William in Kate zaradi polgolih fotografij zahtevata milijonsko odškodnino

Britanski princ William in njegova žena Kate na sodišču zahtevata 1,5 milijona evrov odškodnine zaradi objave fotografij, na katerih se vojvodinja na terasi počitniške hiše sonči "zgoraj brez".

Kate in William trdita, da je bila z objavo fotografij kršena njuna pravica do zasebnosti.

Kate in William trdita, da je bila z objavo fotografij kršena njuna pravica do zasebnosti. Foto: Getty Images

Francoska revija Closer je fotografije para s počitnic v francoski Provansi septembra 2012 objavila kot prva, pri tem pa trdila, da ima ekskluzivne pravice do fotografij, ki naj bi jih posnel profesionalni fotograf. V naslednjih dneh je kljub pozivom britanske kraljeve družine sledila objava v še nekaj revijah, dokler ni sodišče prepovedalo nadaljnje objave.

Zdaj se je v Parizu začelo sojenje, v katerem britanski kraljevi par zahteva plačilo odškodnine. Na nasprotni strani so se znašli predstavnika revije Closer in dva njena fotografa, poleg njih pa še predstavniki lokalne revije Provence, ki je še pred tem objavila na skrivaj posnete fotografije para v kopalkah. Branijo se obtožb kršitve zasebnosti.

William objavo primerjal z medijskim preganjanjem Diane

Revija Closer nikakor noče razkriti imena fotografa, policija pa se je s prečesavanjem imen hotelskih gostov v bližini dokopala do imen dveh fotografov, ki naj bi posnela sporne fotografije. Oba obtožbe zanikata, čeprav sta po objavi fotografij prejela zajetno plačilo.

Kot že v času objave je kraljeva družina tudi tokrat potegnila vzporednice z medijskim preganjanjem Williamove matere, princese Diane. V izjavi princa Williama, ki so jo v francoščini prebrali na sodišču, je objavo fotografije svoje soproge označil za še posebej šokantno prav v luči boja njegove pokojne mame s paparaci.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.