Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2009,
21.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 27. 8. 2009, 21.08

8 let

V Spa Francorchampsu spet plohe in nevihte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na razplet nedeljske dirke za VN Belgije, dvanajste preizkušnje letošnjega svetovnega prvenstva formule ena, lahko zopet odločilo vpliva vreme.

Meteorologi namreč za ta dirkaški konec tedna v belgijskih Ardenih napovedujejo plohe in nevihte. Te so praktično stoodstotne za petek in soboto, medtem ko se napovedi za nedeljo nekoliko razlikujejo. Po nekaterih virih naj bi bila tudi nedelja v Spa Francorchampsu deževna, medtem ko drugi prav na dan dirke napovedujejo izboljšanje vremena. Ne glede na to, ali bo preizkušnja za VN Belgije "suha" ali "mokra", pa bo nedvomno "hladna", saj naj bi se temperature gibale okoli 20 stopinj Celzija.

Lanski zmagovalec, brazilski dirkač Ferrarija Felipe Massa, se na dirki v Belgiji še ne bo vrnil v dirkalnik, Sao Paulčan pa je eden tistih, ki se sicer v dežju ne znajdejo najbolje. Prav nasprotno pa velja za mladega nemškega dirkača Red Bulla Sebastiana Vettla, pa tudi svetovnega prvaka iz minule sezone, Angleža Lewisa Hamitlona. Slednji je na lanski VN Belgije sicer prvi prevozil štartno-ciljno črto, a so mu komisarji dirke pripisali 25 sekund kazni zaradi napačnega prehitevanja Kmija Räikkönena, zato se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. V dvoboju z "ledenim" Fincem je temnopolti Anglež takrat sicer dokazal, da je res pravi mojster volana, in tudi letos ga bo potrebno šteti med favorite za zmago.

Vodilni dirkač prvenstva Jenson Button je prepričan, da Brawn GP v dežju nikakor ne bo kos Red Bullu, bolj podrobno pa je o značilnosti Spa-ja in potrebnih nastavitvah dirkalnika za uradno spletno stran F1 spregovoril Pascal Vesselon, eden od izkušenejših direktorjev pri moštvu Toyota: "Za večino dirkačev je Spa najboljše dirkališče na svetu, ki se mu po atraktivnosti približa le še Suzuka. Dirkalnik bomo pripravili za kar največje obremenitve, dober primer teh pa je znameniti ovinek Eau Rouge, ki ga dirkači v zadnjem času odpeljejo s polnim plinom. Tam je kombinacija ogromnih obremenitev zaradi kompresije pri pospeševanju v hrib s hudimi lateralnimi silami v levo-desnem zavoju. Takšnih razmer ni na nobeni drugi dirki v sezoni, za nameček pa je Spa sila zahteven tudi za motorje. Zaradi kombinacije dolgih ravnin in nadvse hitrih ovinkov celo bolj kot Monza."

Ne spreglejte