Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
26. 3. 2017,
14.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Katheryn Winnick Natalie Portman Helen Mirren Natalie Wood Kirk Douglas Charlie Sheen Michael Caine Joaquin Phoenix Bono Vox

Nedelja, 26. 3. 2017, 14.49

6 let, 6 mesecev

To so zvezde, ki skrivajo svoja prava imena

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Katheryn Winnick | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ste že slišali za zvezde z imeni, kot so Katarena Anna Vinitska, Ilyena Vasilieva Mironoff, Joaquin Rafael Bottom, Paul David Hewson ali Doris Kappelhoff? 

Številne zvezde iz sveta zabave zdaj uporabljajo (zgolj v javnosti, nekatere pa so si tudi uradno spremenile priimke) drugačna imena in priimke, kot so jih dobile ob rojstvu. Poglejmo poleg Winnickove še nekatere zvezde, ki zdaj skorajda skrivajo svoja prava imena in priimke.


Natalie Portman | Foto: Getty Images Natalie Portman Foto: Getty Images

Ameriška igralka Natalie Portman, ki je zaslovela že kot rosno mlado dekle v filmu Leon, se je rodila v Izraelu kot Natalie Herschlag oziroma kot Neta-Lee Hershlag.

Charlie Sheen | Foto: Reuters Charlie Sheen Foto: Reuters

Tudi Charlie Sheen, sin igralca Martina Sheena, ne uporablja svojega pravega imena in priimka. Rodil se je kot Carlos Irwin Estevez. Njegov oče Martin Sheen se namreč v resnici piše Ramon Antonio Gerardo Estevez, saj je po očetu španskega rodu. Priimek Sheen je izbral, ker je bil navdušen nad ameriškim katoliškim nadškofom Fultonom Johnom Sheenom.

Kot zanimivost: Charlie Sheen ima še brata Emilia in Ramona ter sestro Renee, prav tako igralce, ki pa tudi kot igralci uporabljajo svoj pravi priimek Estevez. A glede na to, da imata oba Sheena - Martin in Charlie - veliko bolj uspešni karieri, to mogoče ni bila prava odločitev.

Jennifer Aniston | Foto: Reuters Jennifer Aniston Foto: Reuters

Tudi Jennifer Aniston ni tisto, kar se zdi na prvi pogled. Igralka, ki je zaslovela s kultno nanizanko Prijatelji, se je rodila kot Jennifer Linn Anastassakis. Kot pove že priimek, so njeni starši grškega rodu.

Joaquin Phoenix | Foto: Getty Images Joaquin Phoenix Foto: Getty Images

Zvezdnik Joaquin Phoenix prav tako "skriva" svoj pravi rojstni priimek. Rodil se je namreč kot Jaoquin Rafael Bottom. Starši, ki so pripadali neki verski ločini, so potem priimek Bottom spremenili v Phoenix (sl. Feniks) kot znamenje novega začetka. 

Helen Mirren | Foto: Getty Images Helen Mirren Foto: Getty Images

Tudi britanska igralka Helen Mirren, ki se je rodila leta 1945 kot Ilyena Vasilieva Mironoff, je tako kot Katheryn Winnick slovanskega rodu. Njen dedek je bil Rus, ki je po zmagi boljševikov zbežal v Veliko Britanijo. Njen oče Basil je leta 1950 svoj priimek uradno spremenil v bolj angleško zveneči Mirren. Kljub delno ruskemu rodu Helen Mirren ne govori rusko. 

Natalie Wood | Foto: Getty Images Natalie Wood Foto: Getty Images

Ena prvih hollywoodskih zvezdnic z ruskimi oziroma vzhodnoslovanskimi koreninami je bila Natalie Wood. Rodila se je leta 1938 kot Natalija Zaharenko. Igralka, ki je zaslovela z vlogo v filmu Upornik brez razloga, kjer je zaigrala ob boku Jamesa Deana, je umrla leta 1981 v sumljivih okoliščinah. Ponoči je izginila z ladje, s katero je skupaj z možem Robertom Wagnerjem in prijatelji šla na izlet. Njeno truplo so našli zjutraj v morju.

