SiolNET. Sportal Avtomotošport
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vsa moštva Fote vložila prijavnico za sezono 2010

2

termometer

V petek se je iztekel rok za prijavo za sodelovanje v svetovnem prvenstvu formule ena v sezoni 2010. Kljub grožnjam v zadnjih tednih, so se prijavile vse ekipe, članice Fote.

Kljub vsemu pa se člani Zveze moštev formule ena (FOTA) – včlanjene so vse ekipe, ki sodelujejo v letošnjem svetovnem prvenstvu F1 razen Williamsa, ki je bil nedavno izključen, ko je mimo Zveze vložil prijavnico za sezono 2010 – s tem še niso sprijaznili z novimi pravili, ki jih je konec prejšnjega meseca predstavila Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA), predvsem ne z najbolj sporno prostovoljno omejitvijo proračuna na 45 milijonov evrov ter posledično dvema pravilnikoma (tisti, ki bi se odločili za omejen proračun, bi imeli več svobode pri tehničnih rešitvah, testiranju …). Pogajanja med moštvi in Fio se bodo nadaljevala, do 12. junija pa bodo člani Fote podpisali tudi nov sporazum Concorde.

"Fota potrjuje, da se njeni člani zavezujejo dolgoročnemu sodelovanju v svetovnem prvenstvu formule ena, obenem pa so soglasno sprejeli sporazum, da se v naslednjih treh letih drastično znižajo stroški sodelovanja v tem tekmovanju," so v izjavi za javnost sporočili iz Fote. Pri slednji vztrajajo, da prvenstva, v katerem bi veljala dvojna merila, ne bo. Fii predlagajo svoje rešitve pri zmanjševanju stroškov, vse bolj jasno pa je, da je omejitev proračuna na 45 milijonov evrov že v naslednji sezoni, povsem nerealna. V moštvih Ferrari, McLaren, BMW, Toyota, Renault, Red Bull Racing, Toro Rosso, Force India in Brawn GP so prepričani, da bodo do končnega cilja, se pravi cenejši formuli ena, prišli postopoma, pravilnik za sezono 2010 pa mora biti nekakšna nadgradnja letošnjega.

Tudi predsednik Fie Max Mosley, ki je v zadnjem mesecu srdito branil predlagane in nadvse sporne spremembe pravil, je nekoliko omilil svoje stališče. Anglež naj bi bil pripravljen na kompromis, zato je pričakovati, da se bodo v prihodnjih tednih pogajali okoli številke 100 milijonov evrov. Moštva z izkušnjami v F1 bi novincem – prijavili sta se tudi ekipi US F1 in Prodrive – pomagala z nasveti in jim dobavljala dele. Tako se v formuli ena sedaj govori še o solidarnosti, pojmu, ki je bil še pred kratkim v tem športu kratko malo nezaslišan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin