Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 7. 2010,
7.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 14. 7. 2010, 7.52

6 let, 6 mesecev

Apple je stvar videza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prispevek, v katerem avtor pregleda paleto Applovih izdelkov in končno doume uporabnost vsega skupaj.

Prvi prispevek, ki sem ga napisal za te strani, je popisoval moje izkušnje z iPadom. Name se je vsul ogenj vernikov, saj pred napravo nisem padel na kolena. Znanci in neznanci so me zasipali s primeri programov, ki naj bi omajali moje mnenje, a ga niso. Ponovim še enkrat: iPad je super za prosti čas, pa nekoristen za delo (vsaj tako, kot ga opravlja večina sedečih pred računalniki). Moje začetne izkušnje so se potrdile, ko so iPad začeli prodajati v nam bližnjih krajih in so se tablice pojavile na sestankih. Ljudje, ki so prej strmeli v predstavitve na zidu in pisali beležke na računalnike s tipkovnicami, so zdaj z dvema prstoma tolkli po iPadih in vsakih nekaj minut prosili predavatelja, naj počaka, spraševali govorce, kaj že so rekli, in tako dalje. Skratka, s pojavitvijo iPadov na sestankih je storilnost upadla (kljub temu, da je Apple na črkah F in J narisal črtici, ki slepotipkajočemu na tipkovnici pomagata najti izhodiščni položaj za prste – to ni več humor, marveč cinizem!). Po kakem tednu so iPadi izginili s sestankov in storilnost se je vrnila na normalo. Vmes pa se je zgodila moja spreobrnitev. Čakanje na prvi jutranji sestanek, zgodnja ura, mlečno nebo, zlepljene oči. Pomislim, da bi mogoče šel pred ogledalo na stranišče in preveril svoj videz, vstanem in med potjo pogledam na mizo. Tam odloženi iPad in moja jasna podoba v njem. Prešine me ideja! Vzamem iPad, ga podržim predse in se očedim.

Tako sem se vrtel s ploščico pred obrazom in – kot je v človeški naravi – pomislil, da ne bi bilo slabo preveriti tudi stanja mojih las na nad vratom. Vzel sem drugi iPad in se gledal v odsevu prvega. Šlo je, a ni bilo praktično, napravi sta nekam težki za premike, sploh zrcalne. V levici bi rabil manjšo napravo, s katero bi lažje …

Ko me je presvetlila druga ideja! Prosil sem sodelavca, naj ugasne iPhone in mi ga posodi. Res! Kombinacija ugasnjenega iPada in iPhona je idealna za preverjanje pričeske na zadnji strani glave. Ah, a ljudje smo pač perfekcionisti in ko sem se že čedil, se mi je zazdelo primerno, da preverim, kako je z ušesnimi dlakami. Črne so, zato se ni dobro videlo, a …

Črne so, torej bi potreboval nekaj belega, za boljši kontrast. Tretja ideja! Zato torej imajo Applovi glasbeni predvajalniki iPod bele slušalke – da z njimi lahko lažje lociramo dlake! In zato starejši ljudje s sivimi dlakami vztrajajo pri izdelkih drugih podjetij s črnimi slušalkami, ker jim pridejo bolj prav!

Dolga leta sem poslušal od obojih, zagovornikov in nasprotnikov te tvrdke, da je Apple le stvar videza, zdaj pa sem spoznal, da imajo oboji prav. In prav tako ni čudno, da lastniki Applovih naprav veljajo za snobe, so pač vedno lepo urejeni, kar jim zanemarjenci seveda zavistno očitajo.

Zadnje novice pravijo, da je sam Steve Jobbs ukazal uporabnikom novega iPhona, naj ga ne držijo v levici – vendar, če ga ubogamo, kako si pa lahko desničarji še preverjamo pričesko? Je mar mogoče, da se je Apple tako učvrstil na tržišču kozmetičnih pripomočkov, da se poskuša prebiti tudi na področje mobilne telefonije? Mar mu bodo sledili še ostali proizvajalci ogledalc in bo poslej že v vsakem SIM kartica? V večjih ogledalih pa povezava na trgovino s katalogom plastičnih operacij in sprotnim naročanjem? In se bo potem ta aplikacija imenovala face lifting + booking ali na kratko FaceBook?

Ne spreglejte