SiolNET. Siol Plus Kolumne
Uroš Urbas
Uroš Urbas
O kolumnistu
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

O čem govori Miro Cerar, ko govori?

10

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Ponavlja se Pahorjeva zgodba izpred petih let: premier noče videti realnosti, ampak mu je uspelo, da je sam sebe prepričal, da počne zgodovinske stvari – modernizira Slovenijo. Državljani pa se po pahorizmih lahko zabavamo s cerarizmi.

PR-sporočilo pravi, da je ta teden predsednik vlade dr. Miro Cerar govoril z novoizvoljenim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Cerar mu je odgovoril, da je po "preteklih kriznih letih Slovenija v vse boljšem stanju, moderniziramo državo, napredujemo". Dodal je, da mu bodo to z veseljem pokazali, ko bo našo državo znova obiskal.

Definicija iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika

modernizírati: opremljati z najnovejšimi tehničnimi in strokovnimi pridobitvami: modernizirati cesto, rudnik, tovarno / modernizirati delo v ustanovi, tehnološki postopek; hitro modernizirati kaj; poljedelstvo se modernizira // dodajati pojavom iz preteklosti sodobne značilnosti: modernizirati jezik v citatih modernizírati se prilagajati se zahtevam sodobnega časa: tudi mi se počasi moderniziramo.

Ima mar Miro Cerar smisel za humor, pa tega še ne ve?


Morda vas zanimajo še druge odmevne kolumne:

-> Miha Mazzini: Zdravje je njihovo največje bogastvo
-> Alojz Ihan: Zdravniška stavka? Naj traja za zmeraj!
-> Ko v dolini Pahorjanski bolni zdravijo zdrave


Kdo se je moderniziral?

Modernizacija Slovenije se je zgodila pred skoraj 160 leti, ko se je habsburško cesarstvo z železnico povezalo od Dunaja do Trsta. To je Sloveniji prineslo občuten razvoj in napredek pred preostalimi južnoslovanskimi državami. Skoraj 600 kilometrov proge so zgradili v 15 letih.

Lahko danes premier Cerar govori o modernizaciji, ko je vsaka minimalna sprememba državnih sistemov že označena za reformo? Če pa je celo za ministra premajhna sprememba, potem je označena za mini reformo.

Državi se dogaja razpad zdravstvenega sistema, pa predsednik moderne stranke in vlade ne zmore zagotoviti centralizacije nabav v zdravstvenem sistemu. Njegova ministrica pa jecljajoče obljublja, da je v pripravi sistem, ki bo naredil nabave transparentne.

Si predstavljate, danes poteka razprava o razvoju umetne inteligence, slovenska vlada pa na isto raven akademske razprave in obljubljenih dosežkov postavlja vzpostavitev centralnega nakupa zdravniške opreme? Kajti odvisniki od anket priljubljenosti so ugotovili, da jim škodi razkritje, kako je javni zdravstveni sistem dejansko bankomat za izbrane dobavitelje.

Po vseh obiskih Silicijeve doline in modrostih o digitalizaciji zelene dežele bi v 21. stoletju lahko vsaj v excelu vodili skupno evidenco čakalnih dob. Kajti z nikoli dokončanim milijonskim projektom e-zdravja tega ne znamo narediti. Za razliko od Hrvatov.

Simbol slovenske modernizacije je TEŠ6

Se vam zdi, da se je Slovenija usedla na prvi vagon digitalizacije, ali da ima odgovor na globalno segrevanje, kot ga imajo skandinavske države s svojim modelom krožnega gospodarstva? Se vam zdi, da je Slovenija privabila razvoj Tesle ali Uberja, ki vlagata milijone v samovozeče avtomobile?

Odgovor je lahko pritrdilen, če verjamete, da je TEŠ6 modernizacija, obljuba o drugem tiru modernizacija in uvozi na avtoceste modernizacija.

Slovaki imajo boljši standard kot Slovenci

Izjemno smo občutljivi in užaljeni, ko Slovenijo kdo zamenja s Slovaško. Želite res slišati nekaj o Slovaški, zaradi česar boste upravičeno žalostni?

Začetek 90. let prejšnjega stoletja smo občutno prehiteli Slovake po kriteriju BDP na prebivalca. Letos so nas Slovaki prehiteli.

Selitev v paralelno vesolje

Premier, ki nima ideje, da bi kaj spremenil, izgublja čas. Zateka se k trikom za vzdrževanje navidezne priljubljenosti in popularnosti. Listki o jamranju in iskanju rešitev so certifikat o popolni odsotnosti vsebine. Za hrbtom pa se dogaja plenjenje družbenih podsistemov.

Miro Cerar je predvsem birokrat. Državo vodi s prepričanjem, da je mogoče s pravili vse urediti. Nima pa nobene vsebine. Očitno je imel še največ vsebine, ko je po vrtcih otrokom predaval o etiki in si obračunaval dvojne potne stroške.

Miro Cerar nima ideje, da bi kot predsednik vlade spremenil državo, nima ideje, kakšen pečat želi pustiti s svojim vladanjem. Zadovoljen je s tem, da mu bo v življenjepisu pisalo, da je bil predsednik vlade. To mu zadošča, za nobene druge spremembe se ne bori. To je sicer dobro zanj, a slabo za državljane in državo. Države okoli nas se namreč res modernizirajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 298
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin