Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
7. 2. 2015,
12.54

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 7. 2. 2015, 12.54

4 leta, 5 mesecev

Jack Ma, Alibaba, osebno

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Prvi mož največjega kitajskega internetnega podjetja je že ob napovedih svojega nastopa v Hannovru požel veliko zanimanja. Pričakovanja zbranih poslušalcev je dosegel in presegel.

Čeprav sejem CeBIT v Hannovru ne dosega več tako velikega števila obiskovalcev kot v svojih najboljših časih, je letos zanimanje za slovesnost ob odprtju, ki je tradicionalno v hannovrskem kongresnem centru na predvečer odpiranja razstavnih dvoran sejmišča, precej spominjalo na tiste zlate čase.

Vseh 2.800 razpoložljivih vstopnic je, kot so nam povedali organizatorji, pošlo hitreje kot kadarkoli do zdaj.

Primerjajo ga z Jobsom

Predvsem Nemci in tudi številni drugi sicer z zanimanjem prisluhnejo najvplivnejši ženski na svetu, nemški kanclerki Angeli Merkel, a ji verjetno ne bom naredil krivice, če bom zapisal, da je zvezda tistega večera vendarle bil Jack Ma, ustanovitelj in lastnik velikega internetnega poslovnega sistema Alibaba, ki s pogledom že dalj časa sega krepko čez meje svoje domovine Kitajske.

Jack Ma pritegne že s svojim življenjepisom. Pravzaprav zadošča že ena sama podrobnost: začetek prodaje delnic Alibabe na newyorški borzi je bil največji in najuspešnejši svetovni dogodek svoje vrste. Dogodek, ki je presegel vsa finančna in borzna pričakovanja, ter dogodek, ki je dodatno utrdil prepričanje, da je Jack Ma vizionar in poslovni genij enakega ranga, kot je bil Steve Jobs.

Zvezda odra (v nasprotju z visokim kitajskim politikom)

Ma je svoj govor ob odprtju v Hannovru izpeljal zmagoslavno v vseh pogledih in tako nam zbranim le še potrdil, da zelo dobro ve, o čem govori.

Njegova angleščina je bila popolnoma razumljiva in sledljiva, kar pri kitajskih poslovnežih nikakor ni samoumevno. Ni imel napisanega govora, ki bi ga bral, temveč je vse, kar je imel povedati, predstavil živahno, razgibano, s polnim nadzorom vsega odrskega prostora.

Prvi mož Alibabe je zasijal na hannovrskem odru in bil popolno nasprotje nagovora nekega visokega kitajskega politika, ki si je svojih pet minut na posnetku (!) pribojeval le zato, ker je bila Kitajska uradni partner letošnjega CeBIT-a. Politika, čigar ime se je redkokdo zapolnil – zakaj bi si ga, če je pa bil njegov nastop v kitajščini, ob tem je še bral,

Njegov govor je bil poln praznih političnih fraz, ki smo jih lahko predvideli že med nastopom. Ta posnetek je bil vsebinsko in izvedbeno bolj podoben severnokorejskemu televizijskemu dnevniku prejšnjega stoletja kot pa delu uradnega odprtja največjega svetovnega sejma digitalne ekonomije.

Preprostost, dostopnost, iskrenost in podkovanost prepričajo

Ma je že med svojim nastopom večkrat spontano izvabil aplavze zbranega občinstva. Govoril je razumljivo, preprosto, ljudje s(m)o se prepoznali v tem, kar je povedal.

Ni deloval vzvišeno, ustvarjal je vtis iskrenega in podkovanega govorca, to je nekaj, kar vse preveč pogosto pogrešamo v našem vsakdanjem okolju, kjer prevečkrat zmagujeta argument sile in hierarhije, premalokrat pa se prisluhne razumu.

Če je na začetku njegovega nastopa sploh bil kdo, ki ga ni imel namena poslušati, je Maju gotovo že v nekaj minutah uspelo pritegniti tudi njegovo pozornost.

Odločilna bo ustvarjalnost

edije je zelo pritegnil njegov prikaz nove miselnosti mobilnega plačevanja. "Plačevanje z mobilnimi napravami bo nekoč tako preprosto kot snemanje selfiejev," je napovedal in opravil nakup, ki ga je avtoriziral s posnetkom svojega obraza. Seveda, na Alibabi. Brez gesel, ki jih zlahka pozabimo, in brez pomislekov o varnosti, saj je obraz varen element razpoznave. Ostali bomo, je napovedal, tako bomo kupovali predvidoma čez dve leti.

Tradicionalnim podjetjem je sporočil, da ne smejo zanemarjati hitrosti, s katero se spreminja svet, in naj se čim prej začnejo zavedati, da bomo uporabniki imeli vedno večjo vlogo pri ustvarjanju novih izdelkov in storitev. Razlog več, da bo v digitalni ekonomiji konec moške prevlade, ker, kot pravi Ma, "ne bodo več pomembne mišice, temveč ustvarjalnost".

Ali bo naslednja tehnološka revolucija odpravila stres?

Ogledalo je nastavil tudi zagonskim (start-up) podjetjem, saj je opozoril, da redko katero izmed njih preživi več kot tri leta. Internet, ki je nedvomno korenito spremenil poslovanje in naše načine življenja, bo po njegovem mnenju dosegel svoj polni učinek šele takrat, ko bodo tradicionalna in start-up podjetja našla model za učinkovito sobivanje.

Od naslednje tehnološke revolucije Ma med drugim pričakuje, da bo razbremenila stres med ljudmi, in poudarja, da glavna pridobitev digitalne ekonomije niso nove tehnologije, temveč nova miselnost. "Svet spreminjajo sanje, ne tehnologija, a za uresničitev sanj je treba trdno delati," je sporočil predvsem mladim, ki jim, kot pravi, "pripada ta lep svet, poln izzivov".

Današnji vsakdan marsikaterega mladega sicer ne bo zlahka prepričal o Majevih besedah, toda optimizma in upanja ni nikoli preveč. On bi že moral vedeti, ker se lahko pohvali z veliko uspehi.

Ne spreglejte