Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
18.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

vpliv najstniki

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 18.48

6 let, 6 mesecev

Najvplivnejši najstniki leta 2016 so …

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

najstniki prijatelji mobilni telefon splet družbena omrežja | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Čeprav so še v najstniških letih, so že milijonarji, svetovno znani ali pa s svojim znanjem in veščinami pomembno vplivajo na svet. Revija Time je razkrila 30 najvplivnejših najstnikov letošnjega leta.

Najstnike so na seznam najvplivnejših uvrstili glede na njihovo prepoznavnost, dosežke na številnih področjih ter glede na njihov vpliv, ki ga imajo na družbenih omrežjih, in na to, kako zanimivi so za medije.

Na seznamu so štirje 14-letniki, najstarejša pa je 19-letna Kylie Jenner. Čeprav je najmlajša članica klana Jenner-Kardashian, je Kylie že poslovna ženska. Ima svojo linijo ličil, s svojim vse prej kot naravnim videzom je požela nemalo kritik, očitajo ji, da je slab zgled najstnicam, vendar pa je s svojim modnim imperijem zaslužila ne le milijone dolarjev, temveč dobila tudi na milijone sledilcev na družbenih omrežjih.

Najmlajša dobitnica Nobelove nagrade za mir

Devetnajst let je stara tudi Pakistanka Malala Jusafzaj. Leta 212 so jo ustrelili talibani, ker se je zavzela za ukinitev prepovedi šolanja deklic, pred dvema letoma pa je postala najmlajša dobitnica Nobelove nagrade za mir. Je soustanoviteljica fundacije, ki želi dekletom po svetu zagotoviti najmanj 12 let kakovostnega šolanja, pred časom pa so jo označili za najbolj znano najstnico na svetu.

Tudi na seznamu najvplivnejših najstnikov ne morejo brez koga iz klana Kardashian-Jenner. | Foto: Getty Images Tudi na seznamu najvplivnejših najstnikov ne morejo brez koga iz klana Kardashian-Jenner. Foto: Getty Images


Igralka Chloe Grace Moretz ima pri 19 letih za seboj že dolgo hollywoodsko kariero. Ime si ustvarja tudi zunaj filmskih krogov, letos je govorila na demokratski nacionalni konvenciji ter se zapletla v spor s Kim Kardashian zaradi njenih golih selfiejev, ki jih je razglasila za voajeristične in neprimerne za mlade ženske.

Najstnici navdušili v Riu

Med najvplivnejšimi najstniki je tudi 19-letnica Simone Biles. Američanka je ena najboljših telovadk na svetu. Osvojila je tri svetovne naslove zapored, na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru pa je osvojila štiri zlate medalje. Še ena športnica na seznamu je 19-letna ameriška plavalka Katie Ledecky, ki je v Riu kar dvakrat popravila svetovni rekord in se uveljavila kot ena najboljših plavalk v zgodovini.

Še ena 19-letnica na seznamu je igralka Maisie Williams. Letos je osvojila prvo nominacijo za nagrado emmy za vlogo Arye Stark v seriji Igra prestolov. Igralka je zelo dejavna na družbenih omrežjih, veliko pozornosti pa je požela s svojimi tviti o feminizmu ("Ali si normalna oseba ali pa seksist") in begunski krizi.

Veliko sledilcev in oboževalcev ima tudi Jaden Smith, sin enega največjih zvezdnikov Willa Smitha. Jaden je upornik, v kampanji za znamko Luis Vuitton je nosil krilo, ima pa tudi svojo modno znamko, s katero želi spremeniti tradicionalne norme za spola.

Igralci, znanstveniki, kuharji, modeli …

Na seznam so pri reviji Time uvrstili še 14-letno plesalko Maddie Ziegler, 14-letno igralko Skai Jackson, 14-letnega mladega kuharja Logana Guleffa, 14-letnega igralca Gatena Matarazza, prvi hčerki ZDA – 15-letno Sasho in 18-letno Malio Obama –, 16-letno podjetnico Rachel Zietz, 16-letno telovadko Laurie Hernandez, nadebudno znanstvenico Kiaro Nirghin, ki skuša rešiti pomanjkanje hrane v Afriki, 16-letno deskarko na snegu Chloe Kim, 16-letno igralko Yaro Shahidi, 17-letnega modela Jamesa Charlesa, ki je krasil naslovnico revije CoverGirl, profesionalnega igralca videoigric, 17-letnega Pakistanca Sumaila Hassana, 17-letnega transseksualca Gavina Grimma, za katerega bo vrhovno sodišče ZDA odločilo, ali lahko hodi na moško ali žensko javno stranišče.

Simone Biles je ena najboljših telovadk vseh časov. | Foto: Reuters Simone Biles je ena najboljših telovadk vseh časov. Foto: Reuters

17-letna Amandla Stenberg je zaslovela z vlogo v filmih Igra lakote, nato pa postala družbena aktivistka. Ustanovitelj aplikacije Flogg, Avstralec Ben Pasternak, je pri 17 letih prav tako eden najvplivnejših najstnikov, enako kot 18-letna švedska pevska senzacija Zara Larsson in 18-letna v Siriji rojena Yusra Mardini, ki je v Riu tekmovala kot del ekipe beguncev. Pevec Shawn Mendes pri 18 letih ne navdušuje le s svojimi hiti, temveč tudi s pozitivnostjo, ki jo širi na svojih profilih na družbenih omrežjih. Med najvplivnejšimi sta tudi "najbolj kul" najstnik, 18-letni Luka Sabbat, ter 19-letni George Matus, ki od svojega 11. leta upravlja drone, gradi pa jih od 12. leta.

Na seznamu najvplivnejših najstnikov sta še 19-letni Camila Cabello, pevka zasedbe Fifth Harmony, in manekenka Barbie Ferreira, ki se ne želi uklanjati stereotipom o suhih manekenkah.

 

Ne spreglejte