Kirk Douglas in Lauren Bacall | Foto: commons.wikimedia.org Kirk Douglas in Lauren Bacall Foto: commons.wikimedia.org

Natalie Wood seveda ni bila edina od filmskih zvezdnikov zlate dobe Hollywooda, ki si je spremenila ime in priimek v nekaj bolj anglosaško zvenečega. Dva takrat mlada ameriška igralca, ki sta si tudi spremenila ime in priimek, sta bila Izzy Demsky in Betty Joan Perske.

Prvega, ki se je rodil kot Issur Danielovitch (pozneje je oče spremenil družinski priimek in njegove ime v Isadore Demsky), zdaj poznamo kot Kirka Douglasa, druga pa je postala filmska zvezda kot Lauren Bacall. Tako Douglas kot Bacallova sta bila judovskega rodu, njuni predniki so se v ZDA priselili iz Vzhodne Evrope.

Michael Keaton | Foto: Getty Images Michael Keaton Foto: Getty Images

Sin zgoraj omenjenega Kirka Douglasa je prav tako igralec Michael Douglas. Prav on je kriv, da si je moral ime spremeniti še en igralec, in sicer Michael Keaton. Ta se je rodil kot Michael Douglas, a zaradi pravil hollywoodskega igralskega ceha, potem ko je začel igralsko kariero, ni smel uporabljati že "zasedenega" imena Michael Douglas. Ker je bilo "zasedeno" tudi ime Mike Douglas, se je odločil za nov priimek Keaton, v čast Bustru Keatonu, komiku iz časa nemih filmov. 

Michael Caine | Foto: Reuters Michael Caine Foto: Reuters

Še en slavni Micheal ima zanimivo zgodbo. To je britanska igralska legenda Michael Caine. Londončan se je rodil kot Maurice Joseph Micklewhite. Na začetku svoje kariere je uporabljal ime Michael Scott, ker pa je to ime uporabljal že neki drug igralec, je moral izbrati nov priimek. Tega je pobral iz naslova filma Upor na ladji Caine (The Caine Mutiny) iz leta 1954, v katerem je igral njegov najljubši igralec Humphrey Bogart.

George Michael | Foto: Reuters George Michael Foto: Reuters

Ne samo v svetu filma, tudi zvezde v svetu zabave si pogosto izmislijo poklicna imena in priimke. Tako se je pred kratkim umrli britanski pevec George Michael v resnici pisal Georgios Kyriacos Panayiotou. Njegov oče je bil Grk s Cipra (ta je nekdanja britanska kolonija), ki se je preselil v Anglijo.

Bono in The Edge iz skupine U2 | Foto: Getty Images Bono in The Edge iz skupine U2 Foto: Getty Images

Zvezdnika Paul David Hewson in David Howell Evans. Prvič slišite? Bolje ju namreč poznamo pod imenoma Bono in The Edge. To sta pevec in kitarist slavne irske skupine U2. Gre za njuna stara vzdevka iz mladih let - Bono Vox na primer v latinščini pomeni dober glas.

Še nekateri slavni zvezdniki in njihova prava imena

Doris Day - Doris Mary Ann Kappelhoff
Charles Bronson
- Charles Dennis Bunchinsky
Dean Martin
- Dino Paul Crocetti
Meg Ryan
- Margaret Mary Emily Anne Hyra
Whoopi Goldberg
- Caryn Elaine Johnson
Cary Grant
- Archibald Alec Leech
Elton John
- Reginald Kenneth Dwight
Van Diesel
- Mark Sinclair Vincent
Nicolas Cage
- Nicolas Kim Coppola
Lady Gaga
- Stefani Joanne Angelina Germanotta
Mila Kunis
- Milena Markovna Kunis
Christopher Walken
- Ronald Walken
Demi Moore
- Demetria Gene Guynes
Ben Kingsley
- Krishna Pandit Bhanji
Alicia Keys
- Alicia Joseph Augello-Cook
Ne spreglejte