Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
16.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 12. 12. 2013, 16.30

7 let, 12 mesecev

Nekatera moštva f1 na robu preživetja, Fia pa išče novega igralca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Namesto da bi Mednarodna avtomobilistična zveza pomagala moštvom f1, ki so na robu preživetja, se je za sezono 2015 raje spustila v lov za dvanajstim moštvom.

Fia je proces selekcije dvanajstega moštva začela dvanajst mesecev po tem, ko je žalostno propadel HRT. Ta je bil ena izmed treh ekip, ki so v formulo 1 vstopili leta 2010 in po dveh letih doživela kolaps. Takrat je Fia vsem trem prišlekom obljubila, da bo uvedla proračunsko kapico za moštva, s čimer bi postale konkurenčne. Ne le, da iz tega ni bilo nič, stroški sodelovanja v športu iz leta v leto naraščajo. Nov finančni udarec so ekipe doživele z uveljavitvijo novih motorjev za prvenstvo 2014. Pričakovati je, da se bo brezno med velikimi in majhnimi ekipami še povečalo.

Zato ne bi bilo nič čudnega, če katero izmed moštev sploh ne bi dočakalo štarta prihodnje sezone. Obstaja velika verjetnost, da se bosta že pred prvenstvom 2014 združila Marussia in Sauber. S finančnimi težavami pa se ubadajo tudi Lotus, Caterham in Force India. No, in v takšni situaciji si Fia želi v štartni koloni videti še eno moštvo in še dva dirkalnika. Resda je za januar 2015 načelno dogovorjena uvedba proračunske kapice za moštva f1 in da je treba do junija 2014 določiti maksimalno višino proračuna. A podobno zgodbo smo slišali že pred sezono 2010, pa je ostalo le pri debati, da je treba skrčiti stroške.

Za zdaj je jasno le to, da se mora kandidat, ki želi vstopiti v formulo 1 leta 2015, prijaviti do 3. januarja 2014 in priložiti dokazila, da ima tehnološke zmogljivosti, usposobljene ljudi in finančno podlago za konkurenčno dirkanje. Odločitev o tem, katero moštvo bo sprejeto v šport (če sploh bo), bosta 28. februarja 2014 sprejela Fia in lastnik komercialnih pravic f1. Novi igralec, ki bo predvidoma vstopil v formulo 1 (Fia računa na leto 2015 ali pa na 2016), bo moral podpisati pogodbo o sodelovanju do vključno 2020.

Ne spreglejte