TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
14.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 14.24

8 let, 3 mesece

Slovenka med 15 Zemljankami!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dr. Maja Zagmajster je ena izmed 15 mednarodnih štipendistk L'OREAL-UNESCO »For Women in Science«.

Biologinja dr. Maja Zagmajster bo na današnji slovesnosti na sedežu UNESCO v Parizu prejela dveletno mednarodno štipendijo L'OREAL-UNESCO »For Women in Science« v višini 40.000 ameriških dolarjev. Tako je ravno ob 10-letnici programa »For Women in Science« postala prva Slovenka, ki je prejela to pomembno priznanje, ki si prizadeva opozarjati na položaj žensk v znanosti in ženske spodbujati na njihovi znanstveni poti. Jutri bo v Parizu tudi podelitev mednarodnih nagrad L'OREAL-UNESCO, ustanovne nagrade programa »For Women in Science«, v sklopu katere bodo lavreatke podpisale prvo listino, namenjeno promociji znanosti in podpori žensk – Listino zaveze »For Women in Science«.

raziskovalni projekt o biodiverziteti podzemnih živali

Dr. Maja Zagmajster je mednarodno štipendijo »For Women in Science« prejela za raziskovalni projekt, v katerem se bo poglobljeno ukvarjala z biodiverziteto podzemnih živali na Dinarskem krasu na zahodnem Balkanu. Obligatno podzemne (ali troglobiotske) živalske vrste vse svoje življenje preživijo v podzemlju in so na posebne razmere (kot najočitnejša je odsotnost svetlobe) dobro prilagojene. Njihovo bogastvo je na Dinarskem krasu globalni fenomen, saj jih je bilo tu odkritih več kot 900. Toda kljub svetovnemu pomenu Dinaridov so vzorci raznolikosti podzemeljskega živalstva slabo poznani. S svojim znanstvenim delom želi pokazati, kje so območja z najvišjim številom vrst, kako jih lahko razložimo, kot tudi preizkusiti metode za izbor območij za varstvo te raznolikosti. To poznavanje je izrednega pomena tudi za razumevanje procesov, ki so vodili v nastanek vzorcev diverzitete, za usmerjanje prihodnjih strategij vzorčenja ter za prizadevanja ohranitve bogastva podzemeljske favne. S preizkušanjem sodobnih prostorsko-statističnih pa bo prispevala k biodiverzitetnim študijam nasploh! 30-letna Ljubljančanka, tudi predsednica Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, bo študijo poleg v Sloveniji opravljala tudi na dveh gostujočih institucijah v ZDA (Florida in Washington DC) v sodelovanju z vodilnimi strokovnjaki s tega področja. Dr. Majo Zagmajster in druge mednarodne štipendistke je na podlagi prijave Slovenske nacionalne komisije za UNESCO izbrala komisija znanstvenikov L'OREALA in UNESCO, ki ji je predsedoval neodvisni znanstvenik prof. Ali Saib. Prva slovenska mednarodna štipendistka programa »Za ženske v znanosti« je o velikem priznanju dejala: »To je zame velika čast, hkrati pa menim, da gotovo nisem zadnja, in da je to vsekakor začetek, kajti v Sloveniji imamo dobre znanstvenice. Kljub svoji majhnosti, ki jo velikokrat poudarjamo se lahko pohvalimo z dobrimi uspehi na znanstvene področju. Hkrati to doživljam kot priznanje za moje preteklo raziskovalno delo ter tudi kot možnost in priznanje za delo, ki ga želim nadaljevati.«

