Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2009,
19.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 1. 2009, 19.07

8 let

Pri Ferrariju izkoristili luknje v novih pravilih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvo moštvo formule ena, ki je predstavilo dirkalnik za sezono 2009 je Ferrari. F60 pa ni zgolj evolucija, marveč povsem nov bolid.

"Začeli smo s praznim listom papirja, temeljne spremembe pri zasnovi dirkalnika pa so zahtevala nova pravila," je ob ponedeljkovi predstavitvi rdečega bolida razlagal tehnični direktor moštva Aldo Costa in pojasnil: "Najbolj očitne razlike glede na dirkalnike iz minulih let so pri aerodinamičnih rešitvah in uporabi novih tehnologij, kot je sistem KERS."

Čeprav se glede uporabe KERS-a (sistema za shranjevanje kinetične energije) že v naslednji sezoni moštva F1 in FIA še niso sporazumeli, pa bodo nova aerodinamična pravila in ponovna uvedba gladkih (t.i. slick) pnevmatik dramatično spremenila izgled dirkalnikov.

Večji in nižji sprednji ter ožji in višji zadnji stabilizator, manjši difuzor v kombinaciji z že omenjenimi gladkimi pnevmatikami naj bi po ocenah inženirjev kar za 50 odstotkov zmanjšala podtlak bolida, vseeno pa so iznajdljivi oblikovalci v Maranellu našli kar nekaj lukenj v pravilniku za sezono 2009.

Dodatna krilca na bokih dirkalnika so po novem sicer prepovedana, pa vendar so pri Ferrariju našli način, da si pomagajo tudi z njimi. Ob bočnih zračnikih je tako opaziti zanimiva "nosilca" za stranski ogledali, njuno namestitev pa omogoča pravilnik, ki ta del dirkalnika obravnava zgolj z vidika varnosti (stranska zaščita pri trkih) in ne predpisuje posebnih aerodinamičnih omejitev. Prav ta del dirkalnika naj bi bil tudi pri ostalih moštvih še najbolj zanimiv za domiselne aerodinamične rešitve.

Med večjimi mehaničnimi novostmi pri F60 velja omeniti novi zavorni sistem Brembo in novo geometrijo sprednjega vpetja, s čimer naj bi kar najbolj izkoristili gladke pnevmatike, motor, ki zaenkrat nosi zgolj oznako 056, bo moral po novem zdržati tri dirke, njegovo delovanje pa bo omejeno na 18.000 vrtljajev v minuti. Izgled F60 še ni dokončen, saj mora soglasje dati FIA.

Dirkalnik je že testiral Felipe Massa, medtem ko bo Kimi Räikkönen priložnost za to dobil šele v torek. "Pričakoval sem velik avtomobil, takšen kot so bili tisti izpred desetih let, a ko sem prišel na predstavitev, sem videl, da je v resnici prav majhen in kompakten," je pojasnjeval Brazilec.

Ne spreglejte