Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 8. 2009,
20.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 8. 2009, 20.35

8 let

Schumi razočaran, Badoer z mešanimi občutki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od velike senzacije, povratka sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja za krmilo dirkalnika formule ena, žal ne bo nič. Nemčev vrat pač ne bi prenesel obremenitev.

Po tem, ko je formula ena v pričakovanju vrnitve legende začasno spet postala nekoliko bolj zanimiva, je moral svoje navijače Schumacher vendarle razočarati, a odpoved nastopa v Valencii še najbolj obžaluje 40-letni Kärpenčan sam. "Lahko si predstavljate, da sem nad razpletom dogodkov nadvse razočaran," je v sredo novinarjem razlagal Schumi, ki se je v zadnjem času zavzeto pripravljal na povratek in ob tem izgubil 4 kilograme telesne teže, a zaradi poškodbe vratu, ki jo je utrpel pri februarskem padcu z motorja, pač še ni sposoben prenesti obremenitev na dirki formule ena. "Veliko časa sem preživel v simulatorju, a tam preprosto ni mogoče poustvariti razmer s prave dirke formule ena. Zato sem resnično potreboval teste v dirkalniku, na koncu pa se je žal izkazalo, da bi bilo tveganje le preveliko."

"Schumacher se je odločil povsem pravilno," pa je za francoski časnik Le Parisien komentiral štirikratni svetovni prvak Alain Prost in razložil: "V motošportu je vrat ključnega pomena, saj se ob morebitnih bolečinah kaj kmalu pojavi slabost in zamegljen vid. Vprašanje pa je, če se je Schumacher za odpoved povratka odločil izključno zaradi zdravstvenih razlogov, ali pa je na testih ugotovil, da se je preprosto znašel pred prezahtevno nalogo." Francoski veteran, ki se ga je v karieri zaradi študijoznega pristopa k dirkanju prijel vzdevek "Profesor", je prepričan, da je povratek za priletne dirkače nadvse zahteven: "Telo se po tem, ko nehaš dirkati, zelo hitro spremeni. Reakcije niso več tako hitre, vid ni tako oster, pa tudi volje za prenašanje pritiskov tekmovanja, medijev ter nenehnih potovanj, kaj kmalu zmanjka."

Poškodovanega brazilskega dirkača Ferrarija Felipeja Masso bo tako na naslednji dirki letošnjega svetovnega prvenstva, preizkušnji za VN Evrope v Valencii, nadomestil 38-letni Luca Badoer, ki v moštvu iz Maranela opravlja vlogo testnega dirkača. "Že od otroštva sem si želel dirkati za Ferrari in želja se mi je končno izpolnila," je za Ferrarijevo spletno stran povedal Italijan, a brž dodal: "Žal mi je za Michaela, saj vem, kako močno si je želel vrnitve. To pravim kot njegov prijatelj in kot njegov navijač." Tudi Badoer zaradi letošnjih pravil dirkalnika F60 še ni imel priložnosti preizkusiti, a je ohranjal dobro telesno pripravljenost in na dirki v Valencii ne bi smel imeti težav. Zadnjo dirko je priletni voznik odpeljal leta 1999 na Japonskem za moštvo Minardi.

Ne spreglejte