadovoljen," je za Sportal povedal Bečan. Mina Markovič, ki je vojaško suknjo oblekla le teden dni pred začetkom iger, ni bila v celoti zadovoljna s svojim nastopom. "Vsekakor mi je bilo v veliko čast nastopati na igrah in zastopati Slovensko vojsko. Obeh medalj se veselim, a sem prepričana, da bi lahko tako v balvanih kot v težavnosti posegla po boljši uvrstitvi," je po nastopih za Sportal povedala dvakratna zmagovalka skupnega seštevka tekem za svetovni pokal v težavnosti Mina Markovič.

Poleg športnih plezalk in plezalca so se z nastopom na igrah izkazali tudi biatlonci in biatlonke. Slovensko vojsko sta zastopali Teja Gregorin in Andreja Mali ter Klemen Bauer in Peter Dokl. Biatlonci in biatlonke so se pomerili v šprintu, kjer sta najboljši slovenski uvrstitvi dosegla Peter Dokl in Teja Gregorin. Nekdanja svetovna vojaška prvakinja v biatlonu (Sarajevo 2011) je na slabih sedem kilometrov dolgi trasi zasedla 4. mesto. Gregorinovi je zlata medalja spolzela iz rok zaradi zgrešenega strela v streljanju stoje. "To je bil moj maksimum. Nekaj dni pred nastopom sem imela povišano temperaturo. Dan tekme je bil prvi dan, ko sem se nekoliko boljše počutila. Žal sem zgrešila en strel v streljanju stoje, kar mi je odneslo zlato medaljo. A to je sestavni del biatlona," je po nastopu za Sportal povedala Gregorinova. Po en strel leže in stoje je zgrešila Andreja Mali, ki je osvojila 17. mesto. Brez zgrešenega strela je nastop med moškimi opravil Peter Dokl, ki je zasedel 8. mesto. Ihanec je tudi odlično tekel in potrdil, da je v drugi polovici letošnje sezone naredil korak naprej v teku. Razmere za tek so bile zahtevne, saj je bila trasa zelo pomrznjena, kar ni ustrezalo tistim nastopajočim, ki znajo odlično drseti. Tokrat so bili v ospredju tekmovalci, ki veliko bolj "tečejo z rokami kot nogami". Tako so imeli tekači, kot sta Klemen Bauer in Martin Fourcade, veliko težje delo kot denimo Italijan Lukas Hofer, ki je znan po tem, da teče le z zgornjim delom telesa. Klemen Bauer je zgrešil en strel (stoje), a tekaško na dobrih 8 kilometrov dolgi trasi ni bil konkurenčen najboljšim. Nastop je končal na 19. mestu. Uspeh Dokla je toliko večji, saj je bila konkurenca med moškimi (105 nastopajočih) zelo dobra. Za Doklom so zaostala nekatera eminentna imena svetovnega biatlona (Windisch, Landertinger, Andresen, Os, Berger, Rastorgerjvs, Bilanenko, Matiasko).

Poleg športnih plezalcev in biatloncev so barve Slovenske vojske na igrah branili še tekmovalci v alpskem smučanju, v smučarskem teku, smučarski orientaciji in turnem smučanju. Na zadnji tekmi v karieri je nastopil alpski smučar Andrej Jerman, ki je tako v veleslalomu kot slalomu zasedel 17. mesto. Mesto boljši v veleslalomu je bil Rok Perko, ki je v slalomu odstopil. Alpska smučarja sta nastopila slabo, medtem ko so rezultati nastopajočih v preostalih disciplinah pričakovani (v drugi polovici nastopajočih).

Rezultati športnega plezanja – težavnost, moški: 1. Klemen Bečan (Slo) 39.5+ 2. Markus Hoppe (Nem) 37.0+ 3. Benjamin Blaser (Švi) 32.0+ … Rezultati športnega plezanja – težavnost, ženske: 1. Malamid Evgenija (Rus) 29.0 2. Mina Markovič (Slo) 28.0+ 3. Jana Čerešneva (Rus) 28.0+ 4. Maja Vidmar (Slo) 28.0+ 5. Martina Čufar Potard (Slo) 26.0+ … Rezultati športnega plezanja – balvan, moški: 1. Jakob Schubert (Aut) 2. Kilian Fischhuber (Aut) 3. Klemen Bečan (Slo) … 13. Uroš Grilc (Slo) … Rezultati športnega plezanja – balvan, ženske: 1. Anna Stohr (Aut) 2. Malamid Evgenija (Rus) 3. Mina Markovič (Slo) 4. Maja Vidmar (Slo) … 9. Martina Čufar Potard (Slo) … Rezultati hitrostnega plezanja (demonstracijska panoga), moški: 1. Benjamin Blaser (Švi) 2. Klemen Bečan (Slo) 3. Nikita Devjaterikov (Kaz) … 6. Uroš Grilc (Slo) … Rezultati biatlona - šprint, ženske: 1. Marine Bolliet (Fra) 21:12 2. Karin Oberhofer (Ita) +0:03 3. Michela Ponza (Ita) 0:08 4. Teja Gregorin (Slo) 0:13 … 17. Andreja Mali (Slo) 1:51 … Rezultati biatlona – šprint, moški: 1. Lukas Hofer (Ita) 24:48 2. Benjamin Weger (Švi) +0:23 3. Simon Fourcade (Fra) 0:39 … 8. Peter Dokl (Slo) 1:10 19. Klemen Bauer (Slo) 1:53 … Rezultati veleslaloma, moški: 1. Manuel Pleisch (Švi) 2:05,31 2. Massimiliano Blardone (Ita) 2:05,68 3. Marc Berthod (Švi) 2:06,05 … 16. Rok Perko (Slo) 2:14,05 17. Andrej Jerman (Slo) 2:16,31 … Rezultati slaloma, moški: 1. Giuliano Razzoli (Ita) 1:39,52 2. Maxime Tissot (Fra) 1:40,18 3. Marco Tumler (Švi) 1:40,59 … 17. Andrej Jerman (Slo) 1:53,54 … Odstop: Rok Perko (Slo)

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano