Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
15.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 15.04

8 let

Smrtonosni češki reliji – zaradi dreves in velikih hitrosti

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Češkem sta v zadnjih dveh mesecih umrla že dva dirkača, skupno od leta 2002 kar 11. Razlog so izjemno visoke hitrosti in proge povečini med drevesi, razlaga slovenski dirkač Rok Turk.

Češki avtomotošport drugič v dveh mesecih žaluje. Po smrti dirkača Aleša Zimolke, ki se je ponesrečil na reliju Češki Krumlov, je minulo soboto na reliju Bohemia umrl sovoznik Bohuslav Ceplecha. Martin Semerad je v nesreči utrpel zlomljeno ključnico. Pri veliki hitrostni sta trčila v drevo, za sovoznika pa so bile usodne poškodbe glave. Pred tem je hujšo nesrečo, a brez resnejših posledic, doživel dirkač iz svetovnega prvenstva Norvežan Mads Östberg, voznik iz medcelinskega izziva Finec Juho Hänninen pa je ob zdrsu s proge za las zgrešil drevesa. Reli je bil po smrtonosni tretji sobotni hitrostni preizkušnji prekinjen in odpovedan.

Ob poročanju o smrti Cepleche smo naleteli na skrb zbujajoč podatek. Od leta 2002 je na čeških relijih umrlo 11 voznikov oziroma sovoznikov. Je na Češkem kaj hudo narobe z varnostjo, smo povprašali trenutno najboljšega slovenska relista Roka Turka. "Za varnost je poskrbljeno, a konfiguracija hitrostnih preizkušenj na Češkem je specifična. Hitrosti so velike, obenem pa se povečini dirka med drevesi. Češka je znana po najvišjih povprečnih hitrostih." Več kot polovica v preglednici zapisanih smrti je bila posledica trčenj v drevo. Obenem je Češka med državami z največjim številom dirk. "Motošport je na Češkem zelo popularen. Veliko je dirk, velika je udeležba, morda je tudi zato toliko žrtev. Imajo med 20 in 30 dirk na leto, po 80 dirkačev na vsaki. Pri nas je le šest dirk s 30 dirkači," razlaga Turk in opozarja še na: "Avtomobili so vse bolj zmogljivi. Tehnologija napreduje hitreje kot varnost, pa čeprav se je tudi pri varnostni v zadnjih letih veliko naredilo."

Predstavnik relija Bohemia Josef Patl je po tragičnem vikendu dejal, da so za varnost poskrbeli, kolikor so le lahko, a: "Tako kot v smuku varnost ne more biti stoodstotna." Reli Bohemia je enkrat že terjal smrtno žrtev - leta 2010 je umrla mladoletna obiskovalka ob progi, ko jo je zbil dirkač, ki je zdrsnil s proge. "Na Češkem je težko najti varne proge za reli. Če bi imeli boljše opcije, bi jih gotovo izkoristili," dodaja Patl. Prav možno je, da relija Bohemia ne bo več.

Ko daš čelado na glavo, ne razmišljaš o nevarnosti

Dirkači se nevarnosti tega avtomotošporta zavedajo, s tem se sprijaznijo, pove Turk. "Ne razmišljaš o tem. Ko daš čelado na glavo, to vzameš v zakup. Ta novica ni najbolj spodbudna, a življenje gre naprej," je pogovor za Sportal zaključil Rok Turk, ki je lani dirkal na reliju Barum v Zlinu, letos pa ta češka preizkušnja evropskega prvenstva (ERC) ni med njegovimi izbranimi dirkami. Rok se s sovoznikom Enejem Ložnarjem naslednji teden odpravlja na reli Madeira (za ERC). Na preizkušnji na Hrvaškem ga je spomladi ustavil požar v avtomobilu, tako se zdaj nadeja boljše uvrstitve. Napadel bo stopničke, zmaga pa bo težko dosegljiva, saj je med prijavljenimi za sicer že sedmo dirko sezone tudi Hänninen.

Ne spreglejte