Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
15.27

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 15.27

8 let, 3 mesece

Pozor, metroseksualci za volanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poglejmo, kako je vse skupaj videti danes, ko fantje ne "šraufajo" več, ženske pa prinesejo na piknik vnaprej pripravljeno hrano.

Kolega David je zadnjič opozoril na ženski vozniški fenomen. Morda ne bo odveč tudi na moškega. Pa še bolj na to, da sta si oba, žal, vedno bližje. Zbliževanje se je nemara začelo takrat, ko smo se fantje odločili pogosteje kuhati kot "šraufati". Menda to tudi raje počnemo. Ali smo se tudi sicer poženščili, zdaj ni več vprašanje. Ali je to dobro in ali je res vse za kaj dobro, pa pustimo ob strani. Načeloma nerad razmišljam o tem, da smo moški v čem boljši od žensk. Tudi druge oblike primerjanja in še bolj tekmovanja med spoloma se mi zdijo v času, ko je med nami vedno več vse-/razno-/obojespolnikov, odveč. Tako kot so odveč, pravzaprav niso le odveč, ampak so celo škodljive, ocene praviloma političnih retorikov, o tem, da smo pred zakonom in državo enaki in da je enakost v vsakdanjem življenju stvar samoregulative, ki pa se na nekaterih področjih uveljavlja hitreje in učinkoviteje kot na drugih. Hitrost in čas sta očitno tudi na tem področju relativna, saj so že stoletje in več ženskam nekatera področja uveljavljanja tesno zaprta. Še prav posebej njihova visoka in družbeno najbolj spoštovana mesta. Tako velja za politiko, poslovni svet, sodstvo, medicino in še kaj. Tudi, recimo, za avtomoto šport. In zdaj v avtomobil. Kdo vozi bolje? Koga pa to sploh še zanima, če vsi vozimo slabo. Ne, narobe povedano: če pravimo, da ženske vozijo vedno slabše, pravzaprav pravimo, da vozijo vedno bolj tako kot moški. Fantje, nima smisla, da se prepiramo o tem, kdo parkira bolje in kdo bolje in hitreje spelje ovinek. Napenjanje mišic se vedno nekje konča in takrat je dobro uporabiti še kakšen drug organ. Pa še to, ko smo že pri parkiranju, v bolj ali manj zabavnem, a vseeno še verodostojnem preskusu se je pokazalo, da enak avtomobil moški parkirajo hitreje kot ženske, ampak ženske pa natančneje. Pa smo tam. Kaj je zdaj pomembneje?

In zdaj v avtomobil. Kdo vozi bolje? Koga pa to sploh še zanima, če vsi vozimo slabo. Ne, narobe povedano: če pravimo, da ženske vozijo vedno slabše, pravzaprav pravimo, da vozijo vedno bolj tako kot moški. Fantje, nima smisla, da se prepiramo o tem, kdo parkira bolje in kdo bolje in hitreje spelje ovinek. Napenjanje mišic se vedno nekje konča in takrat je dobro uporabiti še kakšen drug organ. Pa še to, ko smo že pri parkiranju, v bolj ali manj zabavnem, a vseeno še verodostojnem preskusu se je pokazalo, da enak avtomobil moški parkirajo hitreje kot ženske, ampak ženske pa natančneje. Pa smo tam. Kaj je zdaj pomembneje?

Pa gremo na drugo področje. Dober voznik je varen voznik. Upam, da se s tem strinjamo. Tu je ocena o tem, ali so boljše voznice ali vozniki, še bolj na dlani, in kar je še pomembneje, ocena je precej verodostojnejša. Pregled zavarovalnih ocen evropskih in še bolj severnoameriških zavarovalnih združenj praviloma pokaže zelo jasno sliko. Ko pred zavarovalnega agenta stopita ženska in moški istih let, z enako ravnijo izobrazbe, enakim letnim prihodkom in enakim avtomobilom, bo moški plačal višjo zavarovalno premijo. Zato ker je slabši voznik, jasno. Še en primer. Naš, domač: na preventivnih in drugih akcijah ter na tečajih varne vožnje se v kategoriji 20-letnikov za volanom fantje praviloma znajdejo bistveno bolje od vrstnic. Ko se znajdejo v kritičnem položaju, na primer, z njim opravijo hitreje in pravilneje. Ampak, kaj jim to pomaga, če se prav ti isti fantje pozneje na cesti v težave zapeljejo občutno pogosteje. Tako jih statistika oceni kot slabše voznike od vrstnic. In prav je tako. Pa naj bo ego ranjen, kolikor je pač velik.

Vse to samo govori o tem, da bo bolje, da s stereotipom o slabših voznicah res enkrat za vedno končamo. Lahko pa odpremo novo temo. Vedno jasneje namreč postaja, da se nam voznice v vozniškem slogu približujejo in tako postajajo vedno nevarnejše. V nesreče se zapeljejo zaradi podobnih razlogov kot moški (objestnost, malomarnost, pretiravanje in podobno). Med najbolj izstopajoče razloge za povečevanje števila nesreč, ki jih povzročijo ženske, je zagotovo mogoče uvrstiti vedno bolj rutinsko in nezbrano vožnjo, (pre)pogosto zatekanje k njim lastni (pregovorni) večopravilni sposobnosti (telefoniranje, pisanje SMS-sporočil), prehitri vožnji (pogosto za to, ker hitrost "spregledajo", in ne zato, ker bi hotele voziti hitro, za razliko od moških) in podobno. Če bo šlo tako naprej, bomo enkrat, statistično gledano, morda celo boljši vozniki od žensk.

PS: Bertha Benz, hvala ker si Richarda in Eugena k mami v Pforzheim peljala z avtomobilom, saj tvoj dragi Karl tega očitno še kakšnih 30 let ne bi naredil.

Kolumna predstavlja mnenje avtorja, ne nujno tudi mnenje uredništva.

Ne spreglejte