Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
23. 12. 2011,
21.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mitja Kosovelj olimpijske igre

Petek, 23. 12. 2011, 21.05

7 let, 12 mesecev

Kosovelj razmišlja o olimpijskem nastopu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski tekač Mitja Kosovelj ima za seboj zelo uspešno sezono. Po novem letu bo začel s pripravami na novo sezono, katero bi rad kronal z nastopom na olimpijskih igrah v Londonu.

Mitjo Kosovelja večina pozna kot najboljšega slovenskega gorskega tekača, slednji pa se v zadnjih letih posveča tudi maratonu. Za njim je dolga, naporna, a tudi sila uspešna sezona. ''Prvi uspeh sezone je bil že nastop na aprilskem maratonu v Padovi, kjer sem postavil B normo za olimpijske igre, potem pa sem v tem ritmu samo nadaljeval. Na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu se mi je izpolnila želja, da postanem svetovni prvak, uspešen pa je bil tudi jesenski del sezone. Na svetovnem prvenstvu v gorskih tekih sem dosegel dober rezultat, glede na to, da sem sezono posvetil predvsem daljšim razdaljam, korektno pa sem nastopil tudi na evropskem prvenstvu v krosu. Tu se je pokazalo, da je težko ostati v vrhunski formi dalj časa," je s preteklo sezono zelo zadovoljen Kosovelj, ki je potrdilo o dobrem delu prejel tudi na podelitvi najboljšim atletom leta, kjer je zbral drugo največje število glasov in zaostal le za Primožem Kozmusom.

V Padovi je s časom 2;17:45 postavil B normo za olimpijske igre v Londonu, ki pa mu še ne zagotavlja nastopa v britanski prestolnici, saj imata B normi izpolnjeni tudi Primož Kobe in Tone Kosmač. Če nihče ne postavi A norme, lahko na olimpijske igre potuje le eden. ''Prvi del sezone 2012 bo namenjen predvsem enemu cilju – čim boljše odteči maraton. Želim si osebnega rekorda, če se bo dalo pa tudi olimpijske norme (2;15:00, op. p.). Bomo videli, kako se bo vse skupaj poklopilo. Vsekakor pa je želja izpolniti pogoj za nastop v Londonu. Ali bo treba teči A normo, ali bo kakšen drug pogoj trenutno še ne vem," pravi Kosovelj, ki zaenkrat ni seznanjen po kakšnem ključu bi izbrali maratonca, ki bi potoval v London, če bi vsi trije ostali pri normi B, ima pa svoje mnenje: ''Po mojem bi si nastop zaslužil tisti, ki bo odtekel najboljši rezultat v olimpijskem letu. Zdi se mi najbolj pravično, da na igre potuje tisti, ki najboljšo pripravljenost pokaže v tem času."

Kosovelj bo s pripravami začel po novem letu, že 5. januarja pa se za dva tedna odpravlja na priprave na Portugalsko. ''To bo letošnja novost. Veliko naših atletov je priprave na Portugalskem pohvalila, tako da gremo preverit, kakšni so tam tereni in pogoji. Kasneje pa bomo verjetno odšli tudi za kakšen teden v Medulin, bomo videli," je še povedal svetovni prvak v gorskem maratonu, ki se z organizatorji že dogovarja za svoj spomladanski maratonski nastop: ''Pri iskanju primernega maratona nam je najbolj pomembno, da bi bilo čim več tekačev, ki bi tekli okoli rezultata 2;15. Bolj intenzivno se bomo dogovarjali še po novem letu, a se nam trenutno zdi najbolj primeren maraton na Dunaju. Treba se bo čim prej odločiti, da lahko začnemo priprave in tempiranje forme na določen datum."

Kot pravi, bo drugi del sezone odvisen predvsem od dejstva, ali bo med potniki za London ali ne. Če bo, potem bo vse podrejeno nastopu na olimpijskih igrah, v nasprotnem primeru pa se bo, podobno kot do sedaj vsa leta, udeleževal tudi največjih tekem v gorskem teku, kot sta evropsko in svetovno prvenstvo ter tekme svetovnega pokala.

Ne spreglejte