Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Sobota,
23. 5. 2015,
21.46

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Veronika Podgoršek spolnost

Sobota, 23. 5. 2015, 21.46

8 let, 3 mesece

Ne želim si te

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pravijo, da dobra spolnost v partnerskem odnosu predstavlja deset odstotkov. Po drugi strani pa tam, kjer se v spolnosti pojavijo težave, ta hitro predstavlja 90 odstotkov odnosa.

Spolnost je lahko nekaj neskončno lepega, lahko pa sčasoma postane nekaj grozno bolečega in morečega.

Kako je mogoče, da je strast izginila? Marsikdo se ob tem sprašuje, kako je to mogoče. Kako je mogoče, da je strast izginila? Kako je mogoče, da je včasih nekaj tako močnega, lepega in povezovalnega danes le iluzija? Kako so besede želim si te, sanjam te, dišiš mi in komaj čakam, da prideš domov, zamenjali različni izgovori, izmikanja in občutek: ne želim si te (več). Pogosto pa marsikdo prijatelju, prijateljici ali terapevtu na skrivaj potoži ali se mu celo brutalno izpove, kako mu partner/-ica smrdi in ne prenese več niti njegovega ali njenega dotika.

Težave v spolnosti Težave v spolnosti so lahko različne. Poznamo tiste, ki jih ima posameznik od nekdaj, na primer impotenca ali nezmožnost orgazma, in kjer je v osnovi partnerski odnos v redu. Temu tipu stroka pravi tudi primarni spolni problemi.

Potem pa so tukaj še sekundarni spolni problemi, za katere je značilno, da se pojavijo pozneje, ko je posameznik že izkusil zadovoljivo spolnost. Ti izvirajo predvsem iz težav v partnerskem odnosu, če pustimo ob strani težave zaradi različnih bolezenskih stanj, različnih tablet, alkohola, drog ali ne nazadnje spremembe hormonov.

Kje je vzrok spolnih težav? Verjeli ali ne, v odnosu lahko pride celo tako daleč, da smo priča zavednim ali mnogokrat nezavednim indicem, ko npr. žena, ker si svojega moškega spolno ne želi več, podzavestno naredi vse, da gre mož spolno zadovoljitev iskat nekam drugam. V nekaterih primerih mu to celo omogoča ali ga jasno prosi, naj potrebo zadovoljuje nekje drugje, njo pa pusti pri miru, saj od nje tega ne more več pričakovati. Tega mu ne nazadnje sama niti ne more več dati. In na tak način lahko ostaneta skupaj.

Kakorkoli se to že sliši, je to realnost mnogo odnosov in tudi način, kako in zaradi česar dva ostajata skupaj. To je v tem primeru njun kompromis. Seveda se tudi v takih primerih lahko vprašamo, zakaj se je to zgodilo. Odgovorov in razlogov je veliko, še vedno pa prednjačijo dalj časa trajajoče težave v partnerstvu.

Ponavadi so plod odnosa, v katerem ni bilo ključnih elementov za dober partnerski odnos – zanj so značilni zaupanje, pogovor, spoštovanje, poznavanje sebe in drug drugega, sprejemanje odgovornosti, delovanje v dobro drug drugega, deljenje zaupnih informacij in izkazovanje čustev. Namesto vsega tega je odnos prežet z razočaranjem, praznino in jezo, ta pa je številka ena na lestvici razlogov za pojav spolnih težav. In zakaj ti osebi ne gresta narazen? Razlog je največkrat to, da s tem, ko v odnosu vztrajata, še vedno več pridobita, kot izgubita. Pa kakršnakoli ta pridobitev za posameznika pač je.

Moški in ženske smo si različni Dejstvo sicer je, da smo si moški in ženske, ko gre za spolnost, v nekaterih stvareh malo drugačni. Moški se gredo v spolnost sproščat in za predigro potrebujejo zgolj tri minute. Ženske po drugi strani že morajo biti sproščene. Da so sproščene, pa je potrebno tudi nadvse ugodno razpoloženje. Vendar pa to ni razpoloženje minute, ure ali dneva pred spolnim odnosom, saj si ženske zapomnijo vsako najmanjšo čustveno težavo, ki jo lahko še leta in leta nosijo s seboj in ki počasi, a vztrajno ubija žensko željo in hrepenenje po moškem. Pojavita se lahko celo pravi gnus in odpor.

Pogosto pa predvsem za moško biologijo velja, da za dobro spolnost in orgazem v nasprotju z ženskami moški ne potrebujejo čustev, ampak zgolj bežen pogled ali misel na objekt poželenja, vsaj tja do 40. leta starosti. Dejstvo pa je, da tudi mnoge moške najbolj izpopolnjuje čutna in ljubezni polna spolnost.

Dobra spolnost je del odnosa Kolikokrat na dan, teden, mesec, leto in kako, je drugo vprašanje, ki bega marsikaterega posameznika. Ob tem si moramo zapomniti, da smo si ljudje zelo različni in da raziskave nikakor ne morejo pokazati, kaj je normalno in prav. Pokažejo zgolj povprečje. Svoj način, kakovost in količino mora najti vsak par, in to je tisto dobro in lepo. Spolnosti nikakor ne smemo zamenjati za reševanje sporov in je tako dojemati kot največjo mogočo bližino med dvema. Dobra spolnost je namreč del odnosa in prav vsak del je pomemben.

Da se v spolnosti v vašem partnerskem odnosu ne bi pojavljale težave in ne bi bili deležni različnih glavobolov, izmikanja, kaznovanja, izsiljevanja ali celo posilstva svojega moža ali žene, se morate zavedati, da na vzburjenje poleg bioloških še posebej vplivajo psihološki vzroki. In prav na zadnje ima vedno velik vpliv partnerski odnos, ta pa je odvisen od dveh samostojnih in zrelih posameznikov, ki vesta, kaj in kako si želita ter česa si ne želita. Tako iz dneva v dan iščeta skupno pot in si kažeta, kako pomembna sta si, kako se spoštujeta in si drug drugega želita.

Če pa so se pri vas že pojavile težave, je nastopil čas za iskren pogovor, ko si bosta končno lahko odkrito povedala vse zamere iz preteklosti, katerih posledice čutita danes. Če si bosta iskreno povedala in slišala drug drugega, čemur bo sledilo skupno iskanje rešitev, bosta lahko morda našla tisto, kar sta imela, ali pa morda še nekaj več, tisto globlje, o čemer morda zgolj sanjate in še ne veste, da je zares mogoče.

Ne spreglejte