SiolNET.
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Saša Lavrič: Expo 2010 je priložnost, da se Slovenija predstavi Kitajski (intervju)

1

termometer

Letošnji Expo naj bi presegel vse rekorde tako po številu držav udeleženk kot tudi pričakovanem obisku. Prav zaradi razsežnosti dogodka in pa posebnosti Kitajske je priprava na Expo velik izziv.

Kljub temu pa je slovenska generalna komisarka za Expo 2010 Saša Lavrič prepričana, da se bo Slovenija v Šanghaju uspešno predstavila Kitajski.

Številke letošnje Svetovne razstave Expo 2010, ki se bo začela 1. maja, so osupljive. Več kot 200 držav udeleženk in mednarodnih organizacij, okoli 70 milijonov obiskovalcev, v šestih mesecih se bo zvrstilo več kot 20.000 prireditev. Kako se v tej zgodbi vidi Slovenija oz. kakšen pomen pripisuje udeležbi na letošnjem World Expo ob dejstvu, da ta poteka na Kitajskem, ki je ogromen trg in seveda pomeni priložnost za Slovenijo, da se predstavi kitajski in svetovni javnosti? Kitajski trg je zagotovo pomemben za Slovenijo, na Kitajsko moramo vedno bolj gledati kot na državo, kamor bomo izvažali in ne samo uvažali, in mislim, da se tega slovenska podjetja zelo zavedajo. Zanimanje med slovenskimi podjetji za Expo je veliko, tudi za gospodarske delegacije, ki jih bomo organizirali v času Expo. V juniju, ko naj bi Šanghaj predvidoma obiskal predsednik slovenske vlade Borut Pahor, naj bi ga spremljala tudi močna gospodarska delegacija. Prav tako se pripravlja obisk gospodarske delegacije v oktobru. Mislim, da je Kitajska priložnost za Slovenijo.

Slovenija se po Lizboni in Hannovru tokrat tretjič udeležuje World Expo. Kaj je tokrat drugače oziroma posebnost tokratne predstavitve? Že samo zaradi same oddaljenosti Kitajske je za celotno ekipo, ki pripravlja slovensko predstavitev na Expo, to dokaj velik zalogaj. Gre za posebnosti na trgu in v kulturi, na katere se je treba navaditi. Delo s kitajskimi organizatorji in njihovimi predpisi je zelo specifično. Sicer pa želimo Slovenijo predstaviti kitajskemu trgu in Kitajcem. Govorimo o velikem številu ljudi, ki bodo obiskali sam Expo in pa tudi slovenski paviljon. Zagotovo je način predstavitve v Aziji drugačen od predstavitve na prejšnjih svetovnih razstavah Expo v Evropi.

Lahko na kratko predstavite slovenski paviljon, kaj bodo lahko obiskovalci videli? Tema slovenske predstavitve je "Open book" (Odprta knjiga), kar je povezano z Ljubljano kot letošnjo Unescovo Svetovno prestolnico knjige. Slovenska predstavitev bo potekala skozi osem knjig, od tega bo predstavitev sedmih knjig podprta še s kratkim filmom, kot osma knjiga pa bo predstavljena knjižica dr. Slavoja Žižka, ki jo je napisal posebej za to priložnost in bo brezplačno na voljo obiskovalcem paviljona.

Naslov slovenske predstavitve je Odprta knjiga. Kako slovenski paviljon odraža geslo razstave Expo "Boljše mesto, boljše življenje"? Slovenska predstavitev sega od preteklosti, ki jo ponazarja kulturna dediščina, do aktualnih tem v sedanjosti in pa v prihodnost. In knjiga je tisto vodilo, ki nas vodi skozi vsa obdobja. Mislim, da je želja po znanju, ki se prepleta skozi knjigo, tisto, kar je Kitajcem všeč.

