Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
10.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Nirvana Kurt Cobain

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 10.43

6 let, 7 mesecev

Ikona grungea bi danes srečala abrahama

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Kurt Cobain bi danes dopolnil 50 let, a je bil pritisk slave za pevca skupine Nirvana prevelik in leta 1994 je naredil samomor. Po dveh desetletjih njegova glasba še vedno močno vpliva na mlajše generacije.

 

A post shared by Ineke Meilink (@fawn_kruspe) on

Kurt Donald Cobain se je rodil 20. februarja 1967 v mestecu Aberdeen v ameriški zvezni državi Washington. Ko je bil star osem let, sta se njegova starša ločila. Nekaj časa je živel pri mami, nato pri očetu in drugih sorodnikih, na koncu pa ostal pri mami. Kot otrok je bil hiperaktiven, zato mu je zdravnik predpisal zdravilo ritalin.

V mladosti je poslušal skupini The Beatles in The Monkees, kasneje pa skupine, kot so Led Zeppelin, Black Sabbath, Kiss, Sex Pistols in The Clash. Pri 14 letih je dobil svojo prvo kitaro. Na enem izmed nastopov skupine The Melvins je spoznal Krisa Novoselica, s katerim sta konec 80. let 20. stoletja ustanovila Nirvano, ki se ji je po prvem albumu kot bobnar pridružil Dave Grohl.

Leta 1991 jim je z albumom Nevermind in prvim singlom Smells Like Teen Spirit uspelo nagovoriti generacijo uporniških najstnikov po vsem svetu in uveljaviti grunge. Pesem Smells Like Teen Spirit je postala himna najstnikov, Kurt pa je dobil naziv predstavnika generacije X. Pesem je še danes priljubljena pri mladih, ki se v času njenega izida sploh še niso rodili.

Po uspehu Nevermind je Nirvana izdala še dva albuma, leta 1992 Incesticide in naslednje leto In Utero. Le nekaj tednov pred Kurtovo smrtjo je skupina 27. februarja 1994 nastopila tudi v Ljubljani. To je bil Kurtov predzadnji koncert, zadnjič pa je nastopil v Italiji. Kurt je pred koncertom vzel okoli 50 tablet proti bolečinam in jih poplaknil s šampanjcem. Med koncertom je omedlel, v bolnišnici pa so ga pravočasno rešili.

K težavam, ki jih je prinesla svetovna slava, so prispevala tudi nesoglasja v Kurtovem zakonu s Courtney Love. Poročila sta se 24. februarja 1992, avgusta tistega leta pa se jima je rodila tudi hčerka Frances Bean, ki so jo po rojstvu za nekaj tednov zaradi odvisnosti od drog obeh staršev dali v rejo.

Aprila 1994 je iz Seattla prišla tragična novica. Kurta, ki so ga pogrešali tri dni, so 8. aprila našli mrtvega v njegovi hiši. Obdukcija je pokazala, da je umrl že 5. aprila zaradi strela v glavo. Uradno je naredil samomor, še do danes pa niso potihnila namigovanja, da je bil umorjen.

Po Kurtovi smrti je izšlo še šest albumov Nirvane: Unplugged in New York (1994), From the Muddy Banks of the Wishkah (1996), Nirvana (2002), With the Lights Out (2004)Sliver: The Best of the Box (2005) in Live at Reading (2009).

Ne spreglejte