O angelih in njihovi politični agendi

Predvolilna kampanja za predsednika republike se je očitno že začela - kot kaže, bo zelo zanimiva in razburljiva.

Prvikrat se bo zgodilo, da bodo na volitvah uradno sodelovali tudi angeli, s katerimi je Borut Pahor, kakor je pred kratkim naznanil vesoljni Sloveniji, sklenil pakt. Človek pravzaprav ne ve, kaj bi na to sploh rekel. Zmanjka besed, zmanjka … Vsekakor je treba priznati, da si je bivši premier, sicer zelo izkušen politik, omislil precej nenavaden volilni štab. Njegova izvirnost zares ne pozna meja. O sami politični usmerjenosti angelov je težko najti kakšne verodostojne podatke. Katekizem katoliške Cerkve je glede tega precej skop, se pravi, človek si z njim težko pomaga. Pri definiciji angelov se opira na sv. Avguština: "Angel je ime službe, ne narave. Če vprašuješ po imenu te narave, je duh; če vprašuješ po njegovi službi, je angel; iz tega, kar je, je duh, iz tega, kar deluje, je angel." Povzetek se glasi takole: "Kot zgolj duhovna bitja imajo um in voljo: so osebna bitja in neumrljivi. V popolnosti presegajo vse vidne stvari. O tem priča sijaj njihove slave." Iz navedenega je torej težko razbrati njihove ideološke preference. Posredno bi bilo morda dovoljeno sklepati, da se njihova politična agenda navezuje na Avguštinovo "božjo državo", toda glede na dejstvo, da bo volilno kampanjo bržkone v največji meri financirala ravno socialdemokratska stranka, se pojavljajo določeni dvomi. Zdi se, da so Socialni demokrati pri tem v precej kočljivem položaju.

Pahor s svojimi izjavami očitno vnaša v politični diskurz določene elemente, ki so bili značilni za predmoderno razumevanje politike. Npr. za ancien régime je bila značilna heteronomija političnega, kar pomeni, da se politika ni utemeljevala v svoji imanenci, tj. političnem telesu, marveč v transcendenci božjega oziroma svetega. Skratka, prelom, ki ga prinese francoska revolucija in ki postane sčasoma trajna poteza modernega evropskega razumevanja politike, se kaže konkretno v tem, da postane politika nekaj mnogo bolj telesnega oziroma mesenega. Vendar obstaja še ena težava, ki se je Pahor zaradi svoje neizkušenosti v teoloških zadevah očitno ne zaveda, vprašanje namreč je, o katerih angelih pravzaprav govori: ali dobrih ali padlih? Ali sploh pozna razliko?

Katekizem pravi takole: "Zadaj za to odločitvijo (izbiro) nepokorščine naših prvih staršev obstaja glas, ki zapeljuje, nasprotuje Bogu in ju iz nevoščljivosti privede do padca v smrt. Sveto pismo in izročilo Cerkve vidita v tem bitju padlega angela, imenovanega satan ali hudič. […] Hudič in drugi zli duhovi so ustvarjeni od Boga po svoji naravi kot dobri, a so sami od sebe postali zlobni." Kaj pa če je Pahor sklenil pakt z njimi?

Poanta vsega skupaj je v tem, da Slovenija potrebuje resnega predsednika, ki ji v svetu ne bo delal sramote. Resna kandidata pa sta dva: Milan Zver in Danilo Türk. Kot pravi Zver: "Slovensko volilno telo je že tako izobraženo, usposobljeno, ima določene izkušnje, da na tako velike 'štose' ne bo nasedlo." Naj torej zmaga boljši.

Več kot pomenljivo je, da na gospoda Pahorja z velikimi simpatijami gledajo predvsem ljudje, ki so sicer bolj desno usmerjeni. To je med drugimi opazil tudi Milan Zver, Pahorjev tekmec na desnici, ki uporablja mnogo bolj tradicionalne in razumljive metode ter govorico. Ki torej v svojem volilnem štabu ne bo imel angelov.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano