Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Samo Rugelj

Petek,
9. 11. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Natisni članek

kolumna Samo Rugelj Vožnja

Petek, 9. 11. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Urbani portreti

Samo Rugelj: Najnevarnejši vikend v letu

Samo Rugelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Vino | Letos so vinjeni vozniki v Sloveniji povzročili že več kot tisoč prometnih nesreč. | Foto Thinkstock

Letos so vinjeni vozniki v Sloveniji povzročili že več kot tisoč prometnih nesreč.

Foto: Thinkstock

Pred nami je martinovo, praznik novega vina, ki pa je zaradi tega tudi en od najnevarnejših vikendov v vsakem letu. Morda ni najnevarnejši statistično, gotovo pa je simbolično, saj slavi pitje alkohola, kar seveda lahko hitro pripelje do prekomernega pitja, v naslednjem trenutku pa tudi do hudih prometnih nesreč in celo smrtnih žrtev. Zlasti ponoči.

Saj veste, kako je že v osnovi z vožnjo ponoči?

Vozijo ponoči

Ko se na začetku novembra spusti tema že kmalu po četrti popoldne (te dni je sončni zahod samo nekaj minut po pol peti popoldne), se razmere za vožnjo močno poslabšajo, saj se vidnost zelo zmanjša. Sam nikoli nisem vozil pijan, celo pod majhnim vplivom alkohola ne, a v jesensko-zimskem času sem še posebej na preži. Ko pade noč in pride zraven še kakšen dež, se kot voznik na manj osvetljenih cestah včasih počutim precej nelagodno in imam ves čas "vklopljeno" povečano mero pazljivosti.

Hitro se lahko zgodi, da "kar od nekje skoči" na cesto kakšen "neosvetljen" pešec ali pa se "nenadoma pripelje" kakšen v temno oblečen kolesar brez ustreznih svetlobnih predmetov. Seveda pešec ne skoči kar od nekje in tudi kolesar se ne pripelje naenkrat, vendar pa je zaznavanje premikajočih se objektov v temi precej oteženo in upočasnjeno.

Takrat gre dejansko za desetinke sekunde, ki lahko preprečijo ali pa povzročijo trčenje in nesrečo. Um mora biti oster, noga na zavori hitra, roke na volanu pa odločne.

Če se nočna negotovost dogaja meni, ki imam "nula nula" v krvi že skoraj po svojem rodovniku, kaj se šele tistim, ki so v kakem lokalu spili kozarec ali dva alkoholne pijače (preveč) in se bodo ta vikend, bodisi kakšen naslednji, ki bo tudi vse bolj praznično obarvan, vračali domov z zamegljenim umom, počasnejšimi nogami na zavori in bolj mlahavimi rokami na volanu.

Zgodijo se lahko namreč hude in nepopravljive reči.

Odnosi partnerstvo prijateljstvo
Mnenja Samo Rugelj: Študij in življenje kot delo ali kot zabava

Si predstavljate, da …

Predstavljajte si, da bi šlo vaše dekle, vaša žena ali pa vaša hčerka zvečer, ne prav zelo pozno zvečer, temveč kmalu po tistem, ko se začne temniti, malo naokoli na sprehod. Brez posebnega povoda, šla bi bolj zato, da si pred spanjem malo pretegne noge in na hitro sprehodi svojega psa. Vreme ni posebej dobro, vendar ni pametnega razloga, da bi ji to preprečili. Morda bi vas celo povabila, če greste z njo, vendar imate za početi nekaj drugega.

To dekle, žena ali pa hčerka je noseča. Visoko noseča. Pogosto se sprehaja, tudi zato, da požene kri po svojih žilah in jo še malce hitreje spravi do svojega otroka, ki ga nosi pod srcem. Gre za povsem običajen večerni sprehod, kakršnih je v naši deželi vsak dan na tisoče.

Na sprehodu po ulici prečka tudi cesto, ki je dolga in dokaj ravna, vendar tudi precej temna, prehod za pešce pa je ravno na ovinku, v katerega lahko manj previden voznik prileti s preveliko hitrostjo. Vaše dekla, žena ali hčerka vidi bližajoči se avto, vendar oceni, da ima dovolj časa, da pride čez cesto, saj je prepričana, da je dobro vidna in bo voznik ustavil, preden pride do nje. Stopi na prehod za pešce in se napoti na drugo stran ceste.

Vendar do tja ne pride. Bližajoči se voznik ne zavre. Njegov um je omotičen, njegove noge počasne, njegove roke pa mlahave. S polno hitrostjo povozi njo in njenega psa. Kaj je storil, ugotovi šele nekaj sto metrov pozneje, ko se končno ustavi.

Si predstavljate?

Mnenja Samo Rugelj: Plastične sveče za prvi november in druge neuničljive smeti

Samo Rugelj | Foto: Smrtonosni alkohol

Žal ta zgodba ni v celoti izmišljena. Njena osnova je resnična, povzel sem jo po medijskih objavah, ki so po drobtinicah pronicale v javnost prejšnji teden. Priznam, vrglo me je iz tira. Kako blizu je lahko smrt zaradi neodgovornih ljudi, ki sedejo za volan! Mlada ženska v visoki nosečnosti je šla zvečer na sprehod s svojim psom, na prehodu za pešce pa jo je, ne da bi zmanjšal hitrost, povozil avtomobilist.

V krvi je imel nekajkrat preveč alkohola.

Pes je poginil na kraju nesreče. Njo so prepeljali v bolnišnico, vendar je niso mogli rešiti. Otroka, prezgodaj rojenega dojenčka, so poskušali rešiti s carskim rezom, vendar je pozneje tudi on podlegal poškodbam.

Kako je vse to prenesel mož te mlade ženske in oče tega otroka ter vsi drugi, povezani z njima, si ne morem niti predstavljati.

Letos so vinjeni vozniki v Sloveniji povzročili že več kot tisoč prometnih nesreč. Bili so krivi za stotine poškodovanih in ranjenih oseb ter neposredno odgovorni tudi za skoraj 20 mrtvih udeležencev v teh nesrečah. A tega leta še zdaleč ni konec. Pred nami je prednovoletno obdobje, ki se začenja ravno ta vikend z martinovim.

Prometne nesreče, ranjeni in mrtvi ljudje so samo najbolj očitne posledice alkohola in vožnje v vinjenem stanju. Obstaja še veliko drugega. Ne glede na to pa ambivalenten odnos Slovencev do uživanja alkohola in vožnja pod njegovim vplivom ostaja.

Le redko slišite koga vplivnega, da bi se v medijih odkrito, odločno in kontinuirano zavzemal za to, da je vožnja ob pitju alkohola nesprejemljiva in bil pri tem zgled tudi sam.

triglav
Mnenja Samo Rugelj: Modrina brez oblakov, kolikor daleč seže oko

Promocija alkohola in pitja

V dneh pred martinovim je spet kar veliko promocije vina in pitja. Zanosno oblikovana oglasna sporočila hvalijo jesensko rumeno-rdečo pokrajino, ki je obrodila tudi vino, in vabijo v svoje hrame na "degustacije". Seveda, letni pridelek vina je treba spraviti v promet. Vse skupaj se mora vrteti naprej. Kapital opravlja svojo funkcijo. Promocija je agresivna. Preventiva proti pretiranemu pitju alkohola in nevarnostih, ki izvirajo iz tega, je nedohranjena. Vzgoja na to temo je še vedno pomanjkljiva. Gromoglasnežev, ki bi opozarjali na to, skoraj ni (več).

Litri tako tečejo po grlih. Pogum rase. Denar za taksi je bolje prihraniti ali pa ga celo zapiti. Matasti in omotični se ljudje spravljajo v avtomobile, prepričani, da ne bo težav. Bomo že, si mislijo s svojo zmanjšano prištevnostjo. Noge so počasne, roke pa mlahave.

Morda bodo tokrat prišli do cilja brez posledic. Morda pa ravno tokrat ne. Ste med njimi tudi vi?

Žal je tako, da ste. Vsi smo med njimi.

Morda niste za volanom.

Ste pa pešec, ki gre čez cesto. 



Video: Planet TV

Matematika, razmišljanje, tabla, faks, študij
Mnenja Samo Rugelj: Ali ''naša mladina'' svojo prihodnost še vidi v Sloveniji?
Donald Trump
Mnenja Samo Rugelj: Donald Trump kot knjižni in filmski "superjunak"
 Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte