Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
20.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

komentar

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 20.32

7 let, 12 mesecev

Spregledan športni subjekt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štirje rokometni klubi bodo po prehodu v novo leto zastopali barve Slovenije v Evropi. Lep uspeh, ki kaže na to, da rokomet spada med najuspešnejše športe. A ga vseeno dajejo na stranski tir.

Od elitne lige prvakov do pokala challenge, v vseh štirih tekmovanjih, ki jih organizira Evropska rokometna zveza, bo Slovenija v februarju imela svoje predstavnike. Slovenski prvaki iz Kopra bodo tedaj igrali zadnje tekme prvega dela elitne lige, brez obremenitev, saj so si mesto med 16 najboljšimi že zagotovili. Njihov jesensko-zimski del bi lahko ocenili visoko, saj so v sedmih tekmah vknjižili devet točk, razpored pa jim ni bil preveč naklonjen, lažji jih čaka v zadnjem delu. Nasprotnikom so vedno dihali za ovratnik – čeravno so ponavadi bolj medlo začeli – bili na pragu senzacije celo proti Hamburgu. Koper izjemno dobro na igrišču zastopa slovenski rokomet, napredovanje pa je še kako pomembno zaradi točk, ki jih EHF dodaja na klubsko lestvico ob vsakem napredovanju.

Tako kot na koprsko napredovanje je Slovenija lahko ponosna na še tri slovenske klube, ki bodo prezimili v Evropi. Podprvaki iz Velenja so se že na uvodu soočili s sila neugodnim žrebom, kar pa jih ni ustavilo. Španski velikan Valladolid je padel, zgodba se nadaljuje, Velenjčani pa so v preteklosti že izvrstno nastopali v pokalu EHF. V tej sezoni ob malce sreče pri žrebu ni izključen sam vrh. Celjska zasedba na uvodu pokala pokalnih zmagovalcev ni imela pretežkega dela, opravila ga je korektno in avtsajderja iz Estonije popolnoma nadigrala. Za mlado ekipo Vladana Matića je vsaka evropska tekma neizmerna izkušnja, vsak padel nasprotnik pa nagrada za trdo delo. Tudi "pivovarji" bi se morali spogledovati z vrhom v tem evropskem pokalu. Glede na kakovost ekipe ambicij ne bi smel skrivati niti Maribor. Le-ta se je skozi šivankino uho prebil v osmino finala. A se je, kako, bo kmalu pozabljeno.

Vsi štirje slovenski rokometni klubi tako dostojno zastopajo barve Slovenije in nabirajo točke za naslednje sezone, ko bo, spomnimo, Slovenija po dolgem času spet imela dva predstavnika v elitni ligi prvakov (na račun Cimosa Kopra, ki je v minuli sezoni osvojil enega od pokalov EHF). Z osvojenimi lovorikami v preteklosti, pa letošnjo koprsko v evropskem pokalu, rokomet nedvomno je najuspešnejši moštveni šport v Sloveniji. A nekateri tega ne znajo ceniti.

Tudi novinarska srenja očitno ne. Spreletel me je srh, ko so kolegi v naši lastni športni-novinarski organizaciji (ja, pravilno ste prebrali, pljuvam v lastno novinarsko skledo), "spregledali" koprski rokometni kolektiv: "pozabili" so ga postaviti v izbor najboljših moštvenih športov te sezone. Koper tako sploh ni imel priložnosti kandidirati za ime športnika leta, ki je vsako leto razglašen decembra … Na tem seznamu pa so ob bronastih s SP skakalcih še Maribor, ker se je uvrstil v Evropo (!), športni plezalci za tretje mesto na svetovnem pokalu, pa košarkarji Krke za osvojen evro pokal (!). Koper je v minuli sezoni osvojil vse, kar se osvojiti da: evropski pokal, državni in pokalni slovenski naslov. Pa sami ocenite, če je ob teh dosežkih res le spregledan subjekt.

Ne spreglejte