Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2022,
11.22

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Ian Matic Guček Robert Renner Martina Ratej Maruša Mišmaš Zrimšek Anita Horvat evropsko prvenstvo 2022

Četrtek, 18. 8. 2022, 11.22

1 leto, 8 mesecev

EP v atletiki, kvalifikacije

Povratnica Ratejeva in Mišmaš Zrimškova v finalu, smola Horvatove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Maruša Mišmaš Zrimšek | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Maruša Mišmaš Zrimšek se je na evropskem prvenstvu v Münchnu uvrstila v sobotni finale teka na 3000 m zapreke. V drugi polfinalni skupini je bila z 9:46,06 osma in se po času kot 13. uvrstila v zaključne boje. V sobotni finale se je uvrstila tudi povratnica na velikih tekmovanjih Martina Ratej, ki je dosegla svoj izid sezone in sedmo daljavo kvalifikacij. Anita Horvat, ki je v teku na 800 metrov spadala med favoritinje za odličja, je sto metrov pred ciljem padla in ostala brez napredovanja v polfinale.

Tina Šutej, München 2022
Sportal Tina Šutej tudi s poškodovano roko do evropskega brona

Maruša Mišmaš Zrimšek je nastopila kot prva od slovenskih predstavnikov in se uvrstila v sobotni finale teka na 3000 m zapreke. V drugi polfinalni skupini je bila z 9:46,06 osma in se po času kot 13. uvrstila v zaključne boje.

"Neverjetno, kakšno smolo imam ves čas kariere in težave z zdravjem, da nisem mogla pokazati vsega, česar sem sposobna. Pred EP mi je koronavirus pobral veliko moči in se je danes to poznalo. Ali pa se mi je zgodilo, da sem diskvalificirana, kot se je lani na dvoranskem EP, kjer sem bila tudi favoritinja za odličja. V finalu bom v soboto zvečer, ko bo prišla na tribune tudi moja družina, prikazala še kaj več kot danes," je po nastopu povedala Mišmaš Zrimšek.

Na velika tekmovanja se je vrnila Martina Ratej in se s svojim najboljšim izidom sezone 58,86 metra uvrstila v sobotni finale meta kopja. Ratejeva je dosegla sedmo daljavo kvalifikacij.  "Glede na prejšnje sezone nisem dosegla dobre daljave. A sem se uvrstila v finale, kar je bil moj cilj pred sezono. V finalu si želim, da bi presegla 60 m," je napovedala Ratejeva.

Martina Ratej se je uvrstila v finale evropskega prvenstva v metu kopja. | Foto: Peter Kastelic/AZS Martina Ratej se je uvrstila v finale evropskega prvenstva v metu kopja. Foto: Peter Kastelic/AZS

Anita Horvat, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu presenetila s sedmim mestom, je po veliki smoli - sto metrov pred ciljem je padla - izpadla v prvem krogu teka na 800 metrov. V cilj je prišla s časom 2:23,76. "Tekma je bila zelo agresivna, veliko je bilo prerivanja. Bila sem v ospredju, potem pa se je naredila res velika gneča. Ko sem eno tekmovalko pohodila, sem izgubila kontrolo ter padla. Morala bi prej napasti."

Na dva stadionska kroga sta tekli tudi Jerneja Smonkar in Veronika Sadek. Prva je s časom 2:03,24 osvojila četrto mesto v skupini in za las ostala brez polfinalnega nastopa, druga pa je s časom 2:04,57 osvojila sedmo mesto v skupini, kar prav tako ni bilo dovolj za polfinale.

Brez polfinala je ostal tudi debitant na EP Jan Vukovič, na 800 metrov je tekel 1:48,88. Mladinski svetovni podprvak na 400 m ovire Ian Matic Guček je bil v polfinalu 18. (49,93), v skoku s palico je bil 20. Robert Renner (5,30 m). Slednji je pred sredinim bronom Tine Šutej zadnji osvojil slovensko medaljo na EP (Amsterdam 2016).

"Moj cilj je bil, da tečem pod 50 sekundami, šestič mi je uspelo v tej sezoni, kar doslej ni uspelo nobenemu slovenskemu mladincu. Moram biti zadovoljen z nastopom, ker je tudi potovanje iz Kolumbije pustilo posledice. Ampak ne glede na to sem odtekel dober tek," je prve misli strnil Guček.

Anita Horvat
Sportal Slovenka s sanjsko sezono: Ni se mi zdelo, da bi karkoli zamujala

Anita Horvat, ki je na svetovnem prvenstvu navdušila s sedmim mestom, je tokrat sto metrov pred ciljem padla in ostala brez polfinala. | Foto: Reuters Anita Horvat, ki je na svetovnem prvenstvu navdušila s sedmim mestom, je tokrat sto metrov pred ciljem padla in ostala brez polfinala. Foto: Reuters

Robert Renner, ki je leta 2016 v Amsterdamu kot zadnji Slovenec na EP osvojil odličje, v skoku s palico je bil tretji, bo imel kvalifikacije ob 10.50. Avtomatična kvalifikacijska norma 5,80 m je višja od njegovega državnega rekorda (5,70 m).

Ker je Ian Matic Guček deseti po izidih na 400 m ovire, mu ni bilo treba v kvalifikacije. Neposredno bo mladinski svetovni podprvak tekel v tretjem polfinalu, ki bo ob 11.41. Prvouvrščena iz skupin ter še dva najhitrejša po času bodo šli v finale.

Munchen atletski stadion 2022
Sportal Kdaj bomo stiskali pesti za slovenska atletska orožja?

 

Ne spreglejte