Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
10.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Bill Cosby sojenje spolne zlorabe posilstvo

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 10.12

6 let, 6 mesecev

Sojenje Billu Cosbyju: v bran mu bosta stopili televizijska žena in hčerka

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Bill Cosby | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Danes se bo začelo sojenje televizijskemu zvezdniku Billu Cosbyju zaradi spolnih zlorab, ki naj bi jih zagrešil med letoma 1960 in 2008. Spolnih zlorab ga je skupno obtožilo 51 žensk. Na sodišču naj bi mu v bran med drugim stopili nekdanji soigralki iz priljubljenega šova Cosbyjevi.

Obtožnica 78-letnega televizijskega zvezdnika Billa Cosbyja bremeni spolnega napada na nekdanjo uslužbenko univerze Temple Andreo Constand, ki naj bi jo leta 2004 omamil in spolno napadel v svoji graščini v Norristownu.

Cosby je pred letom zatrjeval, da sta se za spolne odnose strinjala oba, Constandova pa ga je zaradi napada civilno tožila že pred desetletjem. Takratna tožilska ekipa ni našla dovolj dokazov za kazenski pregon, ker ni bilo prič, ena stran pa je trdila eno in druga drugo. Cosby je potem Constandovi leta 2006 plačal odškodnino v zameno za molk.

Cosby je danes slep, vid naj bi izgubil leta 2015. | Foto: Getty Images Cosby je danes slep, vid naj bi izgubil leta 2015. Foto: Getty Images

Med zaslišanjem je Cosby priznal, da je ženske omamljal in z njimi večkrat imel spolne odnose. Po tem se je oglasilo 51 žensk, ki so ga obtožile posilstev in spolnih napadov. Prvi napadi naj bi se zgodili sredi 60. let prejšnjega stoletja, zadnji znani pa leta 2008. Večina primerov je že zastarala, Cosby pa je vse zanikal.

Lani so se pojavile številne ženske, ki so trdile podobno kot Constandova, in nova tožilska ekipa okrožja Montgomery v Pensilvaniji je njen primer znova odprla. Okrožno sodišče je maja lani razsodilo, da imajo tožilci dovolj dokazov za začetek novega sodnega procesa, ki se začenja danes. V primeru Constandove namerava tožilstvo pred poroto pripeljati 13 domnevnih žrtev.

Priznal, da je dekleta omamljal

Keshia Knight Pulliam, znana kot Rudy Huxtable, bo televizijskega očeta branila na sodišču. | Foto: Getty Images Keshia Knight Pulliam, znana kot Rudy Huxtable, bo televizijskega očeta branila na sodišču. Foto: Getty Images

V njegovo nedolžnost verjame tudi Phylicia Rashad, na ekranih znana kot Clair Huxtable. | Foto: Getty Images V njegovo nedolžnost verjame tudi Phylicia Rashad, na ekranih znana kot Clair Huxtable. Foto: Getty Images

Rudy in Clair v bran

Na drugi strani pa ga nameravata braniti vsaj dve ženski: televizijska hčerka in žena, Keshia Knight Pulliam, ki smo jo poznali kot Rudy Huxtable, ter Phylicia Rashad, na ekranih znana kot Clair Huxtable.

Obe ste že pred dvema letoma dejali, da podpirata Cosbyja in mu bosta na sojenju stali ob strani. "Lahko govorim v imenu čudovitega moškega, kot ga poznam in imam rada, ki je bil nadvse radodaren človekoljub, ki je daroval na milijone dolarjev za izobraževanje otrok," je januarja 2015 javno izjavila Pulliamova.

Cosbyjeva televizijska žena Phylicia pa verjame, da je v ozadju nekaj drugega in da hoče nekdo s temi obtožbami uničiti njegovo zapuščino.

Save

Ne spreglejte