5 lavreatk bo prejelo nagrado v višini 100.000 ameriških dolarjev

Jutri bosta L'OREAL in UNESCO podelila tudi 5 mednarodnih nagrad »For Women in Science« 2008 že uveljavljenim znanstvenicam, ki so s svojimi znanstvenimi prispevki pomembno revolucionalizirale znanost. Kandidatke je predlagala mreža 1000 vodilnih znanstvenikov z vsega sveta, med njimi pa je 5 lavreatk izbrala komisija 15 vodilnih svetovnih znanstvenikov. Nagrado v višini 100.000 ameriških dolarjev bodo prejele prof. Lihad Al-Gazali iz Združenih Arabskih Emiratov za prispevek k definiranju dednih bolezni (Afrika in Arabske države), asist.prof. V. Narry Kim iz Republike Koreje za pojasnitev mnogih ključnih korakov v formiranju novega razreda genov, ki regulirajo RNA molekule (Azija in Pacifik), prof. Ada Yonath iz Izraela za strukturalne raziskave biosinteze proteinov (Evropa), prof. Ana Belen Elgoyhen iz Argentine za prispevek k razumevanju molekularne osnove sluha (Latinska Amerika) ter prof. Elizabeth Blackburn iz ZDA za prispevek k večjemu razumevanju staranja in raka na vseh ravneh kromosomov (Severna Amerika).

Z dodeljevanjem tako mednarodnih štipendij kot nagrad na vsak kontinent oz. v vsako svetovno UNESCO regijo, program »Za ženske v znanosti« uresničuje svoje zavedanje, da znanstvenice po svetu delujejo v izjemno raznolikih okoliščinah. Hkrati se partnerja programa zavedata, da težava mnogih znanstvenic ni vedno pomanjkanje znanja, temveč tudi pomanjkanje sredstev za dokončanje študija in izobraževanj.

Program L'OREAL-UNESCO »Za ženske v znanosti« Slovenija doslej pozna predvsem po nacionalnih štipendijah, ki sta jih L'Oreal Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO mladim slovenskim znanstvenicam za delo na domačih raziskovalnih institucijah podelila doslej že dvakrat. Vendar pa program »Za ženske v znanosti« živi na treh ravneh, saj poleg nacionalnih štipendij L'OREAL in UNESCO podeljujeta tudi mednarodne štipendije in mednarodne nagrade. Mednarodne nagrade v višini 100.000 ameriških dolarjev so ustanovno priznanje programa, ki jih L'OREAL in UNESCO vsako leto podelita le 5 izjemnim že uveljavljenim znanstvenicam, po eni z vsakega kontinenta in doslej že 52 iz 26 držav. Partnerja pa vsako leto podelita tudi 15 mednarodnih štipendij v višini 40.000 ameriških dolarjev, po trem v vsaki UNESCO svetovni regiji. Doslej sta z mednarodno štipendijo izrekla podporo 120 mladim znanstvenicam iz 67 držav, v letu 2008 prvič tudi Slovenki. Nacionalni programi »Za ženske v znanosti« danes živijo v 35 državah sveta in so s štipendijo nagradili že 340 štipendistk.

Nagrajenke bodo podpisale posebno zavezo

Poleg dr. Maje Zagmajster je mednarodno štipendijo L'OREAL-UNESCO »Za ženske v znanosti« prejelo še 14 perspektivnih mladih znanstvenic.

L'OREAL-UNESCO zaveza »For Women in Science« 6. marca 2008 bodo vse dosedanje nagrajenke programa »For Women in Science« - »Za ženske v znanosti« podpisale to zavezo, s katero se bodo obvezale,da bodo: - delovale kot vzornice, ki bodo navdihovale prihodnje generacije - oddajale strast do znanstvenega raziskovanja - spodbujale znanstvenice, da delujejo v smeri sprememb - okrepile in podpirale znanstveno raziskovanje na vseh celinah - negovale kreativnost in inovativnost - zagovarjale raznolikost in enakopravnost spolov - gradile mreže znanstvenic - kot znanstvenice sodelovale pri odločanju o javni politiki - sooblikovale stališča, ki bodo spreminjala znanost - promovirale znanost kot vir napredka

Zaveza »For women in Science« je prva listina, ki se obvezuje k promociji znanosti, podpori žensk in spreminjanju znanosti. Lavreatke jo bodo podpisovale v navzočnosti Viviane Reding, evropske komisarke za informacijsko družbo in medije, ter Nagie Essayed, komisarke za človeške vire, znanost in tehnologijo Afriške unije.

Ne spreglejte