Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 10. 2009,
19.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 10. 2009, 19.00

8 let

Monako teden dni prej, vrača se Kanada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Koledar dirk svetovnega prvenstva formule 1 za sezono 2010 je sestavljen. Začelo se bo spet v Bahrajnu, za finale sezone pa se potegujeta Sao Paulo in Abu Dabi.

Dokončno obliko bo koledar sezone 2010 sicer dobil šele na zasedanju Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) meseca decembra letos, a so se o glavnih vprašanjih dogovorili že danes v Parizu. Sezona 2010 se bo začela 16. marca z dirko za VN Bahrajna, v koledarju pa bo 19 dirk. klasična preizkušnja v Monaku bo na sporedu teden dni prej kot letos (16. maja), tako pa bodo moštva dobila dva tedna premora pred dirko za VN Turčije, ki sledi "monaški ruleti". To je bila ena od zahtev ekip F1, saj je te skrbela logistika, prepričani so namreč, da v zgolj tednu dni ne bi uspeli prepeljati vse opreme iz Kneževine v Turčijo.

Po provizoričnem koledarju za sezono 2010 naj bi zaključno dirko gostil Sao Paulo, a obstaja možnost, da Brazilci ta termin odstopijo Abu Dabiju, oz. organizatorji termina zamenjajo. To je stvar dogovora med promotorji omenjenih dirk.

Tudi situacija glede dirk za VN Kanade in VN Velike Britanije še ni povsem jasna. Montreal je sicer ponovno umeščen v koledar F1, a morajo vrnitev največjega dirkaškega cirkusa potrditi tudi oblasti omenjenega kanadskega mesta. Dirko za VN VB naj bi v prihodnji sezoni gostilo dirkališče Donington, a to prizorišče še zdaleč ni pripravljeno za formulo 1 in nima niti obratovalnega dovoljenja. Nosilec komercialnih pravic F1 Bernie Ecclestone tako upravnike Doningtona ves čas priganja in jim grozi s tožbami zaradi kršenja pogodbenih obveznosti. Otoška velika nagrada pa vseeno ni ogrožena, saj bi v primeru, da Donington do 11. julija 2010 ne bo pripravljen na dirkaški spektakel, tega ponovno gostil Silverstone.

Povsem novo prizorišče dirk formule ena pa je južna Koreja in dirkališče v Yeongamu, približno 400 kilometrov južno od Seula.

Ne spreglejte