Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 5. 2010,
17.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 9. 5. 2010, 17.42

8 let

Webber najhitrejši v Barceloni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstralec Mark Webber (Red Bull) je zmagovalec dirke za VN Španije v Barceloni, pete letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva. formule ena. Na stopničkah še Fernando Alonso in Sebastian Vettel.

Na četrtem mestu je dirko končal nekdanji svetovni prvak Michael Schumacher (Mercedes), peti pa je bil aktualni svetovni prvak Jenson Button (Mclaren-Mercedes).

Peta dirka sezone ni bila posebej razburljiva. Vsaj o zmagovalcu so pravzaprav odločale že sobotne kvalifikacije. Mark Webber je bil najhitrejši, prednost pa je zlahka prenesel tudi na dirko. Najbolje je začel in prvo mesto je bilo njegovo od prvega do zadnjega kroga. "Sijajno. Navdušen sem, a ne smemo se prepustiti evforiji. Nekaj moštev je zelo močnih, čaka pa nas še dolga sezona. Ta konec tedna pa je bi zame fantastičen, brez ene same težave," je bil vesel Webber.

Za edino pravo razburjenje so morali gledalci počakati skoraj do konca dirke. Dva kroga pred ciljem je namreč Lewisu Hamiltonu tehnična napaka preprečila zanesljive stopničke. Predrta pnevmatika je njegovega McLarna spravila s steze in v zaščitne gume, na srečo nepoškodovani Britanec je lahko le nemočno zmajeval z glavo. Njegova smola je bila voda na mlin domačemu tekmovalcu Alonsu. Ferrarijev voznik je tako v zadnjem trenutku skočil celo na drugo mesto in poskrbel za odmeven dosežek pred domačimi navijači.

Več težav kot Webber je imel drugi Red Bullov dirkač Vettel. Mladi Nemec je zaradi izrabljenih pnevmatik edini med najboljšimi naredil dva ostanka, zaradi česar je nazadnje tudi izgubil dvoboj z Alonsom. Slednji se ni obremenjeval z načinom, kako je prišel do druge stopničke: "Ta rezultat mi zelo veliko pomeni. Tako meni osebno kot moštvu, veseli pa so tudi moji navijači." "Veliko stvari je šlo danes narobe. Start je bil v redu, toda nikakor nisem mogel prehiteti Marka. Imel sem težave z vodljivostjo dirkalnika," je pojasnil Vettel.

Tik pod stopničkami, a s prvo interno zmago proti moštvenemu sotekmovalcu Nicu Rosbergu, je dirko končal Schumacher. Tako je prvič, odkar se je vrnil v formulo 1, premagal mlajšega Mercedesovega voznika, skupno pa je Rosberg, ki je danes ostal brez točk na 13. mestu, še vedno v prednosti. Ima 50 točk in je peti, Schumacher se je povzpel na deveto mesto z 22.

Prav na vrhu je ostal Button. A zdaj ima branilec naslova le še tri točke prednosti, saj je današnji drugouvrščeni Alonso prišel do 67 točk. Tretji je Vettel s 60, četrti pa Webber (53). Med konstruktorji je vrh prva tako izredno zgoščen. McLaren-Mercedes je po petih dirkah zbral 119 točk, Ferrari 116, Red Bull pa 113.

Sezona se bo nadaljevala že čez teden dni s klasično ulično preizkušnjo v Monte Carlu.

Ne spreglejte