Nekatere države, npr. Japonska, Avstralija, so namenile za svoje paviljone ogromna sredstva, Savdska Arabija kar 112 milijonov evrov, številke so pravzaprav osupljive. Slovenija je za celoten projekt Expo namenila štiri milijone evrov. Menite, da se lahko Slovenija kljub bistveno manjšim sredstvom suvereno predstavi na Expo? Mi smo se tega zavedali že od vsega začetka, zato smo želeli naš paviljon temu primerno oblikovati. Z zunanjim izgledom paviljona smo želeli doseči, da bi ljudje že od daleč videli naš paviljon in ga prišli obiskati ter po možnosti tudi vstopili vanj. Iz izkušenj prvega dne poskusnega odprtja Expo (v torek, 20. aprila, op.p.) lahko rečem, da je paviljon ljudem všeč, obiskovalci so ga slikali že od daleč, pa tudi sam položaj paviljona je zelo dober, saj stoji v neposredni bližini t.i. sky walk (dvignjenega sprehajališča), kar omogoča, da ljudje tudi z višine vidijo paviljon, zato mislim, da bo zanimanje zanj.

Katere aktivnosti načrtujete v okviru slovenske predstavitve na Expo, so predvideni tudi kaki spremljajoči dogodki? Pripravlja se obisk več gospodarskih delegacij, poleg teh pa še različni kulturni dogodki. Slovenija bo 9. maja, ko bo na Expo t.i. Evropski dan, na paradi sodelovala s kurenti. Kurenti se bodo predstavili tudi zunaj Expo. Trudimo se namreč, da bi se slovenski nastopajoči na Expo predstavili tudi v drugih kitajskih mestih, ne samo v Šanghaju. Ob slovenskem nacionalnem dnevu na Expo 24. junija se bo predstavila skupina kakih 20 slovenskih glasbenikov Sounds of Slovenia, ki bodo imeli več nastopov. Žižek bo imel v mesecu maju predavanje za kitajske študente na Šanghajski univerzi. V okviru konference na temo vesolja, ki jo organizira Evropska Komisija, bo 2. julija s svojo predstavo, posvečeno Hermanu Potočniku Noordongu, nastopila skupina pod vodstvom Dragana Živadinova, sredi julija pa Mešani pevski zbor Gorenje. O ostalih dogodkih v avgustu, septembru in oktobru se še dogovarjamo.

Kako ste zadovoljni z organizacijo in potekom priprav na Expo na Kitajskem? Določene stvari se odvijajo dobro, na enih področjih so določene težave. Pridobivanje številnih dovoljenj je dolgotrajno, postopki pa zelo strogi. Je pa treba razumeti, da gre v primerjavi z Olimpijskimi igrami in Svetovnim prvenstvom v nogometu, ki oba trajata mesec dni, v organizacijskem smislu za velik zalogaj, saj Expo traja šest mesecev. Že sama priprava na Expo traja najmanj dve leti.

Težko je predvideti število obiskovalcev, ki bodo dnevno obiskali Expo, kar povzroča organizatorjem, katerih glavna skrb je varnost, in pa paviljonom veliko težav. Na slovenskem paviljonu bodo v času Expo pomagali študenti iz Slovenije, in sicer študenti sinologije. Znanje kitajščine je bilo namreč pogoj, da so bili izbrani. Bili smo pozitivno presenečeni nad velikim odzivom študentov, ki bi želeli delati na slovenskem paviljonu v času Expo. V Sloveniji so bili deležni uvajanja, na katerem so bili seznanjeni o Expo, Sloveniji in o slovenskem gospodarstvu, od njih pa se pričakuje, da bodo predstavljali Slovenijo.

Kaj pričakujete od Expa in v povezavi s Slovenijo, menite, da bo uspešen? Od Expo pričakujem, da bo uspešen. Zavedamo se, da se bo teh šest mesecev vse odvijalo v velikem tempu in da bomo soočeni z veliko množico ljudi. Večina držav udeleženk je kljub zavedanju, da je Kitajska velika, nekako šokiranih nad to množico ljudi. Kaj bo, ko bo Expo dnevno obiskalo 500.000 ljudi, je težko reči, dejansko pa vsi pričakujemo, da bo Expo uspel. Kitajci so vložili veliko truda in tudi vse države udeleženke delamo na tem, da bi bil Expo uspešen. Za slovenski paviljon pa pričakujemo, da bo pripravljen na odprtje 1. maja in da uspešno izpeljemo vse dogodke, predvidene v okviru Expo. In da se seveda uspešno predstavimo Kitajski.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin