SiolNET. Siol Plus Intervju
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trenutno policija ve o nas manj kot Google #intervju

0,76

termometer

Boštjan Poklukar |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

"Zakonodajo, ki ureja delo policije, je treba posodobiti v duhu 21. stoletja. Če živimo v digitalni družbi, policija potrebuje pooblastila, da lahko z njimi ukrepa," je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar poudaril v intervjuju, ki ga bomo na Siol.net objavili jutri zjutraj. 

Ena od tem, ki bodo v prihodnjih mesecih zaznamovale delo vlade Marjana Šarca, je nov zakon o kazenskem postopku (ZKP), ta bi dal policiji nova pooblastila za "učinkovitejše pridobivanje podatkov z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov".

Po Poklukarjevem mnenju namreč večina komunikacije v kriminalnih združbah teče prek različnih računalniških in kriptiranih programov, tako imenovanega "dark neta", a policija nima pooblastil, ki bi ji omogočala učinkovito preiskovanje. Trenutno pa so na ustavnem sodišču že spremembe zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki predvidevajo večji nadzor nad letalskimi potniki, optično prepoznavanje registrskih tablic in uporabo brezpilotnih letal, dronov.

A težnje po novih policijskih pooblastilih v demokratični družbi odpirajo tudi vprašanje nadzora in možnosti zlorab.

Več o tem v intervjuju, v katerem je bilo govora tudi o migracijah, položaju beguncev (minister vztraja pri poimenovanju "migranti"), razmerah v begunskih taboriščih v Bosni in Hercegovini, kriminalnih tihotapskih združbah, sumu mobinga na ministrstvu za kulturo, kadrovskih spremembah v policiji ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin