Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2014,
21.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 12. 2014, 21.41

6 let, 6 mesecev

Ste eden od 16 tisoč všečkarjev projekta Božiček za en dan? Kdo se skriva v ozadju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Savina Goličnik je pobudnica projekta Božiček za en dan, v okviru katerega se tudi vi lahko prelevite v pomočnika bradatega radodarneža. Kdo so obdarovanci in kako jih izberejo?

Če ste reden ali pa zgolj občasen gost na socialnem omrežju Facebooku, ste prav gotovo že naleteli na skupnost Božiček za en dan. Število njenih članov (ali pa vsaj všečkov) vztrajno narašča in je že pred dnevi prestopilo magično številko 16 tisoč.

Kdo so ljudje v ozadju projekta?

V ozadju akcije, ki poteka že tretje leto in ki je razveselila že več tisoč otrok, stojijo trije posamezniki, pobudnica projekta Savina Goličnik, Gabrijela Humerca in Marko Mrdjenović, ki s projektom in za projekt zadnji mesec živijo dobesedno 24 ur na dan.

Najboljše stvari se kot po pravilo zgodijo po naključju in tudi pri projektu, ki je na plano zbezal množico Božičkovih pomočnikov, ni nič drugače. Vse skupaj se je začelo leta 2010, ko je Goličnikova, ki je pred leti opravljala prostovoljno delo v Republiki Južni Afriki, na spletu preverjala, kaj počnejo organizacije, s katerimi je sodelovala. Tako je naletela na projekt z naslovom Santa Shoebox, v katerem sodeluje že več kot 900 organizacij. V okviru projekta bodo samo letos razveselili sto tisoč socialno ogroženih otrok iz različnih koncev te države.

Savina Švedska | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Projekt, ki zahteva bolj oseben pristop

"Zadeva se mi je zdela zanimiva in tudi sama sem si želela začeti projekt, ki bi zahteval bolj oseben pristop. Da torej ne gre samo za to, da darilo nekomu daš, da nekaj plačaš, ampak je pomemben tudi način, na katerega daruješ. To pomeni, da v darilo, ki ga boš podaril enemu od otrok z našega seznama, vložiš tudi del sebe. Da škatlo primerno okrasiš, morda dodaš tudi pismo, da imaš tega otroka malce dlje časa v mislih," je koncept, ki uspešno združuje ustvarjalnost in humanitarnost, ki je slovenskim Božičkom očitno všeč, osvetlila Goličnikova.
Savina Božiček za en dan | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Kako se torej povsem konkretno lotiti dela?
Najprej poiščite eno od škatel za čevlje. Verjetno se je boste rade volje znebili. Če nameravate podariti večja darila, uporabite škatlo, v kateri ste kupili škornje. Škatlo okrasite (pustite domišljiji svojo pot) in vanjo zložite šest darilc. Eno naj bo za "cartanje" (najpogosteje je to plišasta igračka, bodite pozorni na starost svojega obdarovanca), drugo za osebno higieno (zobna krtačka, gel za prhanje šampon …), tretje za šolo (barvice, flomastri, knjiga …), četrto za igranje (avtomobilček, žoga, punčka, odvisno od starosti; pri starejših otrocih lahko igračo izpustite in jo nadomestite z dodatno šolsko potrebščino), peto naj bo kos oblačila (rokavice, kapa, nogavice, majica …), šesto pa naj vsebuje nekaj sladkega. Škatlo in pokrov zavijte posebej in zavežite z elastiko, saj bodo prostovoljci, kot že rečeno, zaradi varnosti vsa darila pregledali.

Vse na www.bozicekzaendan.si

Hitro se je lotila dela. Najprej je izdelala spletno stran www.bozicekzaendan.si, www.bozicekzaendan.si, ki je danes osnova akcije. Na njej se je treba registrirati in pregledati seznam otrok, ki čakajo na Božička, pri čemer uporabnik lahko vidi le imena otrok (brez priimka), regijo, od koder prihaja, in starost.

