Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2012,
14.26

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator prodaja

Sreda, 25. 1. 2012, 14.26

8 let, 3 mesece

Mercator v naročju Janševe vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorniki NLB so si v torek "oprali" roke, zdaj je na potezi nova vlada. Kaj pa Agrokor? Čaka,še kar čaka...

Elegantno, pa za povrh še edino pričakovano, torej tudi logično, so se v torek odločili nadzorniki naše največje večinsko državne banke NLB. Nekateri od njih so se zaradi morebitnega "konflikta" interesov (kdo, uradno ostaja uganka – neuradno pa kar štirje, tudi predsednik Marko Simoneti in podpredsednik Rasto Ovin) preprosto morali izločiti iz odločanja o prodaji dobre desetine Mercatorja in nadzorni svet banke je po tem kakopak postal nesklepčen. Načrtovana obstrukcija? Nadzorniki sploh niso mogli odločati, kaj šele, da bi odločili! Zato pa upravi NLB priporočajo naj skliče skupščino delničarjev, ki naj odloči o prodaji desetine najboljšega soseda in pika! Salomonska odločitev nadzornikov, ki najbrž zelo, zelo kmalu, razen predstavnikov belgijskega KBC, manjšinskega delničarja banke, tako in tako ne bodo več greli "stola" v nadzornem svetu večinsko državne NLB. Kdor zna, pač zna. Zakaj pa bi si ta hip nadzorniki naše največje banke sploh mazali roke s precej sporno prodajo dobre desetine Mercatorja največjemu hrvaškemu tajkunu Ivici Todoriću? Ja, zakaj le? Po "svečanem dogodku prodaje" pa bi morali dolgo poslušati, da so pomagali prodati najboljšega soseda sovražnemu prevzemniku, globoko "zapufanemu" Agrokorju? Zato je bilo precej preprostejše žogico odgovornosti za Mercatorjevo prodajo in sploh prihodnjo usodo Mercatorja poriniti v roke lastnikov banke, pa naj torej delničarji "izgubaške" NLB, tudi najpomembnejši – država (vlada), pa seveda belgijski KBC odločijo, čigav naj bo najboljši sosed?

Kaj pa Laščani? Kaj bodo na današnji seji nadzornega sveta sklenili nadzorniki laške pivovarne, ki jih vodi Vladimir Malenković. Se bodo zgledovali po kolegih v NLB? Bodo tudi nadzorniki Pivovarne Laško, ki v konzorciju prodajalcev Mercatorja prodaja slabo četrtino najboljšega soseda, potegnili zasilno zavoro, pa čeprav so že decembra "požegnali" postopek prodaje Mercatorjevih delnic, ne pa tudi sporazuma o prodaji delnic Agrokorju? Ali bodo torej tudi v Laškem v tem politično in gospodarsko zelo napetem trenutku po nasvetu "tretjih" raje malo počakali? Morda pa bodo nadzorniki pivovarne preprosto le še prižgali zeleno luč soglasju k sporazumu o prodaji Mercatorja? Ali res? V to zadnje najmanj verjamem! Verjamem pa, da v kot stisnjena uprava Laške pivovarne na čelu z Dušanom Zorkom skupaj s svojimi nadzorniki nima ravno veliko manevrskega prostora. Še manj ga ima nastajajoča in prihajajoča vlada Janeza Janše.

Pivovarno Laško vse bolj potapljajo več stomilijonski tajkunski dolgovi iz prevzemnih časov Boška Šrota, NLB, ki se tudi zaradi tajkunskih posojil in njihovih odpisov počasi, a zanesljivo bolj in bolj utaplja v izgubah, pa zaradi kapitalske podhranjenosti vse bolj nujno rabi več sto milijonsko dokapitalizacijo. In Mercator je zato dobrodošla možnost! Pa čeprav je le prva kaplja v dolžniško morje Pivovarne Laško in izgubaško morje državne NLB.

Treba se bo končno odločiti. Ali naj najprej prodamo Mercator? Gotovo tudi NLB in Pivovarna Laško dolgoročno ne moreta obstati v domači lasti. Med slabimi možnostmi bo torej treba izbrati namanj slabo! Za državo, državljane, pa tudi našo največjo banko in podjetji. Gotovo ne bo lahko! Janez Janša bo moral končno tudi jasno povedati, ali se s prodajo Mercatorja Agrokorju strinja? Čas ponudbe Todorićevega Agrokorja se počasi izteka, konec februarja se bliža. Bo torej nova Janševa vlada najboljšega soseda prepustila Hrvatom in obenem ubila mit o Jankovićevem Mercatorju? Ali pa se bo tudi s pomočjo KBC, ki menda ni navdušen nad prodajo Agrokorju – tako kot odhajajoča Pahorjeva vlada – elegantno izvila iz prodajnega primeža. Kaj pa bo po tem "dobil" belgijski KBC, NLB, ki jo bo dokapitaliziral … Podpišem! Zakaj pa bi morali največjo slovensko banko znova reševati Slovenci?

Ne spreglejte