Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
16.56

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srdjan Cvjetović tehnologija partnerstvo splet

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 16.56

7 mesecev

Ko nimate poguma sami prekiniti zvezo …

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
... lahko to za vas zdaj naredi popoln tujec. Naročilo prek spleta, cena, pravita snovalca, ugodna. Kaj pa primernost take storitve za dobre, pravzaprav že komaj spodobne medčloveške odnose?

Čutite, da je zveze konec, a tega ne zmorete narediti sami? Nova storitev The Breakup Shop vam omogoča, da se osebe, s katero ste prej delili življenje in posteljo, rešite, ne da bi vam ji bilo treba pogledati v oči, saj bo to namesto vas (še bolj brezčutno) naredil popoln tujec.

Zanimanje za to storitev očitno obstaja, a to več govori o samih naročnikih in njihovem ravnanju do soljudi. Podjetna kanadska brata ponujata tri različne ravni storitve, vsem pa je po njunih zagotovilih skupna ugodna cena. Vse za trg, na katerem vlada razmerje ponudbe in povpraševanja in kjer ponudba lahko celo ustvari povpraševanje, mar ne?

Že pred leti smo poročali o spletnih storitvah, ki onstran atlantske luže podobno ponujajo storitev sporočanja o odpuščanju iz službe. Tudi pri nas ni več povsem nenavadno, da prekinitev delovnega razmerja, kakor pravno-formalno rečemo odpuščanju, zaposlenemu sporočijo prek elektronske pošte ali zunanjega pooblaščenca (za odpoved prek kratkih sporočil pri nas še nisem slišal, popravite me, če se motim).

Od deset do 30 dolarjev za pranje vesti Za pičlih deset ameriških dolarjev, kar je nekaj več kot devet evrov (res nizka cena za skrivanje strahopetnosti) je mogoče izbirati med pošiljanjem kratkega sporočila (SMS) ali elektronskega sporočila s standardiziranim sporočilom o koncu zveze.

Za tiste, ki so bolj tradicionalni ali so podporniki bolj uradnega pristopa (za katerega nimajo dovolj poguma ali časti, da to naredijo sami, kot bi se za ljudi spodobilo), pa je za 20 ameriških dolarjev (dobrih 18 evrov) na voljo storitev pošiljanja pisma, še vedno s standardizirano vsebino.

Šele najvišja stopnja za 30 ameriških dolarjev ali skoraj 28 evrov ponuja pismo z osebno prilagojeno vsebino, z imeni, datumi in vsem drugim, kar bo dalo jasno vedeti, da naročnik dobro ve, kaj hoče povedati (le da tega ne zmore povedati). Lahko tudi klic V najvišjem cenovnem razredu je tudi storitev telefonskega klica, s katero prejemniku sporočila zares ostane malo prostora za morebitne dvome. Razen tistega, zakaj to mora izvedeti od popolnega tujca. Izbira termina klica je vključena v ceno, razen kadar gre za nujen primer, kar po ekonomskih načelih (ki so nas marsikje precej razčlovečili, a tega ne vidimo ali nočemo videti) seveda terja doplačilo. V zgodnjem obdobju vsa tovrstna naročila za telefonski klic izvajata ustanovitelja, ki bosta vsebino klica prilagodila glede na želje naročnika in detajle (beri: umazano perilo), ki jih bo ta posredoval.

"In ko smo že tukaj … " Ker pa nikoli ne gre zapraviti priložnosti za dober oglas in ciljani marketing, bo klicatelj novemu samskemu (ali samski) po koncu pogovora ponudil darila za tolažbo, seveda na spletni strani taiste storitve. Tolažilno darilo za "odpuščenega" lahko naroči celo tisti, ki zvezo prekinja, kar hkrati s sporočilom o prekinitvi zveze – vezana prodaja, bi temu rekli.

Kaj drugega pričakovati v družbi, kjer smo vsak dan vedno manj ljudje in vedno bolj samo del neke statistike ali razpredelnice, kjer je na koncu pomemben le predznak in številka v zadnji celici. Tiste prave vrednote, ki bi nas morale ločiti od drugih živih bitij, pa ob tem očitno nič več ne pomenijo. Sklepno dejanje si zasluži vsak – ampak kakšno? Sprašujete se, kako sta brata Mackenzie in Evan (priimka ne razkrivata) dobila to idejo? Tako, da je prvega njegovo (nekdanje) dekle zapustilo tako, da se je nehalo pogovarjati z njim. Mackenzie pravi, da je kakršnokoli pojasnilo boljše od nobenega pojasnila, kar je gotovo res – toda ali smo tako daleč prišli, da se res ne znamo več razumno pogovarjati med sabo?

Vsakdo si ob koncu zveze zasluži sklepno dejanje, zagovarja svoje storitve Evan. Tu se najbrž (skoraj) vsi strinjamo, a mnenja bodo gotovo deljena, ali je prav The Breakup Shop to, kar bo zapolnilo to luknjo. Vse zdajšnje in bodoče naročnike sprašujem: kako bi se vi počutili, če bi vi bili prejemnik kakšne od teh storitev? Tehnologija ni kriva Sodobne tehnologije nam pomagajo premostiti marsikatere ovire, tudi komunikacijske, a žal odpirajo tudi možnosti, da nas oddaljujejo kot posameznike in družno od človeške narave – The Breakup Shop je odličen primer za to. Ali je tehnologija kriva za to? Menim, da ne. Tako kot ogenj ali nož, ki v pravih rokah in s pravim namenom lajšata življenje, v napačnih rokah in z napačnimi nameni lahko tudi tehnologija ustvarja nepopravljivo škodo. Ključ je v nas samih, da se v vedno spreminjajočem svetu naučimo živeti z vsemi novostmi, a ob tem vendarle ne pozabimo biti ljudje.

Ne spreglejte