Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2016,
16.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48

6

Natisni članek

Melania Trump Nataša Pirc Musar tožba

Sreda, 12. 10. 2016, 16.59

6 let, 7 mesecev

Nataša Pirc Musar zaradi golih fotografij od Siol.net zahteva 30 tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,48

6

Nataša Pirc Musar Melania Trump

Nekdanja informacijska pooblaščenka, zdaj pa odvetnica Nataša Pirc Musar, po pooblastilu francoskega fotografa Ala De Bessavilla, ki je fotografiral golo Melanio Trump, od družbe TSmedia zahteva 30 tisoč evrov.

Na novem spletnem mestu Slavni.net smo 5. oktobra objavili članek z naslovom "Kako je Trump komentiral gole fotografije Melanie", ki smo ga opremili z dvema fotografijama gole Melanie. Fotografiji sta bili objavljeni na družbenem omrežju Twitter.

Po trditvah odvetniške družbe PircMusar&partnerji sta fotografiji last njihove stranke Ala De Bessavilla, ki ima tako materialne kot tudi moralne avtorske pravice.

"Dejstvo je, da ste fotografije objavili, ne da bi spoštovali materialne (niti moralne) pravice avtorja. Naši stranki niste plačali honorarja niti niste navedli, da je avtor fotografij," je v uradnem zahtevku naši družbi zapisala odvetniška pisarna.

"V želji, da bi spor rešili po mirni poti, predlagamo, da naši stranki plačate honorar, ki ji pripada glede na Zakon o avtorskih in sorodnih novicah – vrednost ene fotografije, po kateri naša stranka le-te prodaja v času objave, je 15.000 evrov," so zapisali.

Z predpravdnim zahtevkom avtor fotografij Ale De Bessaville zahteva plačilo honorarja. Če do izvensodnega dogovora ne bi prišlo, avtor napoveduje sodni postopek, v katerem bo zahteval 90 tisoč evrov, pojasnjujejo v odvetniški pisarni.

Zahteva Nataše Pirc Musar prihaja dan po tem, ko smo pripravljali članek o nakupu ruske dače v Zgornjih Gameljnah pri Ljubljani. Vilo je kupil Aleš Musar, mož Nataše Pirc Musar.

Odvetnik Janez Stušek meni, da zahtevek za 30 tisoč evrov v Sloveniji ne more biti uspešen. | Foto: STA , Odvetnik Janez Stušek meni, da zahtevek za 30 tisoč evrov v Sloveniji ne more biti uspešen. Foto: STA , Kakšne možnosti ima odvetnica za izterjavo 30 tisoč evrov od Siol.net, smo vprašali odvetnika Janeza Stuška. Kot pravi, zadeva ni povsem enopomenska, možnosti za uspeh pa so minimalne.

"Po moji oceni zahtevek, čeprav je pogojno lahko upravičen, za omenjeni znesek ne more biti uspešen. Fotograf bo moral najprej dokazati, da je res avtor sporne fotografije. Tudi če bo to dokazal, pa se mora zahtevek nanašati na povprečno primerljivo vrednost fotografije in ne na to, koliko bi lahko zaslužil," pojasnjuje Stušek. Dodaja, da če bi fotografijo objavil kakšen svetovni medij, bi bila višina zahtevka morda še upravičena, v Sloveniji pa zagotovo ni. Pri nas se cene fotografij namreč gibljejo v rangu nekaj sto evrov.

V morebitnem tožbenem zahtevku bi se upoštevale še okoliščine z vidika avtorskih pravic na Twitterju. Treba bi bilo ugotoviti, ali obstajajo kakšne izjeme. Z vsakim retvitanjem bi to namreč pomenilo novo kršitev avtorskih pravic.

Zelo močen razlog, vezan na zakon o avtorskih in sorodnih pravicah, je tudi objava novinarskih prispevkov. Gre za 48. člen zakona, ki govori o medijskih objavah. "Ni šlo za objavo fotografij v umetniške namene, temveč za medijske potrebe. V tem primeru se o določeni zgodbi sploh ne bi smelo poročati, ker bi o njej lahko poročal samo tisti z avtorskimi pravicami," še sklene Stušek.

Fotografije razburkale volilno kampanjo

Leta 1996 so gole fotografije tedaj 26-letne Melanie Trump posneli na Manhattnu. Na fotografiji, ki je pristala na naslovnici, Melania nosi le dragulje in črne čevlje z visoko peto. Tudi na drugi fotografiji je Melania bolj razkrita kot oblečena. Fotografije so ponovno zaokrožile v javnosti letos poleti med volilno kampanjo v ZDA, kjer se Donald Trump, mož Melanie Trump, proti Hillary Clinton bori za mesto predsednika ZDA.

De Basseville  je za ameriški časnik New York Post dejal, da je bila Melania na fotografiranju odlična."Ima fantastično osebnost in bila je zelo prijazna do mene," je še dejal in dodal, da ji ni bilo niti najmanj nerodno zaradi golega poziranja.

Princ Normandije

De Basseville sicer zase pravi, da je v sorodu s prvim norveškim kraljem in da je neposredni potomec Vikingov, sebi pa pravi Princ Normandije, poroča New York Post. Poleg fotografije se ukvarja tudi s politiko. Leta 2014 je kandidiral za evropskega poslanca. Poročen je bil z igralko Kiero Chaplin, vnukinjo zvezdnika nemih filmov Charlieja Chaplina. Nekaj časa je preživel v zaporu zaradi pranja denarja in nakupa ekstazijev, še poroča časnik.

 

Ne spreglejte