Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 8. 2010,
16.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 29. 8. 2010, 16.47

8 let

Hamilton ukrotil muhasti Spa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanec Lewis Hamilton (McLaren) je zmagovalec VN Belgije v Spa Francorchampsu. S tretjo zmago v sezoni in 14. v karieri je prevzel primat v svetovnem prvenstvu.

Drugo mesto je osvojil Avstralec Mark Webber iz moštva Red Bull, tretje pa Poljak Robert Kubica z Renaultom.

Hamilton ima zdaj 182 točk in s tem tri točke prednosti pred danes drugouvrščenim Webbrom. Veliki poraženec dirke v Ardenih pa je Nemec Sebastian Vettel, saj je na 13. dirki sezone po vrsti zapletov ostal brez točk in vsaj začasno izpadel tudi iz boja za skupno zmago. S 151 točkami za Hamiltonom zdaj zaostaja 31 velikih točk. Vettel tokrat res ni imel sreče, po dveh nesrečah in kazenski vožnji skozi bokse je tekmo končal na zanj skromnem 15. mestu.

"Za mano je enkraten konec tedna in vesel sem, da sem tekmo končal na najvišji stopnički. Bilo je res težko in na koncu sem pazil le še na dirkalnik, vozil zadržano in si želel, da se mi do cilja kaj ne pripeti," je po prvi zmagi v Belgiji v karieri povedal Britanec. Zelo vesel je bil tudi Webber, ki je po 44 krogih in 308 kilometrih za zmagovalcem zaostal sekundo in pol. "Na današnji dirki bi glede na vse zaplete lahko ostal tudi brez točk. Tudi točke za drugo mesto so tokrat res veliko vredne," je dejal Avstralec.

Tako Hamilton kot Webber sta lahko zelo zadovoljna, saj je bila Belgija mejnik po kateri se je peteroboj za krono formule 1 preoblikoval v dvoboj. Danes je brez točk ostal tudi aktualni svetovni prvak Jenson Button, ki je trčil s Vettlom in zdaj zaostaja za 35 točk, peti Španec Fernando Alonso, prav tako tokrat brez točk, pa že za 41.

Na tokratni dirki velja omeniti tudi nemškega veterana Michaela Schumacherja. Rekorder formule 1 v vseh statistikah je s svojim Mercedesom spominjal na najboljša leta in na kaotični dirki prehiteval tekmece ter se z 21. startnega mesta prebil na šesto.

Sicer pa je tokratno dirko spet zaznamovalo vreme in s startom je prišel tudi "značilen belgijski dež". Webber je zamudil start in s prvega nazadoval na sedmo mesto, vodstvo je prevzel Hamilton, za njim pa so se zvrstili Poljak Kubica, svetovni prvak Button in Nemec Vettel.

Vodilni so imeli težave že v uvodnem krogu, ko so nekateri zapeljali s proge. Za nesrečo pa je poskrbel Brazilec Rubens Barichello, ki je vozil svojo 300. dirko v formuli 1, ko je praktično brez zaviranja zapeljal v Španca Alonsa. Slednji je imel obilo sreče, a le v tem trenutku, saj je kasneje zapeljal s proge in predčasno končal tekmovanje.

Vettel je izkoristil leteči start in prehitel Kubico ter se prebil za Webbra in Buttna. Po približno tretjini dirke se je Vettel odločil za napad, a na mokrem dirkališču izgubil nadzor nad svojim Red Bullom in se zaletel v Buttna. Svetovni prvak je dirko končal, Nemec je zapeljal "po rezervne dele" in nazadoval. Tekmovalni komisarji pa so ocenili, da je bil Vettel kriv za nesrečo, zato je prejel še kazen prehoda skozi bokse. Ko je Vettlu v 27. krogu s prednjim krilcem prebodel levo zadnjo pnevmatiko Vitantonio Liuzzi, je bila dirka za Nemca končana.

V ospredju je kraljeval Hamilton pred Kubico in Webberom. Ko je 10 krogov pred koncem začelo liti kot iz škafa, so vodilni sprva še vztrajali na stezi, nato pa zapeljali na menjavo pnevmatik v bokse. Vodilni Hamilton pri tem ni imel težav, Webber pa je ob menjavi v boksih prehitel Kubico in si zagotovil drugo mesto ter postavil končni vrstni red.

Ne spreglejte