Na spletni strani najdete tudi nasvete za pripravo darilne škatle, daril, ki spadajo vanjo in seznam zbirnih mest, kamor darila lahko dostavite.

Božičkova najožja ekipa za promocijo akcije uporablja tudi stran Božiček za en dan na Facebooku, ki je zbrala že več kot 16 tisoč všečkov, od tega je več kot 13 tisoč všečkarjev že zdaj registriranih kot Božiček. Koncept, ki uspešno združuje humanitarnost in ustvarjalnost, se je, kot kaže, več kot odlično prijel.

Savina Božiček za en dan | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Od 250 do skoraj sedem tisoč obdarovanih otrok

Prvo leto so Božički za en dan obdarili 250 otrok, naslednje leto so jih nameravali osrečiti 500, pa je številka narasla na 3.800, letos na darila čaka že skoraj sedem tisoč otrok.

"Taka številka zahteva ogromno organizacije in ogromno dela. Te dni smo dobesedno 24 ur na dan na telefonu, urejamo sezname, jih razširjamo, dogovarjamo se za osrednje skladišče, kjer bomo zbrali in pregledali vsa darila. Potrebovali bomo pomoč prostovoljcev, ki bi nam 13. in 14. decembra lahko pomagali pri pregledovanju daril, in voznike s kombiji, ki bi lahko pomagali pri prevažanju daril iz zbirnih sedišč v osrednje skladišče.

Zakaj je potreben pregled daril, boste najbrž vprašali. "Zato, da bomo dodali manjkajoča darila (vsaka škatla mora vsebovati šest darilc in če jih ni, mora ekipa projekta seči v svoj žep), odstranili potencialno nevarna darila in jih pripravili na končno pot do otroka," pojasni glavna Božičkova asistentka.

Koga boste obdarovali?

Darilo lahko namenite enemu od sedem tisoč otrok iz Slovenije, Bosne in Hercegovine (gre za otroke z območij, ki so jih prizadele majske poplave), Kosova (otroci bodo darila prejeli prihodnje poletje v času ramazana, ko jih bo tja odpeljala Slovenska vojska, zato to imejte v mislih pri sestavi darilne škatle), Bolgarije (otroci prihajajo z območij, ki so jih avgusta prizadele obsežne poplave) in srbskega Obrenovca.

Slovenske nadobudneže, ki živijo v težkih socialnih razmerah, je ekipa Božička za en dan našla s pomočjo več kot 80 ustanov v Sloveniji, ki so jim zaradi preteklega dela že izkazale zaupanje v etično brezhibno opravljeno delo. Pomagali so jim centri za socialno delo, materinski domovi, varne hiše, osnovne šole, vrtci, številna društva in zavodi.

Kam naj odnesem darilo?

Darilo odnesite na enega izmed 30 zbirnih središč v Sloveniji, a ne pozabite: zadnji rok za oddajo daril je 11. december 2014!

Ker je zanimanje za akcijo ogromno in ker je vseh 6.164 otrok že našlo svojega Božička za en dan, so se gonilni motorji akcije odločili, da seznam otrok dodatno razširijo. In to v kratkem. Vse informacije bodo objavili na Facebooku in spletni strani projekta.

Ni res, da Slovenci nimamo junakov. Veliko jih je, le poiskati jih je treba. V težkih časih je to izziv. A vsak dan pišemo zgodbe o pogumu in uspehih. Junaki so včasih znana imena, drugič pa povsem vsakdanji in preprosti ljudje, sosedje iz vaše ulice. V rubriki Junaki za jutri predstavljamo ljudi s pogumom in dosežki. Želimo pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji nekaj doseči, da imamo zmagovalce in prvake. Poskrbeli bomo, da zgodbe, ki si zaslužijo pohvalo, pridejo do naših bralcev. Če imate sami predlog za kakšno osebo, ki bi si po vašem mnenju zaslužila pozornost v tej rubriki, pišite na naslov junaki@tsmedia.si.
Ne spreglejte